- L’Autoritat Portuària de València (APV) ha detallat davant els membres de la Clean Hydrogen Alliance l’èxit de la iniciativa H2Ports amb tres projectes d’hidrogen en marxa que obrin el camí perquè la resta dels ports d’Europa puguen replicar aquestes iniciatives
- Josep Sanz, director de Transició Energètica i Sostenibilitat de Fundació Valenciaport, ha desgranat els primers resultats del testatge de l’ús de l’hidrogen en un cap tractor i les aplicacions de l’estació de subministrament mòbil. En uns dies es provarà també en una reach stacker
- A més, s’ha compartit amb la resta dels membres el pla de desenvolupament de dues valls d’hidrogen -un a València per a aplicacions de mobilitat i un altre a Sagunt per a consum industrial- i que són exemple de com el foment de sinergies pot fer assequible els projectes amb aquest combustible verd
- L’objectiu d’aquesta cita, que ha reunit a Brussel·les als membres de la Clean Hydrogen Alliance, és identificar una cartera de projectes viables als quals donar prioritat per a la futura implantació de l’hidrogen
València, 28 de juny de 2023.- Valenciaport obri el camí del desplegament de l’hidrogen a Europa. El pla de l’Autoritat Portuària de València (APV) per a convertir els seus molls en zona ‘zero emissions’ l’any 2030, situa als ports valencians com a enclavaments pioners en les aplicacions de les tecnologies d’este combustible. Com a institució portuària precursora en matèria mediambiental, Valenciaport ha intervingut hui en la reunió dels CEO de la Clean Hydrogen Alliance a Brussel·les on ha exposat els projectes d’hidrogen en marxa i que marquen el camí perquè la resta dels ports d’Europa puguen replicar aquestes iniciatives.
Joan Calabuig, president de l’Autoritat Portuària de València, ha assistit a esta trobada acompanyada per Josep Sanz, director de Transició Energètica i Sostenibilitat de Fundació Valenciaport. L’objectiu d’aquest esdeveniment -que ha reunit a Brussel·les a les institucions portuàries més innovadores en l’ús d’este combustible- és identificar una cartera de projectes viables als quals donar prioritat en la futura implantació de l’hidrogen. En este sentit, l’ús de l’hidrogen verd, que la Unió Europea ha assenyalat com a energia preferent en el desenvolupament de projectes estratègics per a accelerar la descarbonització de la indústria, és un dels pilars sobre els quals Valenciaport sosté la seua estratègia mediambiental.
Èxit del projecte H2Ports
En la reunió, Valenciaport ha explicat l’èxit de dos dels tres projectes que componen la iniciativa H2Ports i ha detallat com està previst que funcione el tercer (un vehicle reach stacker alimentat amb hidrogen que es començarà a utilitzar este mes de juliol). En el primer cas, Valenciaport és el primer port del món a provar l’ús d’hidrogen en operacions reals en un cap tractor equipat amb un conjunt de piles de combustible que s’utilitza en les operacions de càrrega/descarrega d’una terminal de carregament rodat (Ro-Ro). En el segon cas, s’ha posat en funcionament una estació mòbil d’hidrogen.
“En el desenvolupament d’este projecte han quedat clars dos aspectes de les tecnologies de l’hidrogen: que el seu potencial per a contribuir a un port amb zero emissions és enorme, però també els reptes, en els quals la necessitat d’innovació, el suport financer públic i la col·laboració entre diferents tipus d’actors són requisits previs per a l’èxit del desplegament d’este tipus de solucions”, ha explicat Sanz.
En esta trobada també s’ha desgranat el pla de desenvolupament d’un parell de valls d’hidrogen -una a València per a aplicacions de mobilitat i un altra a Sagunt per a consum industrial-. “Són exemple de com el foment de sinergies pot fer assequible els projectes amb aquest combustible verd”, ha conclòs Sanz.
Durant dècades, el conjunt dels ports gestionats per l’Autoritat Portuària de València ha treballat per a disminuir el seu impacte mediambiental. Això ha portat de manera natural a la decisió estratègica i ambiciosa d’arribar a ser zero emissions netes en 2030. El pla d’acció per a aconseguir aquest ambiciós objectiu ha sigut elaborat conjuntament per l’Autoritat Portuària de València, la Fundació Valenciaport i les empreses que integren el clúster marítim-logístic-portuari de València en col·laboració amb nombrosos fabricadors i centres de coneixement i inclou grans inversions en projectes a desenvolupar en la dècada vinent.
Reunió dels CEO de la Clean Hydrogen Alliance
La cita s’ha celebrat en la Maison du Bois de Brussel·les i a ella han assistit els directors generals de la Clean Hydrogen Alliance. La reunió ha inclòs cinc panells en els quals s’han tractat temes com el marc normatiu, les qualificacions necessàries per a l’economia europea de l’hidrogen, les inversions en hidrogen net, el banc d’hidrogen i el paper de les infraestructures d’hidrogen per a connectar l’oferta i la demanda.
L’objectiu de l’Aliança és fomentar les inversions i estimular la producció i l’ús d’hidrogen net. Este treball, forma part dels esforços de la UE per garantir el lideratge industrial i accelerar la descarbonització de la indústria d’acord amb els objectius del canvi climàtic. En este sentit, les reunions dels directors generals brinden l’oportunitat de dirigir la coordinació entre els diversos fluxos de treball de l’Aliança per a l’Hidrogen Net i garantir el progrés general.
El treball operatiu de l’Aliança s’organitza en taules redones temàtiques per als pilars industrials de l’ecosistema de l’hidrogen: producció neta d’hidrogen; transmissió i distribució neta d’hidrogen; hidrogen net en aplicacions industrials; hidrogen net per a la mobilitat; hidrogen net en el sector energètic; i hidrogen net per a aplicacions residencials. El port de València està representat a través de la Fundació Valenciaport com un dels seus membres pertanyents a la taula redona de transmissió i distribució. En esta taula redona el tipus de projectes que es discuteixen inclouen canonades de transmissió i distribució, transport marítim, terminals marítimes i emmagatzematge i càrrega de camions. L’objectiu final de la taula redona és identificar una cartera de projectes viables als quals donar prioritat per a la seua futura implantació.