Durant agost les xarxes socials de Valenciaport mostraran fotografies que reflecteixen l’evolució dels ports de València, Sagunt i Gandia

València, 31 de juliol de 2020.- Valenciaport realitzarà un recorregut històric amb imatges dels ports de València, Sagunt i Gandia on es podrà veure la història i l’evolució d’estes infraestructures al llarg dels anys. Una iniciativa que podrà contemplar-se en les seues xarxes socials: Facebook, Instagram o Twitter al llarg del mes d’agost. Els Ports han estat un motor de riquesa i vida per a les seues ciutats i un reflex de l’evolució de la societat al llarg dels anys: moda, costums, activitat econòmica i, arquitectura són alguns dels aspectes que es mostren en aquesta sèrie de fotografies històriques dels ports de València, Sagunt i Gandia.

Els ports formen part d’una societat i estan molt relacionats amb l’intercanvi de mercaderies que connecten diferents parts del món. Al llarg de la història, els ports van anar complicant-se, primer amb la instal·lació de molls per a facilitar les maniobres de càrrega i descàrrega, l’adaptació al calat dels vaixells o construint accessos per a connectar amb territoris interiors (a través de carreteres o ferrocarrils). Tot això va significar la construcció dels ports artificials, per mitjà de dics, molls, dàrsenes i altres instal·lacions. En estes imatges que estos dies poden veure’s en les xarxes socials de Valenciaport es poden contemplar operacions de càrrega i descàrrega, l’arribada del ferrocarril a peu de molls o l’emmagatzematge de mercaderies que mostren com han evolucionat tant les instal·lacions portuàries com les persones i maquinàries que treballen en elles.

Tres ports, una ànima

La història dels ports de València, Sagunt i Gandia està estretament lligada al seu entorn i les seues ciutats. Una història que s’uneix en 1985, a conseqüència del Reial decret 2100, on els ports de Sagunt i Gandia, van passar a integrar-se en l’àmbit de gestió del llavors Port Autònom de València, hui Autoritat Portuària de València.

València, el vigor competitiu i la ment comercial

La línia de costa de València, mancada de qualsevol abric natural, va ser un seriós obstacle per a l’inici dels intercanvis marítims-comercials. Malgrat això, consten antecedents d’esta activitat que es remunten al Segle VI abans de Crist. És bastant després, a conseqüència del privilegi atorgat el 17 de març de 1491 al cavaller valencià Antoni Joan pel Rei Ferran El Catòlic, quan podem establir un primer antecedent d’una explotació pròpiament portuària. A partir d’este moment, el vigor econòmic dels valencians es va materialitzar en un comerç portuari creixent, que va portar al Rei Pere III d’Aragó a concedir a València l’establiment de la Jurisdicció marítim-comercial del Consolat de Mar. Ja en la segona meitat del Segle XV, la ciutat de València, amb 75.000 habitants, era la més poblada de la península Ibèrica, i el seu Port, era el més important de la Corona d’Aragó, tenint línies de navegació amb ports d’Itàlia, Europa Occidental i el Nord d’Àfrica.

Per a més informació es pot consultar la web de Valenciaport

Sagunt, arrels iberes i romanes, cor miner

Les arrels del comerç marítim de Sagunt es poden trobar en el si de les civilitzacions iberes i romanes que allí van estar assentades, existint vestigis arqueològics que acrediten la seua importància. El port actual, té el seu origen en l’autorització administrativa atorgada l’11 d’agost de 1902 a la Companyia Minera de Sierra Menera, per a construir un embarcador a la platja de Sagunt per a la càrrega de minerals procedents de les seues mines d’Ulls Negres i Setiles, a Terol.

Per a més informació es pot consultar la web de Valenciaport

Gandia, la indústria tèxtil i la iniciativa britànica

En el cas de Gandia, una Reial orde de 1884, autoritzaria Do Sinibaldo Gutiérrez a construir les primeres obres portuàries en este enclavament costaner, els drets del qual, serien adquirits per la companyia britànica “The Alcoi-Gandia Railway & Harbour Company Limited”, els objectius de la qual eren, d’una banda importar el carbó que necessitaven les indústries tèxtils alcoianes, i per una altra, exportar els productes de la zona als mercats ultramarins.

Per a més informació es pot consultar la web de Valenciaport