• Així ho ha assegurat el ministre de Transport de Colòmbia, William Camargo, durant la seua visita al recinte valencià on ha pogut conéixer en primera persona els projectes de Valenciaport en matèria d’hidrogen
  • El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Joan Calabuig, ha mantingut una trobada amb una delegació del país sud-americà formada pel ministre de Transport, la ministra i el viceministre de Mines i Energia del Govern de Colòmbia: Irene Vélez i Cristian Diaz; l’ambaixador del país a Espanya, Eduardo Ávila Navarrete i la cònsol de Colòmbia a València, Gillian Maghmud. L’estratègia mediambiental i els plans de descarbonització de Valenciaport han sigut l’eix central de la reunió

València, 14 de juliol de 2023.- “Tractarem d’aplicar en els nostres ports els coneixements d’hidrogen que estem adquirint en el Port de València”. Així ho ha assegurat William Camargo, ministre de Transport de Colòmbia, en la seua visita als molls de Valenciaport. L’alt càrrec -que ha estat acompanyat per una àmplia delegació del país sud-americà- ha creuat l‘Atlàntic per a conéixer de primera mà el Port de València i les tecnologies d’hidrogen que s’utilitzen en la seua operativa.


El Govern colombià ha desplaçat un ampla delegació fins als molls valencians formada per Camargo; Irene Vélez, ministra de Mines i Energia; el viceministre de Mines i Energia, Cristian Diaz; i la cònsol de Colòmbia a València, Gillian Maghmud. Al costat d’ells i per part de la APV han estat presents el president de Valenciaport, Joan Calabuig; el director de Transició Ecològica de l’Autoritat Portuària de València (AVP), Federico Torres; el gerent de la Fundació Valenciaport (FVP), Antonio Torregrosa; i el director de Transició energètica i Sostenibilitat de Fundació ValenciaPort, Josep Sanz.


Els plans de descarbonització de Valenciaport i la seua estratègia mediambiental han completat l’agenda d’aquesta trobada. Tant el ministre de Transport com la ministra colombiana d’Energia han mostrat especial interés pel projecte H2PORTS i els seus pilots en marxa amb diverses aplicacions d’ús de l’hidrogen: el cap tractor 4×4 de camió propulsada amb aquesta energia verda per a desplaçar contenidors dins de les seues terminals; la hidrogenera (estació de subministrament)– que han visitat posteriorment – que es va instal·lar al gener en el moll de la Xità. I també, la ReachStacker (apiladora de contenidors) d’hidrogen que Hyster està desenvolupant i que es començarà a testar en pocs dies en la terminal de MSC.


“Els projectes d’hidrogen verd del Port de València demostren que els ports poden estar a l’avantguarda en transició ecològica”, ha assegurat Camargo després de la seua visita al recinte valencià.


Excel·lent relació comercial

Els recintes valencians mantenen relacions comercials amb diversos ports colombians, una mostra de l’alta connectivitat els seus molls, la qual cosa suposa un avantatge competitiu per a les empreses export/import de la seua àrea d’influència. En concret en 2022, els principals ports d’este país amb els quals va operar Valenciaport van ser: Cartagena, Buenaventura, Barranquilla, Santa Marta, Barrancabermeja i Turbo.

L’any passat, el trànsit anual de càrrega i descàrrega entre Valenciaport i els recintes peruans va ser d’un total de 239.557 tones de mercaderies, pràcticament el 88% d’elles containeritzades. El 85% de les operacions realitzades van ser exportacions sent les principals mercaderies que ixen dels ports valencians amb destinació a Colòmbia: materials de construcció, productes agroalimentaris seguida productes químics. Per la seua part, el tràfic d’importació es va centrar principalment en productes agroalimentaris.