Les mesures de reducció de l’impacte ambiental implantades per l’Autoritat Portuària de València han aconseguit reduir un 17% en sis anys la petjada de carboni de les instal·lacions, mentre que el volum de tones manipulades ha augmentat un 14%.

 L’APV treballa en la futura implantació de subministrament elèctric per a bucs i la instal·lació d’una planta d’energia eòlica en el port de València.

El Centre d’Innovació “Las Naves” de València va acollir ahir la jornada tècnica “Canvi Climàtic i Transport Sostenible”, organitzada pel Ministeri de Foment dins de Congrés CONAMA, fòrum de debat entre professionals i gestors locals per a l’intercanvi d’estratègies per a combatre el canvi climàtic.  L’obertura de la jornada va ser a càrrec de Gonzalo Echagüe, president de la Fundació Conama i va comptar amb la presència de Federico Torres, Cap de Seguretat i Medi ambient de l’Autoritat Portuària de València (APV); Jonathan Sánchez, responsable de Sostenibilitat Ambiental d’ADIF;  Gema Haro López, tècnic de la divisió de Medi ambient d’ENAIRE; Jhon Jairo Gavia, responsable d’Instal·lacions Especials de l’Aeroport de València i Santos Nuñez del Camp, Gerent de Medi ambient de Renfe Operadora.

Durant la seua intervenció, Federico Torres, ha explicat que totes les mesures implantades per l’APV per a la reducció d’emissions de CO2 s’emmarquen en l’Estratègia de Transport Sostenible en ports d’interès general que té per objectiu contribuir a la descarbonització en les cadenes de transport. Així mateix, va indicar que totes les iniciatives engegades parteixen del projecte CLIMEPORT, impulsat en 2008 junt amb altres ports del Mediterrani com els de Koper (Eslovènia), Livorno (Itàlia), Marsella (França), el Pireo (Grècia) i Algesires.

En aquest sentit, Torres ha explicat que “a nivell intern s’estan realitzant tota una sèrie de actuacions, com l’ús d’energia fotovoltaica en l’enllumenat del pàrquing i la gestió de boies, control lumínic de l’enllumenat públic, gestió eficient de l’aigua calenta, pla de mobilitat i mesures d’eficiència energètica en edificis portuaris”. Tot això ha permès, segons Torres, que “de 2008 a 2014 hàgem reduït un 17 per cent la nostra petjada de carboni, en un període en el qual l’increment del transport de mercaderies ha aconseguit el 14 per cent. Per tant, les accions de reducció de la petjada de carboni no van en contra de l’increment de l’activitat”.

D’altra banda, Torres també ha explicat que a nivell extern, s’ha estès una xarxa de col·laboració amb les empreses de l’àmbit portuari per a la reducció del seu impacte ambiental i s’han signat convenis de Bones Pràctiques amb 11 d’empreses de València i Sagunt, que s’han beneficiat de bonificacions d’entre el 15% i el 30% en la seua taxa d’activitat. Segons va destacar el Cap de Seguretat i Medi ambient de l’APV, “des de 2011 fins a 2015 s’ha aconseguit els 6 milions d’euros en bonificacions ambientals, dels quals tenien l’obligació de reinvertir el 35%, aproximadament 2 milions d’euros. No obstant això, s’han efectuat inversions per un import superior als 4 milions d’euros per part dels concessionaris, resultant en una reducció de més de 70.000 tones de CO2 equivalent que no s’han emès a l’atmosfera”

Medi ambient

L’Autoritat Portuària de València s’ha erigit com a referent europeu en gestió ambiental en l’àmbit portuari. En aquest sentit, disposa de les certificacions mediambientals més exigents com el certificat mediambiental europeu de ports PERS (Port Environmental Review System), la ISO 14001 i el Certificat Europeu de Gestió i Auditoria Mediambiental EMAS III (Eco-Management and Audit Scheme), la certificació més prestigiosa en l’àmbit europeu. A més, l’APV també disposa de la certificació ISO 50001 de Gestió Energètica.