L´ICP mesura la connectivitat dels trànsits de Transport Marítim de Curta Distància (TMCD) per a mercaderies en contenidor des dels ports espanyols.

El nou índex està desenvolupat conjuntament per l´APV i la Fundació Valenciaport i per a la seua elaboració s’ha pres com a referència l’índex de connectivitat de l´UNCTAD.

Els resultats de l´ICP en el segon semestre de 2018 atorguen a Valenciaport la millor puntuació del conjunt del sistema portuari espanyol seguit del port d’Algesires i el port de Barcelona.

València, 28 de març de 2019.- L’Autoritat Portuària de València (APV) i la Fundació Valenciaport han presentat este matí l’Índex de Connectivitat dels Ports espanyols (ICP), un indicador que permetrà mesurar i realitzar un seguiment de la connectivitat marítima. Esta variable resulta clau per a avaluació de la competitivitat portuària, tal com ha assenyalat Aurelio Martínez durant la presentació que ha realitzat en el marc de la sessió “Connectivitat i Competitivitat” i en la qual també han participat Amparo Mestre, de la Fundació Valenciaport i Jan Hoffmann, de l´UNCTAD.

Durant la sessió, celebrada en l’Edifici del Rellotge del port de València, Aurelio Martínez ha posat en valor el treball desenvolupat conjuntament entre l´APV i la Fundació Valenciaport i que ha donat com a resultat un indicador que “permetrà mesurar la connectivitat i la competitivitat dels ports espanyols, generant avantatges per als importadors i per al sector econòmic del país”.

Tal com ha assenyalat Aurelio Martínez, este indicador, que es calcula amb una periodicitat semestral, està desenvolupat amb una metodologia similar a la utilitzada per l´UNCTAD, aplicada exclusivament als serveis regulars de transport marítim de curta distància (TMCD). Així mateix, tal com ha explicat Aurelio Martínez, l´ICP és un indicador “pel costat de l’oferta, pera mesurar els serveis de connectivitat facilitats per cada port, la qual cosa no vol dir que la demanda s’ajuste”. El president de l´APV ha destacat que per a la seua elaboració s’ha pres com a base 100 l’índex de connectivitat del primer semestre de 2016 i s’ha aplicat als principals ports del sistema portuari espanyol, en concret els 10 primers.

El president de l´APV ha assenyalat a més que en el futur està previst treballar en algunes línies que ajuden a completar l´ICP. Entre elles ha destacat l’aplicació de l’índex al Mediterrani occidental; la introducció de millores metodològiques seguint els treballs de l´UNCTAD; o l’aplicació de l’anàlisi de connectivitat a la totalitat de trànsits entre altres.

Durant la trobada, Aurelio Martínez ha presentat els resultats de l’índex ICP per al segon semestre de 2018. Estes dades situen a Valenciaport com el primer port en termes de connectivitat i competitivitat marítima amb una puntuació de 97.31, seguit pels ports d’Algesires (83.85) i Barcelona (83.57).

Este resultats es publiquen cada semestre en la pàgina web de Valenciaport (apartat negoci) al costat d’altres indicadors.

ICP: Metodologia i base de dades

Durant la seua intervenció Amparo Mestre, cap de projectes d’I+D+I en la Fundació Valenciaport, ha sigut l’encarregada d’exposar el treball realitzat des de la Fundació Valenciaport per al desenvolupament de l’índex de connectivitat. Mestre ha ressaltat que “en l’àmbit portuari, la connectivitat determina d’una manera determinant la competitivitat portuària, ja que els ports són facilitadors del comerç i del creixement econòmic”.

L´ICP analitza set variables: els serveis de TCMD, els trànsits de contenidors que operen en els ports espanyols, les empreses que ofereixen aqueixos serveis, els vaixells adscrits, les tones que s’estan manejant, la grandària màxima dels vaixells, la freqüència i el nombre de ports connectats de manera directa. L’índex de connectivitat està basat en dades objectives, ja que la font primària per a la seua confecció són les navilieres i l’oferta existent.

Finalment, Jan Hoffmann ha explicat que l´UNCTAD porta mesurant la connectivitat portuària des de fa 15 anys. En este sentit, ha destacat que “els estudis del Banc Mundial expliciten que l’increment de la competència redunda en el descens del cost del noli”.

Valenciaport i TMCD

Valenciaport manté una ferma aposta pel transport marítim de curta distància, sent líder a Espanya en connexions regulars amb països del Mediterrani, del Mar del Nord i del Bàltic. Especialment rellevants són les autopistes del mar que uneixen els ports de València i Sagunt amb ports del nord i sud d’Itàlia.

El trànsit ro-ro presenta un gran potencial per a Valenciaport, ja que representa anualment més de 200.000 plataformes transportades entre els ports de València i Sagunt. A més, automòbils, este tipus de tràfic és utilitzat per mercaderies com a oli, vi, maquinària, productes alimentaris envasats o productes refrigerats.

Valenciaport disposa actualment de 7 serveis regulars de transport marítim de curta distància (TMCD) de càrrega rodada que ho connecten amb 24 ports de 15 països diferents. En 2018, Valenciaport ha manipulat 9,45 milions de tones de trànsit ro-ro, la qual cosa suposa un increment del 25% respecte a l’exercici anterior. En termes d´UTI, en 2018 es van canalitzar 421.191 UTI, un 22% més que en 2017.