El cost de la càrrega creix en les destinacions del centre i sud del continent americà mentre que es modera en les destinacions asiàtiques.

A partir del pròxim mes, l’índex passarà a publicar-se el primer divendres de cada mes a les 12.00 am.

València, 8 de març de 2019.- L’índex València Containerized Freight Index (VCFI) presenta el mes de febrer un moderat creixement del 0,35% respecte a gener, la qual cosa representa una certa estabilització després del descens experimentat al gener. D’aquesta manera, l’índex, que pren base 1.000 al gener de 2018, se situa en 1.055,11 punts.

Malgrat aquest comportament relativament estable de l’índex global, en fer l’estudi de les àrees geogràfiques que el componen el comportament és més dispar. En concret, destaquen els increments en els preus del transport experimentats amb la majoria de les destinacions del centre i sud del continent americà. Aquests creixements es corresponen en gran manera a factors de demanda, en els quals un major creixement econòmic en algunes de les principals economies de la zona com el Brasil, que va experimentar una pujada considerable dels trànsits amb Valenciaport al gener, o Mèxic, tercer país destí de les exportacions de contenidors des de València. En termes del transport això es tradueix en una major pressió sobre la capacitat existent i, en conseqüència, en un increment dels nolis. Una tendència similar ha experimentat el SCFI, en el qual el sub-índex referit a Sud-amèrica s’ha incrementat un 16% en l’última setmana de febrer.

En el sentit contrari, cal assenyalar el cas d’Àsia, ja que al febrer es reverteix en gran part la pujada del cost de la càrrega experimentada en el mes anterior. Després de la pressió en la demanda que va produir l’anticipació a l’any nou xinés, el posterior descens en l’activitat manufacturera ha tingut conseqüència en una moderació dels nolis. Aquest descens de l’activitat també es veu reflectit en l’augment de la flota ociosa. En aquest context, segons dades d’Alphaliner, el 4 de febrer la flota ociosa era de 207 bucs i representava el 2,8% sobre el total de la capacitat de la flota, mentre que, el 18 de febrer es va aconseguir les 249 unitats, representant el 3,9% de la capacitat de la flota. A això cal sumar que durant el mes de gener es van entregar 17 bucs, la qual cosa va suposar un augment de la capacitat d’aproximadament 150 mil TEU. Aquest augment de la flota es veu compensat per un increment del scrapping de bucs, que ha tornat a augmentar al febrer per segon mes consecutiu, canviant la tendència respecte al registrat en 2018.

Tenint en compte l’anterior, i realitzant el balanç de les 13 àrees geogràfiques representades en el VCFI, durant el mes de febrer es registren increments en els costos de la càrrega en cinc d’elles mentre que en els huit restants s’experimenten descensos en els preus.

Finalment, i donada la correlació existent entre el preu del petroli i el cost del transport marítim (a causa de la seua rellevància en els costos operatius de la naviliera), també és necessari destacar la lleugera pujada experimentada pel preu del barril de Brent, passant dels 59.41 dòlars del mes de gener fins a aconseguir els 64 dòlars barril al febrer.

Canvi en la data de publicació mensual de l’Índex

Amb l’objectiu d’augmentar la rellevància de la informació recollida en l’índex i la vigència temporal del seu contingut, a partir del pròxim mes, el VCFI passarà a publicar-se el primer divendres de cada mes a les 12.00 am.

Més informació