- L’Autoritat Portuària de València, la Fundació Valenciaport, la Universitat Politècnica de València, Telefónica i les empreses tecnològiques XRF i ETRAIR posen a prova la tecnologia més capdavantera en matèria de seguretat en l’espai aeri restringit del recinte valencià
- Durant la demostració del projecte IMAGINE-B5G s’han gestionat dos casos d’emergència de seguretat en els molls valencians emprant per a la seua resolució connectivitat 5G, un dron, intel·ligència artificial generativa i un bessó digital 3D, entre altres tecnologies
València, 10 de juliol de 2024.- Connectivitat 5G, rapidesa, eficàcia, optimització i coordinació en temps real són les claus de l’èxit del projecte IMAGINE-B5G. Esta iniciativa -que s’emmarca en l’estratègia d’innovació de l’Autoritat Portuària de València (APV)- ha sigut desenvolupada per Telefónica, l’empresa XRF, ETRAIR i coordinada per l’APV, la Fundació Valenciaport i l’institut iTeam de la Universitat Politècnica de València. El projecte té com a objectiu desenvolupar un pilot usant comunicacions 5G avançades, com és el cas del network slicing i apificación de xarxa que serveix com a habilitador d’altres tecnologies que transformen la seguretat portuària, com la IA generativa, la realitat augmentada i el bessó digital.
Per a posar-les a prova, este matí el Port de València ha acollit una simulació del funcionament de la plataforma de centre de control virtual i de la tecnologia desenvolupats en el marc del projecte. Durant el desenvolupament de la demostració, s’han simulat dos suposats casos d’ús d’emergències i seguretat.
A través de la xarxa 5G s’ha gestionat de manera autònoma un dron des del centre de comandament i control virtual, que comptava amb un bessó digital del Port de València.
D’esta manera, s’ha definit una ronda de vigilància des de la plataforma de realitat virtual des de la qual es visualitzaran les imatges que han sigut transmeses pel dron a través de la xarxa i que a través de la IA generativa es generen alertes quan es detecten intrusions en àrees no permeses.
De la mateixa manera, dins del segon cas d’ús, en el centre de comandament i control virtual reben les imatges del circuit de vigilància del port, també retransmeses per la xarxa, i la IA generativa detecta a través de l’anàlisi del vídeo en temps real les portes obertes de les zones en les quals es requereix accés per a passar i envia al dron de manera automàtica al lloc on ha ocorregut l’alerta.
Gràcies a este projecte pilot es demostra que la combinació d’estes tecnologies facilita la compressió situacional completa de qualsevol emergència permetent gestionar-la de manera remota, immediata i efectiva.