Les dades es poden comprovar en la web de Valenciaport o en la de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

El Port de València ha instal·lats dues noves cabines de control ambiental i està prevista una altra en el Port de Sagunt.

En la web de Valenciaport ja es pot comprovar en temps real la qualitat de l’aire de la cabina de control ambiental situada a l’esplanada de l’antic llit del riu Túria, una de les dues noves estacions que ha instal·lat el Port de València. Estas instal·lacions, que formen part del projecte Green C Ports, analitzen, a més de la qualitat de l’aire, el soroll en les instal·lacions portuàries i les condicions meteorològiques amb l’objectiu de conéixer les dades d’emissions de l’activitat portuària i seguir amb la millora contínua en matèria mediambiental.

En concret, esta cabina que està connectada a la xarxa de vigilància de la Generalitat Valenciana de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, analitza cinc contaminants atmosfèrics que recull la normativa europea: Diòxid de Sofre (SO2), Diòxid de Nitrogen (NO2), Partícules menors de 10 micres (PM10), Monòxid de Carboni (CO), i Ozó (03). Així, les dades de la cabina situada en el Moll de Ponent reflecteixen que la qualitat de l’aire entre l’1 de març i el 12 d’abril ha sigut “excel·lent” en 34 dels dies i “bona” en 9 d’ells.

A més, d’estas dues noves cabines i una altra que se situarà en el Port de Sagunt i que en els pròxims dies afegiran totes les seues dades a la web, Valenciaport ha instal·lat també set nous sensors mediambientals per a complementar els equips actuals. L’objectiu de l’Autoritat Portuària de València (APV) és reforçar el seu compromís amb la sostenibilitat mitjançant solucions innovadores que permeten analitzar aspectes com la qualitat de l’aire, i oferir informació a la comunitat portuària i veïns del Port d’una forma activa i periòdica.

En este sentit, estas accions formen part de l’aposta de l’APV, reconeguda per institucions com ARUP University, que posen en valor el compromís amb la transparència i la informació pública accessible de l’activitat de Valenciaport. Així, des de fa anys Valenciaport ofereix dades sobre trànsits, els índexs dels nolis, els indicadors de temps d’escala dels vaixells que operen, els impactes que genera en matèria d’ocupació i de Valor Afegit o els mesuraments sobre aigües i aire, entre altres.

Per aconseguir este objectiu, l’APV compta amb eines digitals per a millorar el servei amb la comunitat portuària, potenciar la sostenibilitat mitjançant accions dirigides al respecte al medi ambient i afavorir la relació i integració ciutat-port. Una aposta per les noves tecnologies que posicionen a Valenciaport com el port més intel·ligent d’Espanya segons un informe publicat en la revista d’enginyeria civil CEDEX.