El president de l’Autoritat Portuària de València, Joan Calabuig, ha assenyalat que “és una ocasió per a Valenciaport i el teixit empresarial de Burgos de treballar de manera ràpida i eficient per a convertir este projecte en una realitat”

Calabuig ha posat en valor la importància del Port de València per a les empreses burgaleses per “la seua eficiència en les operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies i la connexió amb ports de tots els països del món”

Avui s’ha celebrat la jornada ‘Valenciaport. Oportunitats i sinergies de negoci’, organitzada per la Confederació d’Associacions Empresarials de Burgos (FAE) i l’Autoritat Portuària de València (APV)

S’han explicat els serveis i estratègies centrades en el client per part dels operadors de ferrocarril i terminals portuàries que ofereix el primer port de contendores d’Espanya i del Mediterrani

València, 25 d’abril de 2023.- Valenciaport i Burgos ja treballen en una connexió directa per ferrocarril que uneixi al principal port de contenidors d’Espanya i el Mediterrani amb les empreses import/export de la província burgalesa. Avui s’ha iniciat el compromís per part de l’Autoritat Portuària de València (APV) i els sectors productius i institucions burgaleses per fer possible aquesta connexió que redundarà en la capacitat competitiva de la província i el teixit empresarial de Castella i Lleó.

Un projecte que el president de l’APV, Joan Calabuig, ha avalat este matí durant la jornada ‘Valenciaport. Oportunitats i sinergies de negoci’ celebrada en la capital burgalesa. “Des d’avui comencem a treballar en aquesta connexió entre Valenciaport i Burgos. Obrirem aquest camí prioritari on treballarem totes les institucions i agents implicats per a anar concretant totes les possibilitats. Som partidaris de no perdre oportunitats. És una ocasió per a l’APV i per al teixit empresarial de Burgos de treballar de manera ràpida i eficient per a convertir aquest projecte en una realitat”, ha apuntat el responsable del Port de València.

“L’objectiu d’esta jornada -ha continuat Calabuig- és conèixer les necessitats i el requeriment de les empreses burgaleses i les administracions, i veure com podem respondre per a donar viabilitat a aquest projecte. Ens hem de concentrar a avançar en aquesta connexió ferroviària entre dos pols logístics molt importants, clau per a l’economia burgalesa i per a la creació d’ocupació i riquesa”.

Calabuig ha obert avui aquest esdeveniment organitzat per l’APV i la Confederació d’Associacions Empresarials de Burgos (FAE) amb unes paraules en les quals ha ofert la professionalitat de la comunitat portuària de València, la connectivitat del port i els seus projectes i compromisos en descarbonització, com a millors garanties per a l’èxit internacional de les empreses burgaleses. En l’acte han estat presents l’alcalde de Burgos, Daniel de la Rosa, el subdelegat del Govern a Burgos, Pedro Luis de la Font i el delegat territorial de la Junta de Castella i Lleó a Burgos, Roberto Saiz.

En este sentit, el responsable de Valenciaport ha explicat la importància del recinte valencià per a la província burgalesa. “El Port de València és altament eficient per a la càrrega i descàrrega de contenidors, capaç d’operar amb els grans vaixells de 25.000 contenidors. A més, som un dels ports millor connectats del món, amb connexions amb les principals rutes comercials com amb el Llunyà Orient amb països com la Xina, el continent americà amb el mercat estatunidenc, o amb el Mediterrani amb línies regulars amb països tan importants com Itàlia. Però també tenim la capacitat d’arribar a mercats molt remots dels cinc continents”, ha explicat Calabuig. “Els nostres serveis i infraestructures suposen un enorme atractiu per a les empreses de Burgos per a treballar amb el recinte valencià on s’opera el 40% de l’activitat export/import per via marítima d’Espanya”.

Una gran oportunitat per a les empreses d’esta zona i el seu entorn

Durant la seva intervenció, el president de l’APV ha reafirmat el compromís de Valenciaport amb la intermodalitat amb el ferrocarril, d’ací la importància de secundar totes les iniciatives d’aquest tipus com la connexió directa per tren entre la província de Burgos i el recinte valencià. “El ferrocarril és un element clau per sostenibilitat i eficiència, i aquesta connexió és fonamental per al port i el sector empresarial burgalès. L’APV ja ha estat implicada en este tiups d’operacions com la línia ferroviària Sagunt-Terol-Saragossa. Ara hem de cooperar entre totes les institucions implicades per a fer este projecte una realitat”, ha expressat Calabuig.

En esta mateixa direcció s’ha mostrat el director general de l’APV, Francesc Sánchez, qui ha indicat que “des d’avui iniciem els treballs d’un estudi, com ja es va realitzar en el seu moment per a la línia Sagunt-Terol-Saragossa, sobre l’oportunitat i viabilitat econòmica de la connectivitat ferroviària entre Burgos i Valenciaport. Treballarem de manera coordinada amb els empresaris i les institucions per a aconseguir aliances i socis que facin possible esta línia ferroviària entre Burgos i Port de València”.

En este sentit, Ignacio San Millán, president de l’Associació Logística de Burgos, ha explicat respecte a la reobertura al trànsit de mercaderies de la línia de tren Madrid-Aranda-Burgos que “volem retallar els costos de les empreses burgaleses, i amb l’ajuda del Port de València, i l’aliança amb altres recintes i agents, aconseguir l’objectiu d’obrir el corredor central per Roblegordo perquè les nostres empreses estalviïn despeses i siguin més competitives en el comerç internacional”.

Reforçar l’acció comercial

Esta iniciativa s’emmarca en l’acció de Valenciaport de reforçar l’acció comercial en enclavaments de referència de la seva hinterland com Burgos i la regió de Castella i Lleó. En la jornada ‘Valenciaport. Oportunitats i sinergies de negoci’, en el qual han participat empreses import/export de la província burgalesa, també s’han abordat les característiques del pol logístic valencià a càrrec de Mar Chao López, directora comercial de Valenciaport; Ignacio Ballester, director general de MSC España; José Boix València, Branch Deputy Manager de Cosco Shipping Lines Spain; i Pedro Catalán, General Manager de CSP Logitren. Aquesta taula ha servit per a exposar els serveis que presten les empreses ferroviàries i terminals portuàries a les empreses de Burgos.

A continuació, s’ha dut a terme la Taula rodona “Necessitats i expectatives de les empreses burgaleses del servei del port de València” que ha permès escoltar les demandes que les empreses exportadores demanden al Port de València. Aquest espai ha estat moderat per Jaime González, director de Desenvolupament de Negoci a la Regió Sud UE, Ewals Càrrec Care, i han participat representants de les empreses Asercomex Logistics, S.L. Bridgestone Hispània S.A.i L’Oréal España.

La conclusió d’aquestes taules ha estat la importància que cada vegada adquireix la descarbonització de l’activitat logística per terra i mar; la voluntat de les empreses de Burgos de treballar a través del Port de València; i el compromís de Valenciaport de millorar en tots els aspectes que permetin el win to win (benefici mutu) entre el sector exportador burgalès i el recinte valencià.