• Els vaixells procedents d’Àsia comencen a assentar les noves rutes pel sud d’Àfrica, sense afectar la cadena logística, després dels desviaments provocats per la crisi del Mar Roig 
  • Inclou declaracions audiovisuals de Néstor Martínez, subdirector general de Desenvolupament de Negoci de l’Autoritat Portuària de València (APV) 

València, 19 de gener de 2024.- El Port de València treballa amb “total normalitat”, tant amb els vaixells de rutes atlàntiques i mediterrànies com amb els vaixells portacontenidors afectats per la crisi del Mar Roig que ha forçat a vorejar determinats trànsits pel sud d’Àfrica per a arribar al Mediterrani. “En estos moments, el Port de València té suficient capacitat per a suportar esta situació. Hi va haver un problema que es va detectar en un principi per la demora en la navegació que esta crisi va generar, però ara està solucionat”. Així ho ha explicat Néstor Martínez, subdirector general i Desenvolupament de Negoci de l’Autoritat Portuària de València (APV).

La perillositat de la situació bèl·lica al Mar Roig va provocar que navilieres importants amb grans vaixells de contenidors de 400 metres d’eslora deixaren d’accedir a les terminals valencianes travessant el Canal de Suez i fent diverses escales pel Mediterrani.

Per a seguretat de les seues tripulacions i de les mercaderies, aquestes empreses van optar per vorejar Àfrica, pel Cap de Bona Esperança; una volta que va allargar en 10 o 12 dies la travessia, amb el consegüent retard en l’arribada a port de destinació. El retard va afectar la cadena logística d’aquests vaixells que fins a la crisi del Mar Roig arribaven a València via Suez.

“Els vaixells – detalla Néstor Martínez – ja estan començant a arribar amb regularitat; pel que els usuaris, carregadors i importadors del Port de València poden estar tranquils. El port continuarà prestant servei; i, per tant, les empreses poden seguir avant amb els seus projectes d’exportació i importació, sabent que tenen garantida la distribució, i que la cadena logística no es veurà interrompuda”.

Segons el Néstor Martínez, “l’experiència que ens va aportar la Pandèmia, no sols al port de València, sinó a tota la cadena logística mundial als ports, als transportistes i operadors fa que tots estiguen posant el seu granet d’arena perquè això funcione. En estos moments no hi ha cap motiu d’alarma. El Port de València té suficient capacitat per a suportar aquesta situació. Hi va haver un problema que es va detectar en un principi per la demora d’eixos deu o 12 dies, i ja està solucionat”.

Per al directiu del port líder del Mediterrani en trànsit de contenidors, “el Port de València, el port d’Algeciras, com a ports del Marroc i el de Barcelona que tenen infraestructures per a grans vaixells de contenidors poden veure’s utilitzats per a recollir la mercaderia destinada a ports mediterranis en haver-se convertit la nostra mar en un sac amb fons, perquè abans el vaixell passava pel Canal de Suez. Ara quan arriba a València cal tornar a distribuir i no passarà pels ports de Gioia Taure, Pireo, Malta etc. Ara no arribaran allí perquè l’armador ordenarà la volta encalla tornar a Àsia pel Cap de Nova Esperança. Això és el que pot passar, per tant, no hi ha problema a la vista”. “De moment estem fent el seguiment normal, com habitualment es fa en aquests treballs, tant en l’operació marítima com en la terrestre”.

“La capacitat del port de VLC està garantida. En aquests moments les terminals tenen folgança suficient per a suportar este increment de trànsit tenint en compte que la distribució estarà garantida perquè les empreses navilieres han de distribuir-ho als nostres països veïns amb els vaixells “feeder” (vaixells de menor grandària que els oceànics) que hagen de programar; i en qualsevol cas, des de l’Autoritat Portuària estem en permanent contacte amb les principals navilieres per a resoldre qualsevol circumstància que poguera derivar-se d’aquesta situació perquè el nostre objectiu és ser facilitadors del comerç”, ha conclòs.