• Ja ha arribat al Port de València la ReachStacker propulsada per hidrogen
  • La ReachStacker d’hidrogen és la primera ReachStacker del món propulsada per este combustible i ha sigut desenvolupada per Hyster
  • El Port de València és pioner a Europa en l’ús de tecnologia basada en l’hidrogen en l’explotació de terminals portuàries
  • Amb esta nova maquinària portuària, Valenciaport reafirma el seu lideratge europeu en descarbonització i en la utilització de l’hidrogen com a energia alternativa als combustibles fòssils
  • Per a Joan Calabuig, president de l’Autoritat Portuària de València (APV), l’arribada d’esta nova màquina “és un èxit de la Fundació Valenciaport, de l’Autoritat Portuària València i de totes les empreses i institucions que col·laboren en el projecte H2PORTS, que celebrem amb tota la comunitat portuària de València”

València, 30.08.23. El Port de València ha rebut la ReachStacker propulsada per hidrogen, desenvolupada en el marc del projecte europeu H2PORTS.

Este prototip s’uneix al capdavant tractora propulsada per hidrogen i a l’estació mòbil de subministrament d’hidrogen (HRS) que es provaran en condicions reals de funcionament en el Port de València des d’este mes fins a desembre de 2024.

La ReachStacker d’hidrogen és la primera ReachStacker del món propulsada per hidrogen i ha sigut desenvolupada per Hyster, fabricant líder de carretons elevadors amb més de 90 anys d’experiència. La màquina, que va arribar desmuntada i transportada en tres camions, jserà assemblada durant la setmana que ve i rebrà la seua primera càrrega d’hidrogen.

Les proves de proveïment de carburant i funcionament seran supervisades per l’equip tècnic de Hyster, MSC Terminal València, Centre Nacional de l’Hidrogen, Carburs Metàl·lics i la Fundació Valenciaport com a coordinadora d’este projecte.

S’espera que la ReachStacker de Hyster amb pila de combustible oferisca un rendiment comparable al d’un apilador retràctil dièsel en termes de capacitat i velocitats d’elevació i conducció, ajudant a mantindre nivells de productivitat similars, i comptarà amb tracció i hidràulica independents amb diferents motors elèctrics per a servir a diferents funcions. Quan es combina amb l’aplicació i la intensitat de funcionament correctes, Hyster espera que esta ReachStacker proporcione fins a dos torns de funcionament abans que es requerisca una recàrrega d’hidrogen. Per a major comoditat i flexibilitat, la ReachStacker de Hyster està dissenyada per a complir amb la connexió estàndard d’estació d’ompliment d’hidrogen (norma SAE), la qual cosa permet un ús global. El disseny inclou quatre depòsits d’hidrogen com a opció estàndard per a emmagatzemar hidrogen dins de la ReachStacker.

L’hidrogen és un portador d’energia neta amb els avantatges del seu fàcil emmagatzematge i, quan s’utilitza, no produeix més emissions que les de calor i aigua. La pila de combustible d’hidrogen converteix l’H2 en electricitat, la qual cosa dona com a resultat un equip amb zero emissions que, si es combina amb l’ús d’hidrogen ecològic, també és neutre en carboni. Esta tecnologia presenta alguns avantatges en comparació amb altres tecnologies d’emissions zero disponibles, com les versions elèctriques pures. Esta versió d’hidrogen també presenta una bona autonomia, un breu temps de proveïment de carburant i baixos costos de manteniment.

València, primer port d’Europa em incorporar les tecnologies d’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions

Cal destacar que el Port de València compta des de gener, en el marc del programa H2PORTS, amb una estació de subministrament d’hidrogen (HRS). És l’única instal·lació capaç de proveir les necessitats de les terminals a través de la hidrogenera mòbil i el tanc fix que emmagatzema este combustible.

Esta estació de subministrament d’hidrogen inclou una part fixa que es dedica a la recepció, l’emmagatzematge i a la compressió de l’hidrogen fins a la pressió de lliurament i una part mòbil que emmagatzema l’hidrogen comprimit i compta amb un dispensador per al proveïment de carburant de la maquinària portuària.

A l’abril, es va posar en marxa el cap tractor 4×4 de camió propulsada amb hidrogen verd per a desplaçar contenidors dins de les seues terminals, a la qual ara s’afig esta apiladora de contenidors, que es testarà en la terminal de MSC.

Per a Joan Calabuig, president de la APV, “l’arribada d’esta nova màquina de pati de terminals de contenidors al Port de València ens reafirma en el nostre lideratge europeu en descarbonització i en la utilització de l’hidrogen com a energia alternativa als combustibles fòssils. És un èxit de la Fundació Valenciaport, de l’Autoritat Portuària València i de totes les empreses i institucions que col·laboren en el projecte H2PORTS, que celebrem amb tota la comunitat portuària de València, una comunitat que pot sentir-se orgullosa per la seua competitivitat, professionalitat i per la seua voluntat innovadora.”

H2PORTS

El projecte europeu “H2PORTS – Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Ports” coordinat per la Fundació Valenciaport, en estreta col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València, i finançat pel programa Clean Hydrogen Partenariat, té com a principal objectiu provar i validar tecnologies d’hidrogen en maquinària portuària que permeten solucions aplicables i reals sense afectar el rendiment i seguretat de les operacions portuàries i produint zero emissions locals.

El projecte H2Ports suposa una inversió total de 4 milions d’euros i en ell participen, a més de la Fundació Valenciaport i l’Autoritat Portuària de València, el Centre Nacional de l’Hidrogen, i les empreses privades MSC Terminal València, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, ATENA Distretto Alta Tecnologia Energia Ambient, Ballard Power Systems Europe, Carburs Metàl·lics (grup Air Products) i Enagás.

Gràcies a esta iniciativa, el Port de València és el primer port d’Europa que incorpora tecnologies de l’hidrogen per a reduir l’impacte mediambiental de les seues operacions.

Sobre l’Associació per a l’Hidrogen Net: L’Associació per a l’Hidrogen Net, successora de l’Empresa Comuna Piles de Combustible i Hidrogen (Empresa Comuna FCH), té per objecte reforçar i integrar la capacitat d’investigació i innovació de la Unió Europea per a accelerar el desenvolupament i la millora d’aplicacions avançades d’hidrogen net llestes per al mercat, en els sectors de l’energia, el transport, la construcció i els usos finals industrials, reforçant al mateix temps la competitivitat de la cadena de valor de l’hidrogen net de la Unió. Els tres membres de l’associació són la Comissió Europea, les indústries de piles de combustible i hidrogen representades per Hydrogen Europe i la comunitat investigadora representada per Hydrogen Europe Research.