“Imatges Inesborrables” commemora l’esforç col·lectiu per superar la crisi sanitària a través de les fotografies que la ciutadania ha enviat durant la pandèmia de la Covid-19

Ha sigut editat per l’Autoritat Portuària de València, Port de la Corunya, Alacant Port, PortCastelló i Ports de l’Estat

El llibre, que pot descarregar-se en la web de Valenciaport, recopila les imatges enviades pels protagonistes de la pandèmia: la ciutadania

Valenciaport, en col·laboració amb À Punt, va realitzar l’exposició “Imatges Inesborrables”

València, 15 de març de 2021.- Esta setmana fa un any que es va decretar l’Estat d’Alarma a Espanya per a contindre la pandèmia de la Covid-19, i que va marcar una nova manera de viure i conviure que ha transformat el nostre temps. Hem complit ja un any inesborrable, un període excepcional que quedarà per sempre en la nostra memòria. Un any replet de records que ens evoquen emocions, pensaments i incerteses que hem compartit davant les situacions insòlites provocades per la pandèmia de la Covid-19, i que Valenciaport, en col·laboració amb la televisió pública valenciana ‘À Punt’, va plasmar en l’exposició “Imatges inesborrables”.

La mostra es va nodrir de les imatges realitzades per la ciutadania que van retratar alguns dels moments més ardus de la pandèmia. Una visió particular de la ciutadania que posa en valor la nostra capacitat com a éssers humans per a seguir avant, i que en el cas de la comunitat portuària i logístic va reafirmar la seua activitat com a essencial per a la nostra societat.
I perquè este record no quede en l’oblit, l’Autoritat Portuària de València (APV) juntament amb les de A Corunya, Alacant i Castelló, ha publicat un llibre que recull una representació d’aquestes fotografies inesborrables. Un homenatge a l’esforç de tota la població per a superar el repte provocat pel coronavirus. Esta recopilació és un exercici de memòria col·lectiva a través d’imatges impensables fins fa un any. Fotografies i vídeos que relaten vivències i experiències personals molt diverses en les quals tots podem reconéixer-nos. Múltiples visions: veïns de la nostra ciutat, sanitaris, comunitat portuària, comerciants, hostalers,….totes elles quedaran en la nostra memòria i de les quals ens podem sentir identificats.

A més de les fotografies recollides per l’APV també es pot trobar imatges que han recopilat el Port de l’A Corunya, Alacant Port i PortCastelló, les quatre institucions que, amb la col·laboració de Ports de l’Estat, han cedit espai a les persones per a representar la seua particular mirada de la crisi sanitària a través d’imatges quotidianes. Llocs pròxims i units per una mateixa activitat que mostren com la pandèmia s’ha viscut de manera similar en tots els punts d’Espanya.

L’homenatge de l’APV a la societat valenciana

En el cas de Valenciaport, la iniciativa va rebre prop de 2.000 imatges enviades per la ciutadania de València i veïns de l’Horta on es plasmen de manera il·lustrativa com ha afrontat la societat la pandèmia del Coronavirus des de diferents punts de vista que reflecteixen aspectes com l’actuació del personal sanitari, el teletreball, el confinament, o l’adaptació a la desescalada.

Prop de 4.700 persones es van acostar a l’Edifici del Rellotge del Port de València per a veure l’exposició “Imatges Inesborrables” entre el 16 de setembre i el 12 d’octubre de 2020, quan la mostra va estar oberta al públic; altres 2.500 la van visitar de manera en línia. En total, unes 7.200 persones van poder emocionar-se amb les 200 fotografies físiques i les 1.900 imatges que es plasmaven a través de pantalles de televisió o el vídeo “Les cares de la pandèmia” amb testimonis de diferents persones i professionals que van captar les càmeres de ‘À Punt’.

Este iniciativa va tindre també una gran repercussió en mitjans de comunicació nacionals i internacionals i una important resposta en xarxes socials que es va traduir en un espai de diàleg i reflexió entre la societat valenciana. Per això, l’APV ha volgut editar aquest llibre descargable en pdf, al costat de les autoritats portuàries de A Corunya, Alacant i Castelló, fruit de la cooperació entre el port i la ciutadania, per a homenatjar l’esforç de tota la població per a superar unida la pandèmia.