Entre l’1 de gener i el 31 de juliol, Valenciaport va gestionar prop de 44 milions de tones i 2.948.630 contenidors; dues diferents maneres de mesurar els trànsits, que suposen uns descensos del 8,85% i del 9,43% respecte al mateix període de l’any anterior
Les dades de trànsits de Valenciaport confirmen que el import/export de l’economia espanyola es manté en la senda de la recuperació, deixant arrere un mes de maig que va arribar a comptabilitzar unes pèrdues pròximes al 20%
Malgrat els efectes econòmics del Covid-19 Valenciaport va registrar el mes anterior com el tercer millor juliol de la seua història amb prop de 440.000 contenidors gestionats
Els sectors minerals no metàl·lics i l’agroalimentari continuen mostrant-se com els més estables durant la crisi del Covid-19 front a la disminució generalitzada de la resta d’activitats
Creix de manera notable l’activitat comercial amb països com Algèria, el Canadà, Itàlia, l’Aràbia Saudita o Regne Unit
Les dades de trànsits del mes de juliol de Valenciaport continuen condicionats per la crisi de la Covid-19 i són un reflex de la frenada de l’activitat empresarial i comercial que està afectant l’economia valenciana, espanyola i mundial. Segons les xifres de l’Autoritat Portuària de València (APV), durant el mes de juliol va disminuir un 11,5% en el moviment de TEUs (unitat de contenidors de 20 peus) respecte al mateix mes de l’any anterior. És una dada que torna a ser negativa, però que s’allunya de la caiguda del 19,68% registrada el passat mes de maig, com pot veure’s en el següent gràfic; un requadre en el que les columnes blaves mostren com al febrer ja es va detectar el primer impacte de la crisi del Covid-19 amb una reducció de moviment de contenidors respecte al febrer de l’any anterior del 9,83%. Com a l’abril l’impacte es va agreujar elevant la caiguda al 10,94%, per a tocar fons al maig amb quasi el 20% negatiu.
Al juny, la retallada ja va ser del 10,54% i al juliol ho ha sigut del 11,51%; ambdues xifres mostren la senda de la recuperació, més encara al tractar-se de mesos de gran activitat portuària i de majors volums de trànsits, com es veu en la línia contínua del gràfic.
Gràfic 1. Font APV
Precisament, el passat mes de juliol, Valenciaport va gestionar 437.396 contenidors – el tercer millor mes de juliol de la sèrie històrica -, una xifra inferior a la del rècord històric que es va anotar al juliol de 2019 (veure requadre següent), però molt similar a la de 2018; any en què el port va superar els 5 milions de contenidors.
Gràfic 2. Font APV
Si es mira detalladament, respecte a les exportacions i importacions en Valenciaport, juliol reflecteix un descens del 10,3% en els contenidors plens carregats (exportacions), una disminució del 17,6% en els de descàrrega (importacions), mentre que els de trànsit van caure un 8,7%. Una tendència que també es detecta en els TEUs buits, que van descendir de mitjana un 13,3%.
En relació als valors acumulats entre l’1 de gener i el 31 de juliol, Valenciaport va gestionar quasi 44 milions de tones i 2.948.630 contenidors; dues diferents maneres de mesurar els trànsits, que suposen uns descensos del 8,85% i del 9,43%, respectivament, en comparació al mateix període de 2019.
Vist des d’una perspectiva interanual, durant els 12 últims mesos, les dàrsenes de València, Sagunt i Gandia han gestionat més de 76 milions de tones i 5.132.782 contenidors, un -4,4% i un -6,3% respectivament, que durant les mateixes últimes 12 mensualitats de l’any anterior.
En el cas de Valenciaport, en tractar-se d’un port “hub mixt” que combina quasi al 50% trànsits import/export de les empreses espanyoles i trànsits en trànsit de València cap a altres països, les xifres i les tendències que registra l’Autoritat Portuària són reflex de quant esdevé a les empreses de la seua hinterland; un àmbit geogràfic on es genera el 50% del PIB espanyol i on se situa el 60% del comerç exterior espanyol.
Trànsit per sectors i distribució geogràfica
Però juliol també aporta indicadors en positiu. Així, per tipus d’activitat, el sector minerals no metàl·lics és el més dinàmic amb un creixement en els primers set mesos de l’any del 18%, mentre que l’energètic i agroalimentari s’han mantingut en xifres similars a l’exercici anterior. Destaca en este últim sector, l’augment de les exportacions de conserves un 7,2% o altres productes alimentaris que creixen un 19,7%. La resta dels sectors presenten resultats negatius com a vehicles i transport amb un descens del 17,8% o els materials de construcció (-10,5%).
Per països, els EUA continua sent el principal soci comercial de Valenciaport amb prop de 291.000 TEUs gestionats entre gener i juliol, xifra que suposa un descens del 5,7%. Li segueix la Xina (-10,8%) i Turquia (-18,9%), mentre que en quart lloc es situa Algèria amb prop de 150.000 contenidors i un augment del 16,2%. Destaquen en els primers set mesos de 2020 el dinamisme de l’activitat amb el Canadà (creixement de trànsits amb Valenciaport del 21,3%), Itàlia (+14,7%), Arabía Saudita (+9,7%) o Regne Unit (+55,6%). Els contenidors gestionats del Llunyà Orient van descendir un 11,9%, Mediterrani i Mar Negro (-6,1%), Àfrica Occidental (-10%) i Sud-amèrica Atlàntic (-20,5%).
Passatgers i ro-ro
El tancament de l’activitat dels creuers i la incertesa generada pel Covid-19 està tenint una important incidència en el trànsit de passatgers que al juliol només es va registrar circulació amb les illes per a 55.015 persones un -29,4% que l’any anterior, mentre que l’acumulat de l’any el descens és del 39,6%. En el trànsit ro-ro la disminució al juliol ha sigut del 34,6% per a un total de 40.600 unitats.