València, 21 de març de 2020.- La Unitat Militar d’Emergències (UME) ha desenvolupat durant el matí de hui noves operacions de desinfecció preventiva en diverses instal·lacions del Port de València; un recinte estratègic en les actuals circumstàncies per la seua capacitat de proveïment a la xarxa sanitària i a establiments distribuïdors de productes de primera necessitat.

El dimecres passat els membres de la UME van desinfectar les estades d’identificació i de descans de viatgers de les terminals de passatgers de Transmediterránea i Balearia, les terminals de contenidors (especialment, allí on hi ha moviments de persones i/o de treballadors i transportistes).

El dijous van actuar en algunes zones de treball de les terminals de contenidors i en la pròpia seu de l’Autoritat Portuària de València (APV); concretament, en la reguarda de Policia Portuària, en el Centre de Control d’Emergències, en diversos despatxos, escales, baranes i en zones comunes.

Hui dissabte – tercer dia de presència dels especialistes de l’UME en el Port de València – els treballs de desinfecció s’han centrat en els controls d’accés al port de la Policia Portuària i de Guàrdia Civil, pàrquings i portes d’entrada a la seu de l’APV per les dependències de la Policia Portuària. Posteriorment s’han dirigit a les terminals de contenidors, on tenien treballs programats en APM, MSC i CSP.

L’activitat i treballs del Port de València, com a baula de la cadena logística de multitud d’empreses de tota Espanya, a penes ha patit alteracions des de l’inici de la crisi del coronavirus i des de la declaració de l’Estat d’Alarma. El Port de València està plenament operatiu, amb trànsits que oscil·len entre els 20 i 30 vaixells al dia.

La mateixa normalitat en els treballs de càrrega i descàrrega de mercaderies, líquids, granels, contenidors i càrrega rodada s’observa en els tres ports que gestiona l’Autoritat Portuària de València (València, Sagunt i Gandia).

Els treballs de desinfecció de la UME en les instal·lacions portuàries valencianes  es practiquen, precisament, amb el propòsit preventiu per a evitar trastorns que pugueran ocasionar problemes en la cadena logística i en el proveïment de productes a tota Espanya.

Reconeixement als professionals

La normalitat amb la qual s’estan desenvolupant els treballs portuaris i logístics en el Port de València està sent possible per la professionalitat i experiència de tots i totes les agents, operadors i persones de les més de 800 empreses i institucions públiques que desenvolupen la seua activitat en relació amb Valenciaport; ja siga de manera presencial i física o interconnectades amb els serveis telemàtics de l’Autoritat Portuària de València.

Les garanties d’un “port digital”

A la normalitat amb la qual està treballant aquests dies la Comunitat Portuària de Valenciaport està contribuint també “ValenciaportPCS”; la plataforma tecnològica de l’APV amb la qual estan interconnectades les més de 800 empreses i organismes públics que treballen a través dels ports de València, Gandia i Sagunt.

Durant estes setmanes s’estan realitzant a través d’esta “taula virtual de transaccions comercials” més de 300.000 operacions al dia.

Entre els operadors que intercanvien documentació mitjançant este “cervell digital del port” hi ha registrats 92 agències marítimes, 352 empreses transitàries, 38 empreses carregadores, 406 companyies de transport per carretera, 10 empreses ferroviàries, 25 operadores de terminals i 38 depòsits de contenidors; a més dels serveis de l’administració i de l’Autoritat Portuària.

En les circumstàncies actuals provocades per la crisi del coronavirus, ValenciaportPCS és la millor eina per a fer front a les necessitats d’assegurament de la cadena logística, independentment de quin siga l’operador, el mitjà de transport, la mar, el port, l’empresa o el país del món en el qual es produïsca qualsevol transacció d’interés per a la cadena logística. Valenciaport i la digitalització de la cadena logística és en l’actualitat una garantia per al proveïment de mercaderies – des del port de València – per a més de la meitat de la població espanyola.

ValenciaportPCS és una eina de competitivitat que permet l’intercanvi segur d’informació entre els agents públics i privats que conformen la comunitat portuària. Esta plataforma ofereix més de 20 serveis transaccionals i informatius, automatitzant els processos portuaris i logístics a través d’un sol enviament de les dades i connectant les cadenes de transport i logística. Esta eina creada per l’APV possibilita major eficiència en les transaccions, optimització de recursos, automatització dels processos i permet un estalvi de temps i de costos així com la disminució d’errors.

Serveis de ValenciaportPCS

La plataforma ValenciaportPCS ofereix diferents serveis per al transport marítim i terrestre, operacions portuàries, serveis de verificació de pesos de contenidors (VGM), duana i seguiment de la mercaderia, etc. En concret, en el cas del transport marítim, la plataforma ofereix una única font d’informació amb les eixides i arribades des d’i cap als ports de Valenciaport de les principals navilieres del món, la reserva d’espai per als contenidors a les empreses transitàries i carregadors i realitzar de manera automàtica les instruccions d’embarque. En el cas del transport terrestre, ValenciaportPCS permet als agents involucrats la generació i gestió de les ordres de transport, admítases i entrégueses necessaris per a la realització d’aquest transport cap a i des dels recintes portuaris gestionats per Valenciaport, així com la confirmació del lliurament i l’admissió del contenidor en les terminals i/o depòsits de contenidors.

Pel que respecta a les operacions portuàries, ValenciaportPCS permet la tramitació davant l’APV i Capitania Marítima de les sol·licituds d’autorització d’escala i atracada dels vaixells, la tramitació de les sol·licituds d’autorització de mercaderies perilloses així com realitzar l’enviament de llistes de càrrega i descàrrega de vaixells cap a les terminals de contenidors.

Així mateix, la plataforma permet altres serveis com la notificació, recepció i consulta del Pes Brut Verificat, la tramitació davant l’APV i l’agència tributària dels manifestos de càrrega i declaracions sumàries de descàrrega i realitzar el seguiment de la mercaderia.