• El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Joan Calabuig, ha posat en valor el volum de llocs de treball que genera l’activitat econòmica dels recintes valencians en l’acte de presentació de l’Estudi d’Impacte Econòmic i Social de Valenciaport que l’associació Propeller València ha realitzat este matí en l’edifici Veles e Vents
  • Calabuig ha reclamat un marc d’estabilitat per a l’estratègia de creixement de Valenciaport, “és fonamental fer una crida a la responsabilitat i el consens per a poder continuar creixent i garantir l’estabilitat i per tant la continuïtat de l’activitat portuària valenciana”
  • En esta línia, Alfredo Soler, president de Propeller València (Associació de directius i empresaris logístics), ha insistit que “els valencians importem a preus competitius gràcies a la magnitud del nostre port i això ens permet un cost logístic assumible i exportar el producte final a preus atractius”
  • Diego Vizcaíno, soci director de la consultoria AFI, ha desgranat l’informe i l’aportació de Valenciaport a l’economia valenciana i a la seua àrea d’influència: (3.200 milions d’euros de Valor Afegit Brut); l’ocupació que genera (50.000 llocs); l’efecte multiplicador que té en l’economia valenciana tant en llocs de treball (per cada ocupació portuària es generen altres cinc) com en el PIB (el 3,07% del total valencià); i la seua repercussió en els ingressos fiscals (227 milions d’euros); entre altres aspectes

València, 13 de juliol de 2023.- “Un port irrenunciable per als valencians i motor de la seua economia”. Així de contundent s’ha pronunciat este matí Joan Calabuig, president de l’Autoritat Portuària de València (APV), en la presentació de l’Estudi d’impacte Econòmic i Social de Valenciaport de l’any 2019 que l’associació Propeller València ha realitzat en l’edifici Veles e Vents. “Els recintes valencians generen 50.000 llocs de treball anuals, el 2,5% del total de la Comunitat Valenciana”, ha afegit.

Els resultats d’este informe, que ha presentat l’Associació de directius i empresaris logístics – Propeller València-, donen continuïtat a la informació analitzada en l’anterior estudi d’impacte econòmic elaborat per la Universitat Politècnica de València (UPV), centrat en dades de l’any 2016. L’informe presentat hui, elaborat de manera independent per la consultoria Analistes Financers Internacionals (AFI) i l’empresa Prometeia ha seguit la mateixa metodologia d’anàlisi per a poder comparar els resultats. Així, si contrastem els dos treballs quant a les dades d’ocupació i de Valor Afegit Brut (VAB) es constata la notable aportació de Valenciaport a l’economia valenciana i com esta contribució segueix una línia ascendent.

Marc d’estabilitat necessària

En este context, Calabuig ha volgut fer una crida al consens per a garantir el marc d’estabilitat necessari per al bon funcionament de Valenciaport. “Necessitem estabilitat per a poder competir en condicions de seguretat. És fonamental fer una crida a la responsabilitat i el consens per a poder continuar creixent i garantir la continuïtat de l’activitat portuària valenciana. El port és una ferramenta central, fonamental per a la nostra economia, per a la nostra societat i per al nostre futur. No ha de ser un escenari de disputes i de posicionaments partidistes, ni de cap part interessada”, ha assenyalat.

Per a Calabuig esta seguretat és imprescindible perquè les nostres empreses continuen sent competitives en el mercat exterior. “El 90% del creixement econòmic mundial es produirà fora d’Europa, per això, poder exportar garantirà el futur de les nostres empreses”. “En este marc necessitem estabilitat, les empreses necessiten consens estratègic per afrontar el seu futur. Valenciaport potser la marca més internacional que posseïm els valencians i valencianes. D’ací la importància de l’estabilitat que reclame per a l’exercici de l’activitat empresarial”.

Calabuig ha fet a més una reflexió per a valorar la importància i el pes dels ports valencians: “El PIB d’Espanya és de 1,2 bilions, i els experts apunten que aproximadament el 60% del PIB mundial està generat pel comerç internacional. Si el 40% del comerç internacional espanyol es mou en Valenciaport, qualsevol pot fer els càlculs de la magnitud i la importància dels recintes valencians”.

En este sentit, l’APV i el seu clúster treballen per a 20.000 empreses importadores i exportadores, empreses que són ateses per més de 1.100 companyies logístiques, terminals, agents, navilieres, asseguradores que intercanvien entre elles més de 80 milions de documents digitals a l’any. “El pes de Valenciaport en l’economia valenciana és similar al dels principals sectors per la seua dimensió, amb el valor afegit que el propi port és essencial per a l’activitat i desenvolupament d’estos sectors”, ha afegit el responsable de l’APV.

“El que ofereix la comunitat portuària respon als reptes presents i futurs. Valenciaport és en l’actualitat referent global en matèria de formació i d’implementació de polítiques mediambientals per a un món imminent que farà compatibles el creixement i la sostenibilitat.” Finalment, Calabuig ha agraït a les empreses i a la comunitat portuària la seua participació en l’elaboració de l’informe.

Valenciaport garantia de competitivitat

En esta mateixa línia, Alfredo Soler, president de Propeller València ha ressaltat que Valenciaport gestiona un dels hubs logístics més importants d’Espanya. Un port potent com el valencià implica una recepció de mercaderies més barates tant per als consumidors finals com per a la indústria. “Els valencians som competitius perquè importem a preus competitius i això ens permet un cost logístic assumible i exportar a preus competitius”, ha destacat.

“Valenciaport es referent a més a nivell europeu en tant que ocupa la quarta posició en número de TEUs gestionats. A nivell nacional, els ports de València, Gandia i Sagunt representen el 20% dels trànsits d’automòbils del total del sistema portuari espanyol, el 20% dels trànsits ro-ro i el 40% del total de contenidors import/export”, ha assenyalat Soler.

“Podem competir en millors condicions que la resta perquè el que encareix els nolis és la mà d’obra en els ports i que Valenciaport tinga tantes connexions garanteix menys intermediaris, menys escales, i per tant major competitivitat en els preus d’exportació”, ha indicat el president de Propeller València.

Finalment, Soler ha contextualitzat l’impacte de Valenciaport comparant el seu pes en l’economia amb el pes d’altres sectors clau. “ASCER dona treball a 68.850 persones, el sector turístic a 236.232 i s’espera que PowerCo doni ocupació a 42.200. Valenciaport dona ocupació a prop de 50.000 persones, és un motor molt rellevant i imprescindible per als valencians i a més eina clau perquè la resta de sectors puga continuar creixent”.

Principals magnituds de l’Informe

Diego Vizcaíno, soci director de la consultora Analistes Financers Internacionals (AFI) ha presentat l’informe destacant la participació de les empreses que integren la comunitat portuària, en tant gràcies a la informació que han aportat s’ha pogut realitzar este informe.

L’Estudi d’Impacte Econòmic i Social de Valenciaport, elaborat de manera independent la consultoria Analistes Financers Internacionals (AFI) i l’empresa Prometeia per a Valenciaport, ha utilitzat la metodologia d’anàlisi Imput-Output. Gràcies a este sistema es pot estimar la rellevància dels ports de l’APV sobre l’economia de la Comunitat en termes de Valor Afegit Brut (VAB) i ocupació equivalent a jornada completa a quatre nivells: efecte inicial + efecte directe + efecte indirecte + efecte induït.

El soci consultor d’AFI ha desgranat fil per randa l’aportació de Valenciaport a l’economia valenciana i a la seua hinterland o àrea d’influència (3.200 milions d’euros de Valor Afegit Brut); l’ocupació que genera (50.000 llocs); l’efecte multiplicador que té en l’economia valenciana tant en llocs de treball (per cada ocupació portuària es generen altres cinc) com en el PIB (el 3,07% del total valencià); i la seua repercussió en els ingressos fiscals (227 milions d’euros); entre altres aspectes.