El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Joan Calabuig, ha destacat que “el Port de València assumeix el paper de ferramenta per al comerç, la innovació i la cultura per a fer una València més oberta i tolerant”

El responsable de Valenciaport ha recorregut l’exposició ‘El Port de València al Segle d’Or. Prosperitat comercial i esplendor cultural’ que acull fins a l’11 de juny l’Edifici del Rellotge

Destaca que “la Comunitat Valenciana està en una posició fenomenal i és un referent mundial de modernitat i atracció d’inversions. El Port ha fet de València ara, com en el segle d’Or, una de les millors ciutats del món”

L’exposició presenta articles marítims del segle XV, les rutes comercials, l’estructura del Port, l’art, les principals mercaderies o edificis emblemàtics lligats al comerç

L’Edifici del Rellotge del Port de València ha obert les seues portes al Segle d’Or Valencià amb una exposició en la qual el visitant fa un recorregut per la vida social, comercial i artística d’una de les èpoques de major brillantor i progrés del Cap i Casal. El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Joan Calabuig, ha agraït el treball i la col·laboració de les persones i institucions que han fet possible El Port de València al Segle d’Or. Prosperitat comercial i esplendor cultural. Per al responsable de Valenciaport “esta exposició és una bona mostra de la nostra història. Una història que cal tindre molt present per entendre l’actualitat. El Port contribueix al fet que la ciutat de València siga, segons molts informes internacionals, una de les millors ciutats del món per a viure”.

En esta línia, Calabuig ha destacat que “la Comunitat Valenciana està en un moment fenomenal, amb importants inversions i sent un enclavament mundial d’iniciatives, modernitat i progrés que, com en el Segle d’Or, ara mateix és un referent a tot el món”. Calabuig, acompanyat per les comissàries de l’exposició, Ester Medán i Andrea Ortiz, ha recorregut la mostra que romandrà oberta en l’Edifici del Rellotge fins a l’11 de juny.

Durant la seua visita, el responsable de Valenciaport ha destacat que “el Segle d’Or valencià va ser un període a cavall entre els segles XIV i XV. Durant aquell temps, el Regne de València, i més concretament, la ciutat e València, va viure una època, com diu el títol de l’exposició, de prosperitat comercial i d’esplendor cultural. En aquella València convivien artistes, comerciants, arquitectes, escriptors i poetes de tots els racons. El Cap i Casal era una ciutat oberta a l’arribada de comerciants d’altres zones disposats a fer negocis en una ciutat segura enfront de la conflictivitat dels seus territoris”. De fet, València, que en aquella època comptava amb 75.000 habitants, comptava només en el barri de Velluters amb 4.000 telers de seda.

“I enmig de tota aquella efervescència -ha continuat Calabuig- estava el port: El Grau. El lloc d’arribada i de benvinguda dels moviments culturals, de les noves tècniques de teixir la seda. La porta d’eixida de les teles valencianes, de les panses i del vi, dels productes de l’horta valenciana. En aquells temps, el Port de València era una ‘graderia’, d’ahí el nom de Grau; un pantalà de fusta que s’endinsava en la mar per a fer possible la descàrrega i la càrrega de les mercaderies que començaven a córrer món”.

El president de l’APV ha destacat que en aquella època “el
Regne de València era la punta de llança per a l’expansió de la Corona d’Aragó per la Mediterrània; i com es pot llegir en els cartells de l’exposició, cap a l’any 1400 València va iniciar un creixement comercial i econòmic imparable, gràcies a la situació estratègica del seu port”.

Calabuig, que ha realitzat un repàs a la història de València i el seu port, ha destacat que “en el Segle d’Or la projecció internacional que li donava el port en la capital, va fer a València una ciutat cosmopolita; i la ciutat i els seus comerciants, sabedors de la riquesa que li aportava el comerç van fer fortificacions al port, van alçar la Llotja i van crear institucions com el Consolat de Mar per a establir garanties jurídiques al comerç marítim. D’allò fa segles i ho tenim ben present. El port estava present en aquell moment d’esplendor comercial i cultural. València i el port anaven de la mà. És una relació que històricament sempre ens ha beneficiat”.

“Actualment, -ha continuat- el Port de València continua realitzant la seua funció, tal com va fer en el Segle d’Or. Assumint el paper de ferramenta per al comerç, per a fer de València una ciutat tolerant i oberta en el món, a la innovació i a la cultura. El short-sea-shipping, les autopistes de la mar, el foreland, el hinterland … semblen conceptes actuals, descobriments tecnològics i tecnicismes del nostre temps”. “Res més lluny de la realitat: es tracta de pràctiques marineres tan antigues (i al mateix temps tan actuals) com l’astrolabi del segle XV o la rèplica en miniatura de la Coca de Mataró que podem observar en l’exposició. En el Segle d’Or, el hinterland era la Corona d’Aragó; i el foreland era tota la Mediterrània i la costa atlàntica d’Europa. Hui, el mercat interior del Port de València és tota la Península; i l’exterior és tot el món”, ha conclòs el responsable de Valenciaport.

Quatre seccions per a recórrer la València del Segle d’Or

En l’exposició ‘El Port de València al Segle d’Or’, els visitants descobriran les rutes comercials de l’època, la situació i infraestructures portuàries, les principals mercaderies que entraven i eixien de València per via marítima, edificis emblemàtics de la ciutat d’aquesta etapa, les tendències artístiques,… La mostra està dividida en diverses seccions que ens fan retrocedir en el temps per a situar-nos en plena València medieval.

La mostra gratuïta, que ja han recorregut 1.500 persones, romandrà oberta fins a l’11 de juny, caps de setmana inclosos, entre les 11.00 i les 19.00 hores en l’Edifici del Rellotge del Port de València.