• Ja són 42 les companyies privades que s’han alineat de manera voluntària a l’estratègia mediambiental “Valenciaport 2030 Zero Emissions”
  • Es tracta d’empreses que operen en els recintes gestionats per la Autoritat Portuària de València (APV), que han revisat els seus compromisos mediambientals addicionals al Sistema de Gestió Ambiental de cadascuna d’elles
  • Federico Torres, cap de Transició Ecològica en l’APV, ha posat en valor el compromís de la comunitat portuària amb la descarbonització

València, 29 d’agost de 2023.- La comunitat portuària integrada en el grup Ecoport II avança amb pas ferm cap a la descarbonització de la seua activitat. Esta iniciativa – impulsada per l’Autoritat Portuària de València (APV) – està formada per empreses logístic/portuàries que desitgen optimitzar l’estat ambiental dels ports de València, Sagunt i Gandia. En este projecte participen en l’actualitat un total de 42 companyies que operen en els recintes portuaris valencians i que s’han adherit a la iniciativa de manera voluntària.
En la reunió mantinguda per a fer balanç del primer semestre, han repassat els objectius mediambientals realitzant una anàlisi de la seua implicació en l’estratègia ‘Valenciaport 2030, zero emissions’, revisant els compromisos adquirits i que són addicionals al Sistema de Gestió Ambiental de cadascuna d’elles. En concret, les empreses que componen el Comité Ambiental de Ecoport II han desgranat la seua participació en un total de nou objectius mediambientals de lliure compliment: increment del percentatge de residus valorats; disminució del consum d’aigua 1%; reducció del consum de combustible en un 1%; disminució del consum elèctric 1%; ús de fonts d’energia alternatives; càlcul de la petjada de carboni; participació en iniciatives ambientals; identificació de l’economia circular; i adaptació al canvi climàtic.

Així mateix, s’ha realitzat un repàs d’algunes de les iniciatives que la APV té en marxa per a aconseguir convertir-se en un port 100% verd l’any 2030: H2PORTS, Green C Ports, Ecclipse, Samoa 2, Ealing i Pla Zero Emissions 2030. A més, s’han detallat les actuacions basades en energies renovables i els plans de descarbonització.


Formació i sensibilització

A més del compromís amb els objectius mediambientals, este 42 empreses han adquirit un compromís ambiental de formació i sensibilització. En este context s’ha impartit a les aules de la Fundació Valenciaport un curs formatiu sobre la ‘Descarbonització en Ports’ i un taller posterior sobre la transició energètica.

Federico Torres, cap de Transició Ecològica de la APV, ha donat la benvinguda a les empreses i ha iniciat la jornada de formació que s’ha celebrat després de la reunió i que ha finalitzat amb un taller de SEANERGY. En ell s’ha parlat de la transició necessària cap a fortes d’energia netes, les principals barreres per a aconseguir-ho i els principals impulsors d’esta transició.

Visibilitzar el compromís mediambiental de les empreses portuàries La comunitat portuària de l’APV està assumint, cada vegada més, pràctiques mediambientals empresarials per a ser un port neutre en emissions, un full de ruta que també té un reconeixement i projecció en mostres que es realitzen en l’Edifici del Rellotge del Port de València periòdicament.

L’última d’estes mostres, que va rebre el nom ‘Per un present eficient, renovable, inclusiu i sostingut’, va ressaltar la labor que està desenvolupant la comunitat portuària en la descarbonització i la sostenibilitat ambiental i va acollir a més de 3.231 persones.