RENEWPORT – Harnessing RENEWable energy potential for clean energy transition of MED PORTs (Comissió Europea, INTERREG EURO-MED (Greener MED) – gener 2024-setembre 2026)

L’objectiu de RENEWPORT és donar suport a la transició energètica neta dels ports del Mediterrani i convertir-los en centres d’energia neta mitjançant l’explotació del potencial que tenen les fonts d’energia renovables.

Per a aconseguir-ho, es desenvoluparan un conjunt d’eines que proporcionen assessorament pràctic, orientació i càlcul del potencial d’ús de les fonts d’energia renovables per als ports, en funció de les seues necessitats energètiques. Això proporcionarà als ports una solució potent per a planificar la seua transició cap a una energia neta. A continuació, els socis del projecte posaran a prova l’ús d’aquestes fonts en diferents escenaris: això no només millorarà concretament el rendiment de les operacions portuàries en matèria de canvi climàtic i qualitat de l’aire, sinó que les lliçons apreses també conduiran a la definició d’una eina per als ports com a centres d’energia neta, una solució replicable en altres ports. Finalment, els socis del projecte establiran una xarxa de cooperació a llarg termini en l’àmbit de la transició cap a una energia neta, de manera que es transferiran els resultats a nivell local, transnacional i macroregional i, al mateix temps, s’establirà una cooperació sòlida amb altres projectes d’abast similar.

OPS VALENCIAPORT – ONSHORE POWER SUPPLY FOR CONTAINERSHIPS, FERRIES AND CRUISE SHIPS IN THE PORT OF VALENCIA (Comissió Europea, CEF, febrer 2024-desembre 2028)

L’objectiu general del projecte és desplegar la infraestructura de subministrament elèctric a vaixells (denominada en anglés On-shore Power Supply, OPS) necessària al Port de València, per a complir l’objectiu de zero emissions netes per a 2030 fixat per l’Autoritat Portuària de València i el clúster de Valenciaport.

L’objectiu final del projecte OPS VALENCIAPORT és reduir les emissions de CO₂ i la contaminació atmosfèrica al Port de València mitjançant el reforç de la seua xarxa elèctrica i el desplegament de la infraestructura necessària per a subministrar electricitat des de terra a ferris, creuers i vaixells portacontenidors en tres terminals del Port de València, a fi d’assegurar que el mix de producció de l’electricitat subministrada siga més verda gràcies a la integració de generació renovable distribuïda en diferents localitzacions dins del recinte portuari.

Els objectius específics d’aquest projecte inclouen el desplegament d’una nova subestació elèctrica primària; la interconnexió elèctrica entre aquesta nova subestació i l’existent; l’estudi dels components necessaris per a proporcionar OPS a totes les terminals de passatgers i contenidors del port, incloent-hi un sistema intel·ligent de gestió de l’energia i l’avaluació de diferents escenaris de demanda d’OPS i generació renovable; la instal·lació d’infraestructura OPS a la terminal de contenidors APMTV i a la terminal de contenidors CSPV, així com la instal·lació d’infraestructura OPS a la terminal de ferris i creuers Trasmed; i la instal·lació de plantes de producció fotovoltaica en diferents punts de la xarxa elèctrica dins del port.

TRAMA – OPTIMISATION OF THE TRAFFIC MANAGEMENT AND INFRASTRUCTURE CAPACITY IN THE PORT OF VALENCIA (Comissió Europea, CEF, març 2024-desembre 2026)

TRAMA és una iniciativa en forma de projecte d’estudis (activitats preparatòries, de proves i de validació), destinada a optimitzar la gestió del trànsit al Port de València, un centre clau per al trànsit multimodal espanyol.

Centrada tant en el transport marítim com en el terrestre (carretera i ferrocarril), la iniciativa potenciarà les plataformes digitals utilitzant les noves tecnologies i la innovació, per a millorar la capacitat de les infraestructures i serveis de transport, alhora que promourà la integració modal.

Els objectius claus del projecte inclouen la millora del PCS de Valenciaport, la millora de la comunicació entre les parts interessades del transport i l’optimització dels sistemes de gestió de les operacions de les terminals (TOS).

TRAMA assegurarà una compatibilitat i interoperabilitat completes dels sistemes digitals (TOS, PCS, Plataforma SIMPLE) mitjançant l’aplicació dels estàndards TIC4.0, i considerarà les modificacions necessàries que cal fer en el sector del transport de mercaderies per a adaptar-se als canvis importants derivats dels nous requisits establits en les normatives europees relacionades (p. ex. EMSWe, eFTI).

Finalment, es desenvoluparà una anàlisi cost-benefici i una estratègia d’implantació en el mercat per a garantir la replicabilitat i el desplegament dels resultats del projecte, no només en altres terminals del Port de València, sinó també en altres ports de la UE, de manera que se’n multiplicarà l’impacte.

5G VALENCIAPORT (Comissió Europea, CEF, desembre 2024-novembre 2027)

El projecte 5G VALENCIAPORT té com a objectiu la instal·lació d’una xarxa privada 5G Standalone (SA) al Port de València, una iniciativa pivotal en la digitalització del transport logístico-portuari i marítim. Centrat en tecnologies d’avantguarda, el projecte integra un nucli de xarxa privada 5G i una xarxa d’accés ràdio, i incorpora edge computing per a una latència mínima. També inclou el desplegament de la plataforma Network as a Service, que agilitza la gestió dels recursos de la xarxa, i una plataforma robusta de ciberseguretat adaptada per a salvaguardar tota la xarxa. La xarxa, dissenyada per a un alt rendiment i mobilitat, àmplia cobertura i connectivitat massiva de dispositius, facilita les aplicacions en temps real i diversos casos d’ús per a l’eficiència operativa i la seguretat. Com que el Port de València és un dels ports europeus principals, aquest projecte pioner té el potencial d’establir estàndards per als esforços de digitalització d’altres ports. Dos casos d’ús reals —’Sistema avançat de vigilància policial a la zona portuària’ i ‘Monitoratge remot i formació en el manteniment d’instal·lacions portuàries’— posen de manifest les aplicacions pràctiques de la xarxa privada 5G SA. El projecte busca optimitzar els recursos enmig de l’expansió portuària i posa l’accent en els beneficis mediambientals i l’eficiència de les operacions. Uns estudis previs de viabilitat i una anàlisi exhaustiva cost-benefici han establit els requisits fonamentals i la demanda prevista per al desplegament de la xarxa privada 5G SA en 5G VALENCIAPORT. Per a l’execució d’aquest projecte s’han unit l’Autoritat Portuària de València i la Fundació Valenciaport. L’Autoritat Portuària de València assumeix un paper doble com a organisme públic i operador de xarxa, ja que lidera els aspectes tècnics de la implantació de la xarxa 5G i el cas d’ús de sistema de vigilància policial portuària, en línia amb el paper de proveïdor de serveis d’interés general. La Fundació Valenciaport actuarà com a coordinadora del projecte i assumirà el lideratge en les tasques de gestió, comunicació i formació del projecte, així com en el cas d’ús de monitoratge i formació remota.

CONNECT VALENCIAPORT – IMPROVEMENT OF THE HINTERLAND RAIL CONNECTION AND THE MARITIME ACCESIBILITY TO THE PORT OF VALENCIA (Programa CONNECTING EUROPE FACILITY – CEF,  gener 2014 –  desembre 2023)

El projecte CONNECT Valenciaport forma part d’un projecte global i ambiciós destinat a millorar l’accessibilitat del port de València per mar i per terra.

En particular, el projecte es refereix a la millora de la infraestructura ferroviària, inclosos els estudis i les obres de construcció, i aborda els problemes més urgents que afecten la infraestructura ferroviària del Port de València. Més concretament, es proposa abordar la falta d’interoperabilitat de la infraestructura ferroviària del port amb el Corredor Mediterrani.

CONNECTING SAGUNTO – IMPROVEMENT OF RAIL CONNECTIVITY, SAFETY AND SECURITY OF THE PORT OF SAGUNTO (Comisión Europea, Programa CEF – Connecting Europe Facility, abril 2019 – desembre 2024)

Té com a objectiu principal millorar la competitivitat del port a través de la construcció de la Xarxa Ferroviària interior del port de Sagunt, en concret en la dàrsena Sud (molls Centro2 i Sur2). Aquestes àrees intermodals seran capaces d’albergar trens de mercaderies de fins a 750 m de longitud i disposaran de vies amb ample mixt (ibèric i internacional). Així mateix, es contempla la construcció d’un Centre d’Inspecció Fronterer en el port de Sagunt que permetrà inspeccions a les mercaderies importades a la Unió Europea i la instal·lació d’una nova xarxa de càmeres de seguretat en el port de Sagunt amb l’objectiu de garantir la protecció física de les persones, infraestructures, mitjans de transport i equips.

GREEN C PORTS – GREEN AND CONNECTED PORTS (Programa CEF, abril 2019 – desembre 2023)

Este projecte abordarà sis casos de negoci consistents en prototips i proves pilot que seran implementats en diferents ports europeus i que serviran de base per a testar tecnologies innovadores com l’IoT, big data o l’anàlisi predictiva mitjançant models d’intel·ligència artificial.
H2PORTS – IMPLEMENTING FUEL CELLS AND HYDROGEN TECHNOLOGIES IN PORTS (Comisión Europea – H2020-JTI-FCH, Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking,  gener 2019- desembre 2024) L’objectiu és proporcionar solucions eficients per a facilitar una ràpida evolució des d’una indústria basada en combustibles fòssils cap a un sector de baixes emissions de carboni i zero emissions. El projecte H2Ports també té com a objectiu transversal la realització d’estudis de viabilitat per al desenvolupament d’una cadena de subministrament d’hidrogen sostenible en el port, coordinant a tots els actors implicats: clients, productors d’hidrogen, proveïdors, etc.

EALING – EUROPEAN FLAGSHIP ACTION FOR COLD IRONING IN PORT (Comisión Europea, Programa CEF- Connecting Europe Facility, juny 2020 – desembre 2023)

El Projecte Global EALING expressa la necessitat d’accelerar el desplegament efectiu de solucions OPS en els ports de la UE. Té els següents objectius: Avaluar el funcionament operatiu i ambiental dels ports participants, per al subministrament a diferents vaixells (ro-ro, ro-pax, portacontenidors, ferris); contribuir al desenvolupament d’un marc harmonitzat i interoperable de la UE per al desplegament de la infraestructura i equipament d’OPS, de conformitat amb el marc tècnic, jurídic i reglamentari de la UE; i desenvolupar els estudis tècnics, ambientals, socioeconòmics i financers necessaris per a accelerar l’inici de les obres d’infraestructura d’OPS.

EALINGWorks Valenciaport – PREPARATION OF THE ELECTRICAL GRID OF THE PORT OF VALENCIA FOR ONSHORE POWER SUPPLY (CONNECTING EUROPE FACILITY – CEF,  abril 2020 –  diciembre 2024) Dins d’esta iniciativa europea s’emmarca l’Acció EALINGWorks Valenciaport, l’objectiu de la qual és preparar la xarxa elèctrica del port per al subministrament d’OPS als portacontenidors, ferris i creuers en les noves terminals del Port de València (nova terminal de contenidors i nova terminal de passatgers). A aquest efecte, durant el projecte es construirà una nova subestació elèctrica (tipus GIS – Gas-Insulated Switchgear) amb una capacitat inicial de 60MW (ampliable a 90MW en el futur). L’Acció inclou així mateix les obres d’instal·lació de la línia elèctrica subterrània que connectarà la subestació a la xarxa general.
I RAIL – INTEROPERABILITY OF THE RAIL SYSTEM WITH TAF TSI IN TEN-T CORRIDORS (Comisión Europea, Programa CEF – Connecting Europe Facility, gener 2019 – desembre 2023) L’objectiu principal del projecte és millorar la interoperabilitat en l’intercanvi d’informació en els serveis europeus de transport de mercaderies per ferrocarril mitjançant la digitalització i l’ús dels estàndards tècnics TAF TSI (Especificació tècnica d’interoperabilitat per a les aplicacions telemàtiques en el transport de mercaderies), definits en la Directiva d’Interoperabilitat 797/EC/2016.