En 2019, la barrera va recollir 1,9 tones de residus procedents dels col·lectors pluvials de la ciutat

L’APV realitza un seguiment diari de les aigües del tram de l’antic llit

L’Autoritat Portuària de València ja té preparada la barrera anti contaminació d’última generació instal·lada al final de l’antic llit del Túria per a recollir els residus flotants procedents del tram comprés entre l’Oceanogràfic i el pont de Drassanes en el qual conflueixen diversos col·lectors pluvials de la ciutat.

Esta infraestructura impedeix que els residus flotants procedents dels abocaments arriben al Port o a les platges adjacents al recinte portuari, com Pinedo o El Saler. L’APV realitza un seguiment i vigilància diària d’estes aigües per a procedir a la recollida periòdica d’estos. Les deixalles són emmagatzemades en contenidors específics per a ser tractats a través d’una empresa autoritzada en la gestió de residus. L’any passat, el port de València va retirar gràcies a este equipament 1,9 milions de tones d’impureses procedents dels col·lectors pluvials.

La barrera anti contaminació s’emmarca en el pla de seguiment de contaminació de les aigües que desenvolupa el departament de Medi Ambient de l’APV. Entre els objectius d’este pla destaca efectuar un correcte seguiment i vigilància de les aigües, amb especial sensibilitat cap als nuclis de població més pròxims.

L’Autoritat Portuària de València manté un control i anàlisis periòdiques de la qualitat de les aigües portuàries o de la qualitat de l’aire en les estacions de control de l’APV amb l’objectiu de consolidar-se a l’avantguarda en sostenibilitat mediambiental. En esta línia, es treballa en projectes com Green C Ports, liderat per la Fundació Valenciaport, que instal·larà una xarxa de sensors ambientals i meteorològics, el desenvolupament pilot d’una plataforma de rendiment ambiental portuari i la modelització d’algorismes d’intel·ligència artificial per a informar els usuaris i clients dels ports i als ciutadans sobre els principals paràmetres ambientals derivats de les activitats portuàries. A més, s’assajaran solucions innovadores per a reduir la congestió del trànsit, millorar la qualitat de l’aire, reduir els nivells de soroll, preveure la productivitat de les grues i mesurar les emissions en temps real en els ports de Venècia, El Pireu, Bremerhaven, Wilhemshaven i València.