• L’Edifici del Rellotge de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha acollit una jornada explicativa en la qual han participat els professionals responsables de posar en marxa el projecte Ports 4.0 en els molls valencians: Francesc Sánchez, president de la Fundació Valenciaport; Antonio Torregrosa, director general de la Fundació Valenciaport; José Llorca, responsable d’Innovació de Ports de l’Estat; i Juan Manuel Díez Orejas, cap d’Innovació de l’APV
  • Al costat d’ells, professionals vinculats al programa han informat sobre les oportunitats de finançament i desenvolupament d’idees i accions innovadores en el marc del programa Ports 4.0. En paral·lel, els emprenedors que han participat en edicions anteriors han explicat la seua experiència
  • El termini d’admissió de sol·licituds per a la present convocatòria conclou el 29 de febrer per als projectes d’idees i l’1 d’abril de 2024 per als comercials
  • “Aspirem a liderar la innovació logística”, ha assegurat Francesc Sánchez en la presentació del programa

València, 24 de gener de 2024.- L’Edifici del Rellotge de l’Autoritat Portuària de València va acollir ahir la jornada ‘Noves Oportunitats d’innovació en logística. Nova Convocatòria 2024 de Ports 4.0’. En esta trobada s’ha informat sobre les oportunitats que ofereix la nova convocatòria del programa de reptes d’emprenedoria tecnològica Ports 4.0 per a les empreses i les startups amb vinculació amb el sector logístic portuari.

Per a detallar la posada en marxa del programa s’ha convocat als professionals responsables del projecte Ports 4.0 en els molls valencians: Francesc Sánchez, president de la Fundació Valenciaport; Antonio Torregrosa, director general de la Fundació Valenciaport; José Llorca, responsable d’Innovació de Ports de l’Estat; i Juan Manuel Díez Orejas, cap d’Innovació de l’APV.

Francesc Sánchez, president de la Fundació Valenciaport, ha inaugurat l’acte posant en valor l’aposta per la innovació: “la majoria dels ports espanyols han començat a plantejar-se nous reptes en el camp de la innovació i nosaltres a més aspirem a liderar la innovació logística”, ha asseverat.

Per la seua part, José Llorca, responsable d’Innovació de Ports de l’Estat, ha detallat les línies mestres de la nova convocatòria de Ports 4.0: “la innovació ha d’anar penetrant en el teixit productiu logístic portuari”, per això, “el Fons Ports 4.0 està dirigit a finançar la maduració tecnològica de projectes que estiguen immersos en un procés d’innovació”.

La quantia per al finançament d’idees en una fase més incipient i per a projectes comercials amb més maduració ascendeix a 6.750.000€, que es distribueix en 750.000€ per a la modalitat d’idees i 6.000.000€ per als projectes en fase comercial. El requisit principal per a beneficiar-se de les ajudes és el desenvolupament d’un nou producte o la millora d’una tecnologia existent amb un nou component innovador que s’aplique en el sector logístic portuari.

El 29 de febrer conclou la presentació de sol·licituds per a idees, mentre que l’1 d’abril de 2024 finalitza el termini per als projectes comercials. En la pàgina web de Valenciaport es pot ampliar la informació sobre les sol·licituds de finançament del Pla de Ports 4.0.

Reptes del Sistema Portuari Espanyol

El director d’Innovació de Ports de l’Estat ha apuntat al maneig de les dades com una de les claus del futur del sector. “El maneig de les dades i la seua interpretació ràpida servirà perquè els ports puguen avançar-se als esdeveniments”, ha afirmat. En paral·lel, Juan Manuel Díez Orejas, cap d’Innovació de l’Autoritat Portuària de València, ha manifestat que este fons “ha obert el sector portuari a les noves tecnologies i a la nova economia d’innovació oberta”. Antonio Torregrosa ha conclòs la jornada agraint “els suports que té Valenciaport en el seu impuls de la innovació oberta i tecnològica”.

Projectes sòlids i creïbles per a aspirar als fons de Ports de l’Estat

La convocatòria Ports 4.0, dins del Pla d’Impuls a l’Emprenedoria per a la Innovació de Ports de l’Estat, consisteix en el foment d’iniciatives que aposten per dur a terme actuacions i programes d’investigació on l’eficiència i la sostenibilitat es convertisquen en pilars per a l’increment de la competitivitat de l’àmbit portuari.

L’eficiència logística en infraestructures, la sostenibilitat ambiental, la seguretat i protecció i la digitalització de processos i plataformes intel·ligents són els serveis innovadors que es podran promocionar en el sector portuari gràcies a aquesta nova edició del programa de finançament Ports 4.0. Per això, Valenciaport considera transcendental el desenvolupament de fons estatals que incentiven la cerca d’alternatives sostenibles i de digitalització per als sistemes portuaris.

Projectes participants en edicions anteriors

A continuació, en el bloc de ‘Projectes Seleccionats en anteriors convocatòries per Ports 4.0’, s’han detallat algunes de les claus perquè les empreses accedisquen al finançament amb els testimoniatges d’alguns responsables de projectes que ja estan en fase comercial. Cal destacar que en les tres convocatòries prèvies a Ports 4.0 s’han presentat un total de 750 idees i projectes, dels quals 132 han sigut validats i estan sent finançats actualment. Jorge Marcos, de Fundació Valenciaport ha moderat aquesta taula.

Josep Sanz, director de Transició Energètica i Sostenibilitat de la Fundació Valenciaport i responsable del projecte ‘PERSEO’ ha posat l’accent en la importància de dirigir els projectes cap a l’electrificació. “Els ports cada vegada tendeixen més a electrificar la seua activitat, i en el cas de Valenciaport i els ports del sud, la fotovoltaica jugarà un paper fonamental”, ha assegurat.

Per la seu part, Mohamed Amine Koubaa, director fundador de PV Nexus, ha comentat que “qualsevol idea en un estat de maduració primerenca és difícil de materialitzar i per això 4.0 és tan important per al desenvolupament de propostes tecnològiques”.

Gabriel Ferrús, CEO de SEAPort Solutions i responsable del projecte ‘PAULA’, ha destacat la importància de la col·laboració amb agents facilitadors com l’APV. “L’agent facilitador juga un paper clau. És molt important secundar-se en ells per a monitorar i comprovar els avanços de la proposta logístic-portuària”, ha assenyalat. La jornada explicativa ha estat encapçalada per l’Autoritat Portuària de València, Fundació Valenciaport, Ports de l’Estat, PV Nexus, SEAPort Solutions i Opentop Valenciaport Innovation Hub. Organitzacions d’àmbit públic i privat que tracten de fomentar amb aquestes formacions la creació i el creixement d’empreses tecnològiques innovadores.