Els ports de Valenciaport s’integren en les ciutats de València, Sagunt i Gandia. Formen part del seu creixement econòmic i urbanístic, així com de la seua fisonomia. La història d’estes tres ciutats i els seus ports està estretament lligada i forma part de la cultura i el caràcter dels seus habitants.

VALÈNCIA

La 32 America’s Cup a València va suposar la creació de nous espais portuaris per a ús ciutadà i nàutico-esportiu que van fer possible una de les transformacions port-ciutat recents més destacades del sistema portuari espanyol amb la creació de la Marina de València Actualment el Port de València disposa de dos àrees per a la pràctica nàutico-esportiva, una al sud, gestionada pel Reial Club Nàutic de València, i l’altra al nord, gestionada per la UTE, formada per Serveis Marítims Port Eivissa, S.L. i OCIBAR, S.A.

 

L’antiga dàrsena del port és hui un punt de trobada per a la ciutadania que oferix cultura, oci, restauració, esport i innovació i que està en permanent evolució.

L’Autoritat Portuària i els ajuntaments treballen conjuntament per a la millora dels espais i el desenvolupament de nous projectes

A la part sud del Port de València destaca el Pla Especial de Natzaret, que destinarà aproximadament 230.000 metres quadrats de sòl portuari per a ús ciutadà. Este desenvolupament dotarà Natzaret de nous espais verds, terciaris i esportius —projecte de la Ciutat Esportiva del Levante UD— que dinamitzaran l’economia de la zona i del barri. L’actuació, projectada conjuntament amb l’Ajuntament, també contempla la creació d’un nou parc de 104.264 m2 al barri de Natzaret —el parc de desembocadura—, el projecte del qual està en fase de redacció per part de l’Ajuntament i que serà finançat principalment per l’Autoritat Portuària.

SAGUNT

L’Autoritat Portuària de València i la ciutat estan dibuixant juntes un espai d’integració i connexió total que connecte el port amb la ciutadania.

En este sentit, l’Ajuntament i l’APV estan immersos en actuacions destinades al desenvolupament de nous espais d’ús ciutadà a la zona nord del port —espai proper al passeig— mitjançant la convocatòria d’un concurs d’idees.

Un dels projectes clau d’este treball ha sigut l’obertura al públic del nou passeig marítim construït per l’APV, que ha permés dotar el municipi de nous continguts culturals, esportius i d’oci, i ha donat continuïtat al passeig que ja hi havia al municipi.

GANDIA

El Port de Gandia disposa de múltiples zones d’ús ciutadà, nàutico-esportiu i pesquer que el doten d’un especial atractiu turístic i d’oci.

La pròxima remodelació de l’entorn dels tinglados fruiters, resultat del concurs d’idees convocat per l’APV en coordinació amb l’Ajuntament, juntament amb la pròxima construcció per part del CSIC del Centre Oceanogràfic de València al Port de Gandia, són les actuacions principals que s’estan desenvolupant en l’actualitat. L’arribada del centre d’investigació a Gandia ha sigut possible gràcies al conveni assolit entre l’APV i el CSIC.

OFERTA CULTURAL

En l’àmbit cultural, les exposicions a l’Edifici del Rellotge han suposat que milers de ciutadans n’hagen gaudit. Estes exposicions també viatgen a Sagunt i Gandia.  Així mateix, des de Valenciaport s’aposta per activitats populars de caràcter esportiu i social mitjançant patrocinis i culturals dels barris pròxims als tres ports.