L’Autoritat Portuària de València expressa les seues condolences a la família de Perfecto Palacio

L’APV reconeix l’aportació fonamental de l’empresari alacantí a la construcció d’un port competitiu, ecoeficient i referent del Mediterrani.

Aurelio Martínez: “Persones com a Perfecto són les que fan gran a un port com el de València”.

L’Autoritat Portuària de València (APV) expressa les seues condolences a la família de Perfecto Palacio de la Font per la seua defunció. Figura clau i fonamental gràcies a la seua tenacitat i visió perquè el Port de València s’haja convertit en el port comercial de referència del Mediterrani.

El president de l’APV, Aurelio Martínez, ha assenyalat en nom de la institució que “persones com ell són les que fan gran a un port com el de València. No sols va ser capaç d’avançar-se als temps i innovar, sinó que a més va contribuir decisivament a la cohesió de la comunitat portuària i a la seua projecció internacional”. “Sens dubte, Perfecto Palacio és un exemple que imitar tant com persona i com empresari. No tinc dubtes que este reconeixement és unànime i compartit entre tots aquells que formem esta gran família”, ha continuat.

Persona emprenedora i amb vocació de generar benestar en el seu entorn, molt lligat a la mar i la seua terra, va començar la seua trajectòria professional com a capità de vaixell. En 1968, ocupant el càrrec de gerent en Marítima de Llevant, va descobrir que alguns ports americans estaven treballant amb contenidors, un mitjà de transportar mercaderia que va idear un altre emprenedor, l’estatunidenc Malcon McLean, i que va revolucionar el món del comerç internacional.

Perfecto Palacio va tindre la visió de la importància d’esta nova eina per al desenvolupament del negoci logístic. Si bé el Govern d’Espanya ja va començar a introduir el contenidor en els ports de Barcelona, Bilbao i Cadis, l’empresari alacantí no va dubtar a arriscar el seu capital per a instal·lar-lo en la seua terra. Perfecto es va reunir amb els representants del Port de València que van respondre favorablement a la seua iniciativa i van veure els beneficis per al recinte. El següent pas va ser invertir en la seua idea: va fundar en els anys 70 l’empresa Marítima Valenciana, va adquirir una grua per al moviment dels contenidors que va instal·lar en l’espigó Nord del port de València. Va ser la primera grua privada instal·lada en un port d’Espanya.

A partir d’este punt, la història del Port de València va donar un gir per a convertir-se en el que és hui: el port més important del Mediterrani en el tràfic de contenidors. Una instal·lació que gestiona 5,5 milions de contenidors gràcies a la tenacitat de Perfecto Palacio i que l’APV ha agraït en nombroses ocasions. L’última d’elles amb motiu de l’exposició Això és TEU – 5.000.000, que va celebrar Valenciaport al desembre de 2018 per a rendir tribut a la comunitat portuària, autèntics protagonistes d’haver aconseguit la fita històrica de superar els 5 milions de contenidors. Un assoliment aconseguit gràcies a persones com a Perfecto Palacio, l’empresari que va introduir la primera grua privada en el recinte valencià per a mobilitzar contenidors.