El València Containerised Freight Index (VCFI) d’octubre creix per tercer mes consecutiu fins a situar-se en els 1.336,95 punts

Continua la tendència alcista de la demanda iniciada en els mesos d’estiu, tal com es reflecteix en les dades de Valenciaport dels dos últims mesos

La flota ociosa continua reduint-se, presentant el nivell més baix dels últims cinc anys

Els nolis creixen un 2,11% en el Mediterrani Occidental i un 7,25% en el Llunyà Orient

El València Containerised Freight Index (VCFI) d’octubre va registrar una pujada del 5,35% respecte al mes anterior i confirma la tendència a l’alça del transport marítim que es va iniciar aquest estiu. Este augment del moviment de mercaderies es reflecteix en la reducció de la flota ociosa que representa el 1,6% sobre el total de la flota activa. És el tercer mes consecutiu que creix el VCFI per a situar-se en el màxim històric amb 1.336,95 punts. Per zones, a l’octubre han crescut els nolis tant en el Mediterrani Occidental, un 2,11%, com en el Llunyà Orient, un 7,25%.

La demanda global de transport marítim continua incrementant-se i encadena quatre mesos consecutius de creixement (fins a setembre, última dada disponible), tal com mostren els principals índexs. Segons avança Alphaliner, la demanda continua sent inusualment forta per a l’època de l’any en la qual ens trobem, amb factors importants darrere de creixement com l’augment del comerç electrònic als Estats Units o de la producció i els enviaments a la Xina a conseqüència de la Golden Week. A estos factors cal afegir l’escenari macroeconòmic que aporta una dosi d’incertesa global a nivells màxims.

A conseqüència de l’empenyiment de la demanda, la flota ociosa s’ha anat reduint de manera considerable en les últimes setmanes, situant-se a la fi d’octubre en els 378.802 TEU i representant el 1,6% sobre el total de la flota activa. De fet, quan es comparen els nivells de flota ociosa del mes d’octubre per a diferents anys, es mostra que el de l’any vigent és el que presenta el menor nivell de flota ociosa dels últims 5 anys (Alphaliner). A més, la capacitat oferida en dues de les principals rutes de contenidors del món, la Transpacífica i l’Àsia-Europa, presenten nivells de capacitat inusualment elevats per a l’època de l’any actual i en comparació amb anys anteriors.

En estet sentit, cal assenyalar que al setembre es van mobilitzar 477.194 TEU en Valenciaport, sent el cinqué millor mes de la seua història en la gestió de contenidors i el mes de setembre amb la xifra més alta de moviment de TEUs. Una dada positiva que ja es va iniciar a l’agost quan es va registrar el rècord històric de TEU (503.482).

Quan s’analitzen el comportament dels nolis en les tretze àrees geogràfiques objecte d’estudi s’observa una clara heterogeneïtat entre elles. Mentre tres de les àrees romanen sense canvis en els nolis respecte al mes anterior (Europa Atlàntica, Països Bàltics i Llatinoamèrica Atlàntica), unes altres mostren lleugeres variacions inferiors a l’u per cent com a Centre Amèrica i Carib i els Estats Units-Canadà en sentit positiu o Àfrica Costa Oriental o Llatinoamèrica Pacífica en signe contrari. Amb fortes pujades es troben els destins situats en les rutes amb Far East, particularment Subcontinent Indi, Orient Mitjà i Llunyà Orient, que són els que acaben condicionant l’evolució general del VCFI.

Mediterrani Occidental

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, els nolis canvien de nou a l’octubre a la dinàmica del creixement amb un 2,11% després de reduir-se el mes anterior un 5,40%, portant l’índex a 1.040,53 punts, la qual cosa representa poca variació acumulada des del seu inici en 2018, deixant patent l’absència d’una tendència sostinguda en els nolis d’exportació en aquesta zona. Malgrat esta pujada a l’octubre, les exportacions des de Valenciaport amb alguns dels principals mercats d’aquesta zona no travessen pel seu millor moment. Es manté una certa estabilitat amb Algèria en l’últim mes després d’una caiguda progressiva de trànsits des de juny, mentre que es produeix un descens al Marroc segons l’última dada publicada al setembre, trencant d’esta manera amb la tendència creixent iniciada a l’abril.

Llunyà Orient

Pel que fa al subíndex amb Llunyà Orient, octubre segueix amb la tendència a l’alça iniciada a l’agost que li situa en un nou màxim històric amb 2.206,49 punts i amb un creixement del 7,25%. A més, l’increment acumulat pels nolis des de l’inici de la sèrie també aconsegueix el seu màxim històric amb un 120,65%. Si bé els trànsits des de Valenciaport amb alguns dels principals països pertanyents a aquesta àrea no mostren la fortalesa de mesos anteriors pels efectes de la pandèmia, el balanç ofereix-demanda està exercint pressió important en els nolis. De fet, les dades de Comerç Exterior d’Espanya reflecteixen que les exportacions de la Comunitat Valenciana a Àsia estan recuperant-se, precisament pel dinamisme de les vendes a la Xina, principal economia de l’àrea i on la recuperació econòmica està alleujant més ràpidament la pressió de crisi.