• La Fundació Valenciaport consolida el seu compromís amb la Formació Professional Dual amb l’objectiu de millorar la inserció laboral dels estudiants en les empreses del sector logístic portuari i de crear una pedrera de professionals motivats i ben preparats
  • En la presentació de l’adhesió, Joan Calabuig, president de Valenciaport, ha incidit en la importància de la col·laboració públic-privada per a desenvolupar iniciatives formatives d’èxit, “tots els actors del comerç saben que el sector genera ocupacions de qualitat que exigeixen una formació especialitzada; i de la mà de la Fundació Valenciaport i de la Generalitat estem aconseguint els objectius que tots desitgem”
  • Durant l’acte, el director de la Fundació Valenciaport, Antonio Torregrosa, ha expressat la seua satisfacció pel guardó extraordinari entregat per la Generalitat a la Fundació Valenciaport en la Gal·la Nit de la Formació Professional, pel seu paper de promotor de la FP a la Comunitat Valenciana

València, 26 de juny de 2023.- La Fundació Valenciaport s’ha sumat hui a l’Aliança per a la Formació Professional Dual en un acte celebrat en les instal·lacions de l’Autoritat Portuària de València (APV) presidit per Manuel Gomicia, director general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial de la Generalitat Valenciana; Joan Calabuig, president de l’APV, i Antonio Torregrosa, director general de la Fundació Valenciaport.


Ignacio de Benito, sènior project manager de la Fundació Bertelsmann, ha fet lliurament de la placa d’adhesió a Antonio Torregrosa, director general de la Fundació Valenciaport, en un acte en el qual s’ha posat de manifest l’interès de les empreses del sector logístic portuari a comptar amb una pedrera de professionals motivats i ben formats per a cobrir una gran varietat de llocs de treball especialitzats.

La Fundació Valenciaport va detectar des de fa temps un problema de falta de formació reglada que oferirà un marc on desenvolupar les competències especialitzades que necessita el sector logístic portuari. És per això que en 2020 va llançar, al costat de l’Autoritat Portuària de València (APV), la Generalitat Valenciana (GVA), i l’associació Propeller València, el projecte “FP Dual – Immersió Portuària”, una iniciativa pionera en el sector en la qual també van participar les empreses del clúster i instituts d’educació secundària. L’objectiu principal d’aquest programa era precisament ajustar la formació per a respondre a les necessitats laborals reals de les empreses del sector i facilitar la inserció laboral dels joves.

Gràcies a este projecte s’està formant als estudiants dels Graus Superiors de Comerç Internacional i de Transport i Logística com a gestors d’empreses transitàries i consignatàries. Per tot això, De Benito ha destacat en el marc de la jornada el reconeixement a l’excel·lent labor que aquest projecte innovador i cooperatiu ha realitzat des del seu llançament, ja que està dissenyat ad hoc mitjançant la modalitat dual flexible, fent especial esment al guardó del VII Premi Aliança per a la FP Dual que va rebre recentment en la gala de lliurament d’aquest premi, organitzada per la Fundació CEOE i la Fundació Bertelsmann.


Addicionalment, la Fundació Valenciaport va dissenyar i va presentar un programa de flexibilització del cicle formatiu de grau superior de Comerç Internacional, adaptat al perfil professional de la logística portuària, cicle que s’ha posat en marxa ja en el curs 2022-2023 en els 4 instituts públics participants, Pere Boíl, Mislata, Ausiàs March i el Grau. Este programa posa el focus en la logística portuària per a donar resposta a les necessitats d’un sector que empra cada any a més de 40.000 persones. El programa és bilingüe, incloent-hi classes en anglès, i incorpora la digitalització i la innovació a través de l’ús de diverses metodologies com a realitat immersiva, tallers, i la vivència experiencial de treballar en un entorn simulat aplicant el model pedagògic de “learning by doing”.


El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Joan Calabuig, que també ha volgut recolzar a la Fundació Valenciaport en este acte, ha “felicitat els responsables de la Fundació Valenciaport, de la Generalitat i dels instituts, que estan col·laborant per a desenvolupar els programes de Formació Professional que demanda i que millor s’ajusten a les necessitats del sector logístic i portuari. Una iniciativa reconeguda i premiada, tant pels organismes empresarials com pels propis estudiants que troben l’ocupació buscada. Valenciaport és una marca de referència de qualitat professional, de projecció internacional i de garantia logística; i tots els actors del comerç saben que el sector genera ocupacions de qualitat que exigeixen una formació especialitzada; i de la mà de la Fundació Valenciaport i de la Generalitat estem aconseguint els objectius que tots desitgem”.


El Port de València i la seua comunitat empresarial tenen un efecte empenyiment de gran rellevància per a la Comunitat Valenciana (generen el 2,5% del PIB i el 2% de l’ocupació autonòmica), d’aquí ve que l’Autoritat Portuària, la Fundació Valenciaport i la Conselleria d’Educació hagen unit esforços per a coordinar totes estes iniciatives.

Són molts, diversos i amb un alt grau d’especialització els treballs que s’exerceixen en el sector logístic portuari, per això els següents passos de la Fundació Valenciaport s’encaminen a dibuixar els itineraris formatius vinculats a tots aqueixos treballs que s’exerceixen en el seu àmbit (amarradores, pràctics, remolcadors, estibadors, transportistes, terminalistas…) i mostrar-los l’especialització que precisen per a entrar a treballar en un món dinàmic, en constant creixement, motor de l’economia i amb una taxa d’ocupabilitat altíssima. Per aquest motiu, i en el marc del projecte europeu YEP MED, s’ha posat en marxa un Observatori de formació professional i ocupació per a continuar treballant en aquesta línia. Este observatori també s’ha presentat hui durant l’esdeveniment.


Premi de la Generalitat a la Fundació Valenciaport
Durant l’acte el director de la Fundació Valenciaport, Antonio Torregrosa, ha expressat la seua satisfacció pel guardó extraordinari entregat per la Generalitat dijous passat a la Fundació Valenciaport en la Gal·la Nit de la Formació Professional, pel seu paper de promotor de la FP a la Comunitat Valenciana. Torregrosa ha felicitat a tots els involucrats en el programa d’especialització logístic-portuària i els ha animat “a continuar enfortint la col·laboració entre entitats i l’impuls de l’educació i formació en l’àmbit portuari”.