- En la reunió de hui del Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) s’ha donat el vistiplau a la signatura d’un conveni amb CNH2 per a promoure la investigació, el desenvolupament tecnològic i implantació de l’hidrogen en els molls valencians
- Així mateix, el Consell ha repassat l’informe d’auditoria dels comptes anuals que, tal com ja va ocórrer amb les individuals, té opinió favorable sense excepcions
- Valenciaport ha tancat l’exercici de 2023 amb un resultat positiu de més de 26 milions d’euros
- El Consell ha tractat a més altres assumptes d’interés com la pròrroga del conveni per al desenvolupament de la Càtedra Valenciaport d’Innovació Logístic-Portuària
L’Autoritat Portuària de València aposta per la investigació de l’hidrogen a través de la signatura d’un conveni amb CNH2 (C.N.E. Hidrogen i Piles de Combustible) amb l’objectiu de promoure el desenvolupament tecnològic i implantació d’este combustible en els molls valencians.
En la reunió de hui del Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) s’ha donat el vistiplau a la signatura d’este conveni l’objecte del qual és donar continuïtat a l’autorització per a l’ocupació d’una superfície de 446m2 de domini públic portuari en la molla nord ‘Xità’ per a l’explotació d’una estació pilot de proveïment de carburant mòbil d’hidrogen.
En l’actualitat, la hidrogenera està sent utilitzada per dos vehicles associats als operadors Mediterranean Shipping Company Terminal València, S.A. (MSC) i València Terminal Europa, S.A. (VTE): la ReachStacker desenvolupada per Hyster, el cap tractor 4×4 d’hidrogen desenvolupada per Atena.
Estos vehicles únicament poden ser operats per personal portuari especialment habilitat i qualificat per a això mitjançant la corresponent formació, havent-se creat un subgrup dedicat a la realització d’esta labor. D’altra banda, des del punt de vista de l’operativitat portuària, és necessari que estos vehicles estiguen llestos i plens del combustible d’hidrogen abans del primer torn del matí. D’aquí ve que siga necessària la ubicació de la instal·lació hidrogenera dins de la zona de servei portuària en tant permet que l’acció del proveïment de carburant transcórrega en el menor temps possible i evita demores en els llocs de control d’accés a la zona portuària.
Així mateix, és important que l’hidrogen es reposte en la major brevetat possible, perquè és un gas les característiques d’expansibilitat del qual són especials i requereixen un temps determinat perquè es puguen emplenar els tancs dels vehicles portuaris. L’èxit d’esta mena de tecnologies radica no sols en l’eficiència ambiental i emissions 0% sinó en la correcta adaptació a un món tan competitiu i estricte quant a eficiència operativa com és l’activitat portuària en les terminals portuàries en les quals s’està provant.
La signatura es realitza en el marc del projecte europeu H2PORTS amb finançament de la comissió europea, concretament de la Fuel Cells Hydrogen Joint Undertaking, organisme europeu encarregat de finançar i promoure la investigació, desenvolupament tecnològic i implantació de l’hidrogen.
Comptes anuals consolidats
L’Informe d’Auditoria dels comptes anuals consolidats de Valenciaport ha rebut el vistiplau sense excepcions de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE). Aquestes dades de tancament de l’exercici es desgranen en un resultat positiu de 26.327.927,73 euros i una xifra de negoci de 141,3 milions d’euros, cosa que significa un descens del 0,80% respecte a 2022; una variació conseqüència dels descensos en la taxa del vaixell, taxa de la mercaderia i taxa d’activitat.
Altres assumptes del Consell d’Administració de l’APV:
- Tren: Port de Sagunt / Corredor Cantàbric
El Consell d’Administració ha aprovat delegar en Mar Chao, presidenta de l’Autoritat Portuària de València, l’exercici de la competència d’aprovació del text de les addendes modificatives i pròrrogues dels convenis reguladors de les aportacions financeres de l’APV amb càrrec al fons financer d’accessibilitat terrestre portuària en relació amb el “accés ferroviari al Port de Sagunt” i la “contribució a actuacions de millora en la línia Sagunt-Teruel-Zaragoza”.
En este sentit, s’ha autoritzat a Chao per a la signatura de les addendes modificatives i pròrrogues dels Convenis, facultant així a la presidència i a la direcció general de l’APV perquè procedisquen a realitzar les gestions necessàries.
- Acelor Mittal
El Consell d’Administració de l’APV ha resolt ratificar l’actuació de la presidenta de l’Autoritat Portuària de València, Mar Chao, en la signatura de l’acord transaccional entre Arcelor Mittal España S.A. i l’Autoritat Portuària de València, subscrit el passat 13 de juny de 2024, en relació amb la concessió de la seua titularitat en el Port de Sagunt que permeta el manteniment del règim de bonificacions previst en la seua concessió, observant l’assenyalat pel dictamen emés pel Consell d’Estat.
- Pròrroga conveni UPV
Els membres del Consell d’Administració han aprovat prorrogar el conveni empresarial entre la Universitat Politècnica de València (UPV) i l’Autoritat Portuària de València per al desenvolupament de la Càtedra Valenciaport d’Innovació Logístic-Portuària.
- Adhesió conveni secretària d’Estat de Seguretat i Ports de l’Estat
El Consell d’Administració ha aprovat l’adhesió de l’APV al conveni entre la secretaria d’Estat de Seguretat i Ports de l’Estat per a la instal·lació d’equipament de control fronterer en els ports espanyols en el marc del Sistema Europeu d’Entrades i Eixides (EES) i el Sistema Europeu d’Informació i Autorització de Viatges (ETIAS).