Hui ha començat a operar la cabina o cap tractor de camió propulsada per hidrogen en la terminal de Grimaldi sota la supervisió de l’equip d’inspectors del projecte H2PORTS

Valenciaport es converteix en el primer port del món en operar aquesta màquina portuària 4×4 propulsada amb hidrogen

El tractor 4×4 propulsat per hidrogen verd ha realitzat diverses proves en les instal·lacions de València Terminal Europa del Grup Grimaldi

Joan Calabuig, president de l’Autoritat Portuària de València (APV): “El Port de València se situa a l’avantguarda a Europa i en el món a l’hora d’introduir la tecnologia de l’hidrogen com un element central de la mobilitat”

El tractor RORO 4×4 propulsat per hidrogen del món i ha sigut desenvolupat per ATENA, amb el suport d’ENEA i la Universitat Parthenope de Nàpols

La cabina de camió amb tracció en les quatre rodes forma part del projecte H2PORTS, una iniciativa que situa al Port de València en el primer recinte a incorporar les tecnologies d’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions

València, 27 d’abril de 2023.- El port de València és des de hui el primer port del món a utilitzar un cap tractor 4×4 de camió propulsada amb hidrogen verd per a desplaçar contenidors dins de les seues terminals. Una fita més en el full de ruta amb la qual treballa l’Autoritat Portuària de València (APV) per a arribar en 2030 amb els objectius de zero emissions. Un fet històric per a tota la comunitat portuària de València i del sistema portuari mundial.

Este matí el tractor de terminal 4×4, que va desembarcar la setmana passada en el recinte portuari, ha realitzat la primera prova operativa a València Terminal Europa (VALTE) del Grup Grimaldi sota la supervisió de l’equip d’inspectors del projecte europeu H2PORTS. En concret, el tractor carregat amb hidrogen verd ha realitzat una demostració de la seua autonomia, fiabilitat i potència en les instal·lacions de VALTE. Primer ha fet una prova sense càrrega, només amb el cap tractor, i posteriorment ha enganxat un remolc de camió i ha dut a terme un recorregut per la terminal. La prova ha sigut observada per més de 40 tècnics, supervisors i representants de les empreses participants del projecte que han vist com l’únic residu de la combustió de l’hidrogen eren gotes d’aigua.

Després de la realització de les proves, el president de l’APV, Joan Calabuig, ha destacat que “és molt important per a l’objectiu de la descarbonització total de Valenciaport en 2030 comprovar que el Port de València se situa a l’avantguarda a Europa i punta de llança en el món a l’hora d’introduir el primer camió 4X4 que està operant ja per primera vegada a València amb hidrogen verd”. Calabuig ha constatat in situ esta primera operació, “un fet excepcional que ens ompli d’orgull i que mostra per primera vegada en el món en el Port de València aquesta tecnologia que elimina per complet la contaminació”.

En esta línia, el responsable de Valenciaport ha reafirmat “l’aposta que estem realitzant per aquestes tecnologies” i ha remarcat que “estem només davant el principi del nostre compromís per introduir l’hidrogene com un element central de la mobilitat. És l’inici d’un camí que suposarà una transformació extraordinària en el camp de la mobilitat”.

Per la seua part, Domenico Ferraiuolo, conseller delegat de València Terminal Europa (VALTE) i de Grimaldi Ports, ha indicat que “avançar en la descarbonització en vaixells i maquinària de terminals en terra amb zero emissions és un objectiu molt important per a València i per al Grup Grimaldi. Amb dues institucions estem molt compromeses en la descarbonització en el transport marítim. La de hui és tota una mostra”. En aquesta línia també s’ha mostrat Antonio Crespo, director de VALTE, qui ha afirmat que “ha sigut un treball molt llarg, de quasi dos anys amb aquest projecte, amb moltes persones involucrades. Veure-ho funcionar hui, i amb uns paràmetres de qualitat i seguretat excel·lents és per a estar molt orgullosos”.

Lionel Boillot, Project Officer Clean Hydrogen DJ. de la Comissió Europea, ha destacat que “és la primera vegada que funciona aquesta maquinària amb un resultat espectacular per a ajudar a moure contenedors dins del Port de València sense emissions. Aquest cap tractor usa hidrogene verd que a través d’una pila de combustible i bateries transforma l’hidrogene en electricitat per a moure aquest equip que operarà contenidors dins d’una terminal”. I ha recalcat que “és la primera vegada a Europa i en el món que veiem aquesta tecnologia aplicada a les operacions portuàries. És un projecte que combina aportacions de fons europeus, empreses i centres d’investigació. Són solucions per al futur que funcionen ja en el Port de València”.

Antonio Torregrosa, director de la Fundació Valenciaport ha indicat que “aquestes primeres proves estan eixint molt bé. Hem aconseguit ser una vegada més el primer port d’Europa a provar una tecnologia d’avantguarda al servei de la millora de les operacions i de la sostenibilitat de les nostres actuacions. Un dels elements de competitivitat d’aquest port ha sigut la innovació. Per això, des de fa temps hem provat tot tipus de tecnologies que han fet que aquest siga un port referent en el món en sostenibilitat, digitalització i eficiència”.

Esta primera operativa ha sigut supervisada per l’equip tècnic de les entitats ATENA, VALTE, el Grup Grimaldi, Centre Nacional de l’Hidrogen, Carburs Metàl·lics i de la Fundació Valenciaport com a coordinadora d’aquesta iniciativa. El cap tractor 4×4 és la primera unitat en el món propulsada per hidrogen i ha sigut desenvolupat per ATENA, un centre d’investigació i tecnologia compost per universitats, instituts d’investigació i empreses privades amb seu principalment a la regió italiana de Campània.

València, primer port d’Europa a incorporar les tecnologies d’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions

Cal destacar que el Port de València compta des de gener, en el marc del programa H2PORTS, amb una estació de subministrament d’hidrogen. És l’única instal·lació capaç de proveir les necessitats de les terminals a través de la hidrogenera mòbil i el tanc fix que emmagatzema aquest combustible.
Esta estació de subministrament d’hidrogen (HRS per les seues sigles en anglés) inclou una part fixa que es dedica a la recepció, l’emmagatzematge i a la compressió de l’hidrogen fins a la pressió de lliurament, sobre els quals s’ha realitzat la prova hui, i una part mòbil que emmagatzema l’hidrogen comprimit i compta amb un dispensador per al proveïment de carburant de la maquinària portuària.

Aquest tractor és el primer dels dos prototips que es testarà durant dos anys en el recinte valencià. En segon, que arribarà en les pròximes setmanes, és una ReachStacker (apiladora de contenidors) d’hidrogen que Hyster està desenvolupant en el marc del projecte europeu H2PORTS i que es testarà en la terminal de MSC. Cal assenyalar, que personal de la Fundació Valenciaport, la terminal MSCTV i representants dels estibadors valencians van visitar al febrer les instal·lacions de Hyster-Yale Group en Weeze (Alemanya) per a familiaritzar-se amb el seu funcionament.

H2PORTS

El projecte europeu H2PORTS -Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Ports- coordinat per la Fundació Valenciaport, en estreta col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València, i finançat pel programa Clean Hydrogen Partenariat, té com a objectiu principal provar i validar tecnologies d’hidrogen sobre maquinària portuària que permeten comptar amb solucions aplicables i reals sense afectar el rendiment i seguretat de les operacions portuàries i produint zero emissions locals.

El projecte H2Ports comporta una inversió total de 4 milions d’euros i participen, a més de la Fundació Valenciaport i l’Autoritat Portuària de València, el Centre Nacional de l’Hidrogen, i les empreses privades MSC Terminal València, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, Atena Distretto Alta Tecnologia Energía Ambient, Carburos Metálicos, Ballard Power Systems Europa i Enagás.

Gràcies a esta iniciativa el Port de València és el primer port d’Europa a incorporar les tecnologies d’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions.

Sobre Clean Hydrogen Partenariat:

El programa Clean Hydrogen Partenariat, successor del Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking  (FCH DJ.), té per objecte reforçar i integrar la capacitat d’investigació i innovació de la Unió Europea per a accelerar el desenvolupament i la millora de les aplicacions avançades d’hidrogen net que estiguen llestes per al mercat, en els àmbits de l’energia, el transport, la construcció i els usos finals industrials, al mateix temps que es reforça la competitivitat de la cadena de valor de l’hidrogen net de la Unió. Els tres membres de l’associació són la Comissió Europea, les indústries de les piles de combustible i de l’hidrogen representades per Hydrogen Europe i la comunitat investigadora representada per Hydrogen Europe Research.