10.435 persones han gaudit de les creacions del vinyetista valencià durant els dos mesos que ha durat l’exposició

La mostra, situada en l’edifici del Rellotge del Port de València, ha estat oberta al públic del 21 de desembre al 3 de març.

València, 7 de març de 2019.- L’exposició “Ortifus, al Mar-íntim” situada en l’Edifici del Rellotge va tancar les seues portes diumenge passat amb rècord de visitants. En els poc més de dos mesos que ha romàs oberta al públic ha rebut 10.435 visites. El bon acolliment de l’exposició ha portat a l’Autoritat Portuària de València a plantejar-se realitzar una mostra de característiques similars en les mateixes dates del pròxim any amb la col·laboració d’un altre artista gràfic. L’APV també instal·larà de forma permanent algunes peces de l’exposició de Ortifus, tal com ha realitzat amb les mostres que ha acollit anteriorment l’Edifici del Rellotge.

Antonio Ortiz Fuster, més conegut com Ortifus i autor de l’exposició reconeix que “ha sigut un honor total que l’Autoritat Portuària de València haja pensat a realitzar una exposició del treball desenvolupat per un humorista gràfic. Jo ho considere com un reconeixement a quasi 40 anys de treball fent crítica amb humor”. Respecte a l’acolliment de la mostra, ha traslladat que “és una gran satisfacció ja que la mostra no està situada en un espai cèntric pel que els visitants havien de desplaçar-se per a poder-la veure-la i, per això, mai pensem que podria arribar a tanta gent, s’han superat totes les previsions inicials”.

Així mateix, assenyala que l’exposició ha suposat una oportunitat per a ell ja que “la meua obra és molt coneguda, però jo no coneixia personalment al públic. L’exposició m’ha donat l’oportunitat de compartir opinions de manera personal amb la gent i s’han organitzat grups grans per a poder-la visitar conjuntament. Comencem de manera modesta i acabem que pràcticament hi havia dies de 3 i 4 grups de més de 40 persona. He passat moltes hores allí atesos els visitants, però ho he fet amb molt de gust perquè m’he sentit molt agraït”.

Per part seua, Esther Medán, historiadora i comissària de l’exposició, ha manifestat que “l’objectiu de l’exposició s’ha complit i s’ha superat”. Medán ha assenyalat també la generositat de Ortifus en acostar-se en nombroses ocasions fins a l’edifici del Rellotge, on s’ha situat la mostra, per a explicar als visitants alguns detalls del seu treball gràfic i respondre a les curiositats del públic. “L’èxit de l’exposició ha sigut el treball agraït de Ortifus, que és un humor gràfic atractiu i crític però que no fereix sensibilitats i deixa molt bon sabor de boca”, assenyala la historiadora valenciana. De fet, Medán ha destacat la quantitat de riures i riallades que se sentien a les sales, atorgant tot el mèrit al vinyetista valencià.

El públic que s’ha endinsat en la mostra és molt divers. Entre alguns grups, es troben múltiples centres educatius: IES del Grau, IES Baleares, IES Rascanya, Col·legi Luís Vives (Batxillerat Artístic), Col·legi San Pedro, Col·legi Pureza de María i Liceu francés de Lyon, la Universitat Laboral i la Universitat Popular. També han participat en la mostra associacions com ACOVA (Associació d’ajuda a persones amb malaltia mental de la Comunitat Valenciana), Associació “Bona Gent” (amics de persones amb discapacitat intel·lectual), Comissions Obreres, Grup de singles “Nos vemos”, un grup privat d’estudiants de Turisme i l’Associació de veïns d’Albalat de Sorell. Veïns de la capital del Túria i turistes vianants de la platja i la dàrsena han aprofitat l’ocasió per a veure les vinyetes de l’autor valencià.

La historiadora valenciana assenyala que l’exposició ha registrat centenars de visites en família, ja que la temàtica és molt “alegre i festiva”; a més que s’ha habilitat un espai infantil per als més xicotets de la casa, on “els xiquets han pogut entrar en el món cultural de les exposicions d’una forma atractiva i adequada a la seua edat”. Aquesta zona d’oci infantil disposava d’un panell de grans dimensions on Ortifus recreava gràficament les professions relacionades amb el sector marítim i els xiquets podien copiar aquestes imatges o pintar-les. “Des que es va preparar l’exposició, hi havia un plantejament didàctic i versàtil de fons”, tal com declara Medán.