Els ports de Sagunt i de València són plataformes intermodals estratègiques per a facilitar connectivitat amb el corredor Mediterrani

Manuel Guerra i Néstor Martínez, subdirectors de l’APV han participat en una jornada organitzada per ASECAM

L’Autoritat Portuària de València (APV) ha alertat avui del perill de saturació en el trànsit de trens que se cern sobre els ports de València i de Sagunt si no es gestionen amb la màxima celeritat projectes de doble via entre València i Castelló, i entre Sagunt i Saragossa; i si no s’escometen projectes com el Túnel Passant de València capital.

Esta alerta l’han llançat avui, simultàniament, els subdirectors de la APV, Manuel Guerra i Néstor Martínez, els qui també són respectivament, adjunts a la presidència i a la direcció general de l’Autoritat Portuària.Guerra i Martinez han intervingut en un desdejuni organitzat per l’Associació d’Empresaris del Camp de Morvedre (ASECAM). En la seva intervenció han destacat la rellevància que està adquirint el ferrocarril en tots dos recintes portuaris, tant per les inversions previstes com pels resultats que estan registrant-se mes a mes.

“Els ports de Sagunt i de València són plataformes intermodals estratègiques per a facilitar connectivitat amb el corredor Mediterrani; en ells treballen grans companyies exportadores i importadores per a les quals resultarà essencial un accés al Corredor; s’estan projectant inversions que permetran fer un salt important en l’ús del ferrocarril, però correm el perill de saturació si no comencem a planificar ja mateix una doble via per a la connexió Sagunt-Saragossa i entre València i Castelló”, ha explicat Manuel Guerra. D’esta manera ha assegurat que el tram ferroviari València-Castelló podria veure’s afectat d’ací a uns anys per l’augment de mercaderies, que saturarien este eix pel que considera necessari la construcció d’un túnel passant, així com duplicar esta via.

Una cosa similar ocorre amb la línia Sagunt-Terol-Saragossa ja que, amb la inversió que s’està realitzant des de l’APV, el trànsit de mercaderies ha augmentat, ja que actualment transiten més de 30 trens per esta línia i la meitat d’ells transporten contenidors. És per este motiu pel qual també ha posat sobre la taula la necessitat que esta línia compte en un futur pròxim amb una doble plataforma per a evitar la seua saturació.

A esta jornada ha acudit la presidenta de ASECAM, Cristina Plumed, l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el president de l’àrea d’Infraestructures de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), José Luis Santa Isabel. “La millora de les infraestructures en el port de Sagunt són essencials no sols per a atraure noves inversions a la nostra comarca sinó també per fer que les nostres empreses siguen molt més competitives; per això seguim molt de prop l’evolució de l’accés ferroviari al port de Sagunt, així com del Corredor Cantàbric, perquè són dues infraestructures molt importants per a nosaltres”, ha afirmat la presidenta de ASECAM, Cristina Plumed.

Dades del port de Sagunt

Com ha informat el director d’explotació del port de Sagunt, Néstor Martínez, al llarg de l’any 2019, esta instal·lació portuària va canalitzar quasi set milions de tones, de les quals al voltant de 5,4 milions van ser mercaderies sòlides, mentre que més de 1,5 milions de tones van ser de gas. A més, van atracar en el port de Sagunt al llarg del passat any un total de 1.560 vaixells.

Així doncs, el port de Sagunt, actualment, es troba en la segona posició quant a importació de productes siderúrgics, per davant de ports tan importants com Pasaia, Barcelona, la Corunya i Avilés i només per darrere de Bilbao, i en cinquena posició quant a l’exportació d’estes mercaderies. De la mateixa manera, es troba en la sisena posició quant a trànsit de vehicles, amb més de 272.300 cotxes transportats, i en huitena posició quant a mercaderies no conteinarizadas, amb una canalització de més de 2,8 milions de tones.

Quant als reptes de futur previstos per l’APV per al port de Sagunt cal destacar l’obertura del Lloc de Control en Frontera que comptarà amb un total de deu boques d’inspecció fitosanitària, i que Martínez espera que puga començar a funcionar a principis de 2021 per a, d’esta manera, atraure un major trànsit de mercaderies de consum humà i animal. A més, també es vol completar el moll centre II amb una terminal polivalent per a la qual estan duent a terme un ‘road show’ per a donar a conéixer el projecte a potencials inversors que puguen estar interessats en ella.

Millora de les infraestructures

D’altra banda, el subdirector general de l’APV, Manuel Guerra, ha parlat de les inversions en millora d’infraestructures. En un primer moment ha informat que les obres de l’accés ferroviari al port de Sagunt ja s’han iniciat amb el que espera que, a la fi d’enguany es puga veure maquinària treballant sobre el terreny; a més, ha explicat que, dins del projecte de la Conselleria sobre el desenvolupament de Parc Sagunt II també es contempla una terminal intermodal que connecte amb este accés ferroviari a les instal·lacions portuàries.

De la mateixa manera, Guerra ha apuntat que s’invertiran 386,8 milions d’euros dins del Pla Director del Corredor Cantàbric, destinats a l’electrificació d’esta via, els treballs de la qual espera puguen estar a la fi de 2023 o principis de 2024 ja que ha assegurat que “Adif cree molt en este projecte pel que, a poc a poc, es van complint els terminis assenyalats”.

D’altra banda, el subdirector general de l’APV també ha explicat les diverses inversions que s’estan realitzant en altres projectes d’infraestructures com els 20,6 milions d’euros que s’han invertit en la millora de la línia ferroviària Sagunt-Terol-Saragossa, o els 20 milions d’euros destinats a l’accés ferroviari al port de Sagunt, que també compta amb una inversió d’11 milions d’euros provinents d’Europa. A més, també s’ha signat un conveni amb el Ministeri de Foment, Generalitat Valenciana, Adif i l’Ajuntament de València per a crear una terminal intermodal en la Font de Sant Lluís, a més dels 33 milions d’euros que es destinaran a l’electrificació de la línia Sagunt-Terol-Saragossa. En total, l’APV destinarà 88,6 milions d’euros a afavorir la intermodalitat ferroviària.