El VCFI és l’índex creat per l’Autoritat Portuària de València per a reflectir l’evolució de les tarifes del mercat d’exportació de contenidors plens per via marítima des de Valenciaport. El VCFI respon a les sigles en anglés de València Containerised Freight Index. Este índex servirà als carregadors com a ferramenta per a preveure l’evolució dels nolis amb els seus mercats d’interés, la qual cosa suposa un element determinant del cost de les seues operacions d’exportació. D’altra banda, també serà útil per als operadors que oferixen els nomenats servicis, al constituir un element de benchmarking de l’evolució dels nolis en el mercat i els seus propis.

VCFI General

  • Últims 12 mesos
  • Últims 48 mesos
  • Tot

El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) ha registrat un increment del 6,59% al setembre respecte al mes anterior, i ha aconseguit els 2.097,74 punts. Este resultat representa un creixement acumulat del 109,77% des de l’inici de la sèrie en 2018. Pel que fa al subíndex del Mediterrani Occidental, el mateix ha experimentat un increment del 9,31% respecte al mes anterior, i s’ha situat en 2.337,69 punts i ha acumulat un creixement del 133,77% des de l’inici de la sèrie en 2018. Per part seua, l’àrea de l’Orient Llunyà ha registrat una caiguda del 9,49%, i s’ha situat en els 1.997,89 punts, amb la qual cosa mostra un augment acumulat del 99,79% des de l’inici de la sèrie al gener de 2018.

En un entorn marcat per tensions geopolítiques i la incertesa econòmica, la indústria del transport marítim continua enfrontant desafiaments que afecten les rutes comercials i eleven els costos operatius. Segons el Fons Monetari Internacional (FMI), es preveu un creixement global del 3,2% per a 2024 i del 3,3% per a 2025, però les pressions inflacionàries, especialment en el sector servicis, estan complicant la desinflació i dificultant la normalització de la política monetària. Això augmenta el risc d’inflació persistent i taxes d’interés més altes durant un període prolongat, enmig de tensions comercials creixents.

En este context d’incertesa, s’han observat comportaments dispars en l’acompliment del comerç global. Al setembre, el sector privat de la zona euro va mostrar la seua primera caiguda en set mesos, mesurada a través del Purchasing Managers’ Index (PMI), un indicador econòmic que mesura l’activitat en els sectors manufacturer i de servicis. Este índex va descendir a 48,9 punts, la qual cosa indica contracció. Un valor per davall de 50 punts reflectix una disminució en l’activitat econòmica, i este descens assenyala una desacceleració en tots dos sectors, suggerint una baixa significativa en la demanda, reducció de comandes i menor confiança empresarial. Esta contracció en l’economia de la zona euro és un reflex de la incertesa econòmica global.

Quant al trànsit marítim, l’índex RWI/ISL de rendiment de contenidors ajustat estacionalment va mostrar una millora moderada en el trànsit global, pujant a 134,4 punts al setembre. Els ports xinesos van experimentar un creixement lleuger, de 146,5 a 149,7 punts, mentres que a Europa s’hi va observar una recuperació més marcada després de la caiguda al juliol. L’Índex de la Costa Nord (North Range Index), que mesura l’activitat en els ports del nord d’Europa i Alemanya, va pujar de 111,7 a 114,1 punts al setembre, la qual cosa suggerix una lleu millora després de diversos mesos de fluctuacions. No obstant això, esta recuperació en el trànsit portuari europeu contrasta amb la contracció més àmplia de l’economia a la regió. En este context, és important considerar l’estacionalitat del moment, ja que la imminent arribada de la Setmana Daurada a la Xina pot estar provocant una anticipació en les comandes per part dels importadors i, per tant, unflant la demanda de transport marítim.

Pel que fa a l’oferta de transport marítim, al setembre s’ha observat una significativa contracció en la flota de vaixells de càrrega inactius, que ha aconseguit només el 0,5% de la capacitat global de la flota de contenidors, segons Alphaliner. A data del 9 de setembre, el total de vaixells inactius es va reduir a 58 embarcacions, amb una capacitat de 156,548 TEU, després de la reactivació de dotze vaixells que representaven 5,572 TEU.

Este nivell d’inactivitat és el més baix des de maig i sols la segona vegada des de l’inici de la pandèmia que s’hi ha registrat un percentatge del 0,5% o menys. La reducció en la inactivitat s’ha observat en totes les categories de vaixells, encara que els segments de 3,000-5,100 TEU i 18,000 TEU no van mostrar canvis. La majoria dels vaixells que van tornar a estar en servici pertanyien a la categoria de 5,100-7,500 TEU, mentres que la resta es va concentrar principalment en la flota de menys de 3,000 TEU.

Addicionalment, el nombre de vaixells “en drassana” també es va contraure lleugerament en les últimes dos setmanes, amb una reducció neta de tres vaixells que sumen 44,381 TEU. En conjunt, els vaixells inactius i aquells en drassanes representen actualment només el 2,4% de la flota total, en comparació amb el 2,8% anterior.

Per part seua, i en l’àmbit del mercat energètic i de matèries primeres, el preu mitjà del cru Brent va experimentar una baixada al setembre, i es va situar en 74,02 dòlars per barril, en comparació amb els 80,36 dòlars registrats a l’agost, la qual cosa representa una disminució del 7,9%. De manera similar, en el mercat de combustibles marítims, el cost del bunkering en els 20 principals ports globals, segons les dades proporcionades per Ship&Bunker, també va presentar un descens del 3,9% en el preu del VLSFO (Very Low Sulphur Fuel Oil), que va descendir de 620 dòlars a l’agost a 596,09 dòlars al setembre.

Amb tot això, el subministrament de tonatge continua estant ajustat a causa de la contínua desviació dels vaixells al voltant d’Àfrica, la congestió persistent en alguns ports clau i una temporada alta anticipada amb una demanda de càrrega superior a l’esperada. Encara que hi ha hagut un augment significatiu en la quantitat de nous vaixells, l’equilibri entre oferta i demanda encara no s’ha restablit completament. Este fenomen suggerix que la flota global de línies es troba ‘plenament empleada’, la qual cosa reflectix una recuperació en el sector del transport marítim malgrat les tensions globals i els desafiaments logístics que persistixen.

No obstant això, la deterioració en el Purchasing Managers’ Index (PMI) indica que les economies europees, especialment en la zona euro, s’enfronten a desafiaments estructurals que podrien impactar el comerç i el transport marítim en els pròxims mesos. Encara que el moviment de contenidors mostra signes de recuperació en algunes regions, el panorama general continua sent incert. Les tensions inflacionàries, les interrupcions comercials i les pressions geopolítiques continuen influint en el transport marítim i el comerç global, suggerint que els desafiaments per a la indústria són persistents malgrat els senyals de millora en el trànsit portuari. De cara a les pròximes setmanes, és rellevant assenyalar de nou, el fet que la imminent arribada de la Setmana Daurada a Àsia a principis d’octubre, durant la qual les fàbriques tanquen i la demanda d’enviaments de contenidors des d’Àsia i cap a Àsia es reduïx, podria portar a les companyies de transport marítim a considerar l’opció de cancel·lar alguns dels seus viatges. Este ajust en la capacitat anticipa la disminució esperada en la demanda, la qual cosa afig un nou nivell d’incertesa al sector.

VCFI Meditèrrania Occidental

  • Últims 12 mesos
  • Últims 48 mesos
  • Tot

VCFI Orient Llunyà

  • Últims 12 mesos
  • Últims 48 mesos
  • Tot