L’Autoritat Portuària de València (APV) impulsa projectes d’inversió superiors als 2.000 milions d’euros que generaran milers de llocs de treball

L’APV ha avançat el seu interès per invertir en el nou port sec que està desenvolupant Adif en la localitat madrilenya de Vicálvaro.

En les pròximes setmanes se signarà un acord entre Adif, la Generalitat i l’APV per al desenvolupament de la terminal intermodal de Font Sant Lluís.

El Consell d’Administració de març aprovarà els plecs per a la nova terminal de passatgers.

València, 23 de gener de 2019.- El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, han mantingut hui una trobada en el Palau de la Generalitat en el qual han repassat els principals projectes en els quals està treballant Valenciaport. Durant la trobada, Puig ha ratificat el compromís de la Generalitat al Pla Estratègic de l’APV i als projectes en els quals està immers el port que “en els pròxims anys generarà una inversió superior als 2.000 milions d’euros i que permetran impulsar la creació de milers de llocs de treball. El port és fonamental per a l’economia valenciana perquè representa al voltant del 2,6% del nostre PIB i al voltant del 2,3% de l’ocupació i resulta clau per a la capacitat de la nostra comunitat de créixer, d’avançar i de generar ocupació”.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Puig ha enumerat els principals eixos estratègics en els quals està treballant Valenciaport, entre els quals destaquen la nova terminal de l’ampliació nord. “Aquesta terminal, que suposarà una inversió de 1.200 milions d’euros, significarà duplicar la capacitat de manipulació de contenidors que té actualment el port. Està previst que les pliques s’òbriguen el pròxim 8 de maig i em consta que hi ha un gran interès internacional en ella”, ha indicat el president de la Generalitat. Pel que respecta a la ZAL, Puig ha explicat que està previst que al febrer es liciten les parcel·les d’aquesta àrea logística; i que es liciten totes alhora. “Hi ha una demanda molt gran per aquest espai pel que, a ben segur, durant el mes d’abril, les parcel·les de la ZAL estiguen adjudicades. A més, per a la seua adjudicació, l’APV valorarà no solament les raons econòmiques sinó també les clàusules socials per a ajudar la generació d’ocupació en els poblats marítims. La posada en marxa d’aquesta nova àrea permetrà generar al voltant de 2.000 llocs de treball”.

El president de la Generalitat també s’ha referit a l’accés nord indicant que és necessari “dotar de connectivitat a les grans àrees logístiques dels ports de València i Sagunt. Per a això, la solució que s’ha adoptat i que compartim és el túnel subterrani pel mar que evitarà problemes en l’àmbit urbà”. En aquest sentit, Puig ha assenyalat que està previst que se signe un protocol entre el Ministeri de Foment, la Generalitat i l’APV per al desenvolupament d’aquest projecte que suposarà una inversió d’aproximadament 400 milions d’euros i que serà cofinançat entre el Ministeri i la pròpia APV.

Quant a Parc Sagunt, Ximo Puig ha explicat que Parc Sagunt I ja és una realitat i que estan treballant per a desenvolupar Parc Sagunt II. “Per a això, comptem amb el suport per part de l’APV que ens ha confirmat que els 31 milions d’euros obtinguts amb la venda de la seua parcel·la en Parc Sagunt I es destinaran a inversions per a avançar al màxim el desenvolupament de Parc Sagunt II”. En aquest terreny, Aurelio Martínez ha afirmat que, precisament, Parc Sagunt II és l’actuació més destacable de totes “per l’impacte que pot tindre en el futur, ja que cal tindre en compte que les empreses que han vingut ací, ho han fet perquè hi havia sòl disponible. En aquests moments hi ha una demanda de sòl logístic molt important i és necessari anticipar-se perquè l’inversor que ve necessita disponibilitat immediata d’aqueix espai i, en cas de no haver-lo, opta per una altra ubicació”.

Puig també ha indicat que un altre dels projectes estratègics en els quals està treballant l’APV té a veure amb el desenvolupament dels ports secs, on té presència a Saragossa i Madrid i està estudiant noves ubicacions a Andalusia, Aragó o Murcia. Referent a això, Aurelio Martínez ha confirmat l’interès de l’APV per invertir en el nou port sec que està desenvolupant Adif en la localitat madrilenya de Vicálvaro. “Totes aquestes inversions -ha continuat Ximo Puig- estan absolutament lligades al projecte de la Font de Sant Lluís. En les pròximes setmanes està previst que se signe un acord entre Adif, l’APV i la Generalitat per a desbloquejar aquest projecte i convertir aquesta àrea en una realitat”.

El president de la Generalitat també ha valorat positivament l’esforç que està desenvolupant l’APV per a reduir les seues emissions. En concret, ha apuntat que “en breu es posaran en marxa dues noves màquines impulsades per hidrogen i està previst la construcció d’una nova subestació elèctrica que duplicarà la capacitat disponible. Aquesta nova subestació permetrà que els creuers, quan atraquen en el port, puguen apagar els seus motors amb el consegüent estalvi energètic i disminució de les emissions”.

Pel que respecta als creuers, durant la trobada s’ha avançat que està previst que el Consell d’Administració del pròxim mes de març aprove el plec per a la nova terminal de passatgers que, segons Puig, “millorarà l’arquitectura urbana del port i la capacitat i la confortabilitat dels passatgers”. En aquest sentit, Aurelio Martínez ha explicat que la restauració i recuperació de les naus l’assumirà la pròpia APV.

D’altra banda, Puig també ha mostrat la seua satisfacció perquè l’APV ha acceptat la seua petició perquè la patronal Ascer dispose d’un conseller convidat de manera permanent en el Consell d’Administració de la institució.

El president de la Generalitat ha conclòs indicant que “l’avanç substancial que s’ha produït en el port de València té una conseqüència fonamental, la millora de la capacitat competitiva de la Comunitat Valenciana i la capacitat de generar nous llocs de treball”.

Agraïment al suport de la Generalitat

El president de l’Autoritat Portuària, Aurelio Martínez, ha agraït a Ximo Puig el suport rebut per part de la Generalitat. “S’ha sabut aprofitar els tres anys en positiu pels quals està travessant l’economia espanyola i la valenciana, per a oferir alternatives a la demanda de sòl que existeix per part de les empreses; i així s’ha vist en Parc Sagunt i en els municipis de l’entorn portuari”.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

“El sòl logístic, l’accés nord, les noves terminals de creuers, de passatgers i de contenidors, la ZAL,… tot és prioritari – ha reflexionat el president del port – però si haguera de triar per algun projecte en singular, em decantaria per Parc Sagunt II. Les terminals, el corredor/accés nord i la ZAL de València ja estan en marxa, però ara l’urgent és habilitar espais per a atraure noves empreses. Tenim sol·licituds totes les setmanes; i no podem deixar les oportunitats d’inversió i de generació d’ocupació que passen pels nostres despatxos. Parc Sagunt II és clau. També per al projecte de la Font de Sant Luís. Per a tot això, el suport, la col·laboració i la complicitat de la Generalitat és fonamental. Un suport que es percep i es constata en cada projecte, per la qual cosa estic molt agraït”, va concloure Aurelio Martínez.