Valenciaport situa la “descarbonització” i la digitalització de les seues activitats com a eixos prioritaris de la gestió portuària

Ramón Gómez-Ferrer ha intervingut en la jornada “Fit for the Future”.

El pla, coordinat per la Fundació Valenciaport i donat suport per l’Agència Valenciana de la Innovació i l’APV, ha permès detectar 44 àrees d’innovació.

València, 28 de gener de 2019.- El subdirector de planificació estratègica de l’Autoritat Portuària de València (APV), Ramón Gómez-Ferrer, ha intervingut en el Parlament Europeu en el marc de la jornada “Fit for the future and Development for the European Waterbone”, organitzada per l’intergrup parlamentari SEARICA i la Plataforma Tecnològica #Waterbone. L’objectiu d’aquest esdeveniment ha sigut presentar el contingut de l’Agenda Estratègica d’Investigació i debatre amb els responsables polítics i uns altres stakeholders sobre les necessitats i la importància de la comunitat Waterbone respecte a la recerca i desenvolupament.

Gómez-Ferrer, que ha sigut l’únic representant d’un port a participar en aquesta jornada, ha presentat una ponència sobre “Descarbonització, digitalització i logística – cap a 2050”, en la qual ha compartit el Pla d’Innovació de Valenciaport desenvolupat per la Fundació Valenciaport en col·laboració amb l’APV i la Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

En concret, Gómez-Ferrer ha explicat que aquest pla s’ha basat en l’anàlisi de la I+D desenvolupada pels principals ports europeus i altres operadors mundials líders i ha permès analitzar la contribució dels actors claus del clúster portuari valencià en matèries com a medi ambient, energia, i seguretat; digitalització i automatització; i nous models de negoci logístic. A partir d’aquesta anàlisi s’han identificat 44 tendències d’innovació agrupades en 7 categories de la cadena logístic-portuària: infraestructures portuàries, terminals, operacions portuàries, transport marítim, bucs, transport terrestre i logística.

Entre les principals innovacions detectades en aquest pla destaquen, en matèria de sostenibilitat ambiental: l’evolució cap a un model d’emissions zero gràcies a l’ús d’energies renovables i a l’electrificació i utilització de combustibles alternatius com el GNL o l’hidrogen; el monitoratge de la petjada de carboni, o les bonificacions mediambientals, entre altres. Pel que respecta a l’àrea de digitalització i automatització, segons Gómez-Ferrer, el pla d’innovació ha permès detectar actuacions per a predir i gestionar els accessos terrestres, planificar i optimitzar les operacions marítimes, l’automatització de terminals i vehicles o els serveis de traçabilitat en xarxes blockchain. Finalment, en l’àrea de nous models logístics, el pla obri la porta al foment de la innovació a través de start-ups o al desenvolupament de nous models logístics d’economia circular.

Gómez-Ferrer també ha aprofitat la seua intervenció en el Parlament Europeu per a explicar que, en l’actualitat, el rol dels ports va més enllà de ser un mer node en la xarxa de transport global, sinó que són facilitadors de l’economia i el desenvolupament comercial del seu interior. Així mateix, ha indicat que els ports s’estan enfrontant un entorn que canvia molt ràpidament degut, fonamentalment, a tres factors: una aposta clara per la sostenibilitat i per la reducció de l’impacte mediambiental dels ports; la implantació dels nous avanços tecnològics com la digitalització, automatització o el blockchain; i un canvi en els models de negoci tradicionals dels ports, que permet crear noves oportunitats gràcies a l’augment de l’eficiència i l’economia col·laborativa.

Waterbone

Waterbone es va crear com una plataforma tecnològica orientada a la indústria marítima per a establir un diàleg continu entre totes les parts interessades en l’aigua, com a societats de classificació, companyies d’energia, empreses d’infraestructures, organitzacions mediambientals sense ànim de lucre, fabricants, instituts d’investigació, drassanes, operadors portuaris i ports, universitats, associacions de pescadors i ciutadans, així com institucions europees i Estats membres.