El VCFI se situa en els 4.653,85 punts, acumulant un creixement del 375,13% des de l’inici de la sèrie històrica

El transport marítim continua marcat pel preu dels combustibles, la congestió en els recintes portuaris i la situació geopolítica

El subíndex del Mediterrani Occidental augmenta un 6,67%, mentre que el Llunyà Orient es frena lleugerament i cau un 0,15%

La congestió portuària va sumar un total de 3,32M de TEU, representant un 12,4% sobre el total de flota

València, 3 de juny de 2022.- El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) correspondent al mes de maig s’ha incrementat en un 2,09% respecte al mes anterior, situant-se en els 4.751,27 punts. D’esta manera, acumula un creixement del 375,13% des de l’inici de la sèrie l’any 2018. L’activitat del sector marítim s’està veient condicionada pels alts nivells d’incertesa en la conjuntura econòmica mundial que afecten l’equilibri entre l’oferta i la demanda de transport marítim. El transport marítim continua marcat pel preu dels combustibles, la congestió en els recintes portuaris i la situació geopolítica.

En esta línia, després de tres mesos des de l’esclat del conflicte d’Ucraïna, els mercats energètics i de matèries primeres, tant nacionals i internacionals, continuen estant sotmesos a les majors tensions de proveïment i preus de les últimes dècades, unint-se, encara amb més força, a l’escalada de preus energètics que ha vingut imposant-se des de l’any 2021.

Així, durant maig el preu mitjà del barril de cru Brent ha sigut de 112,73$, enfront dels 104,58$ del mes anterior, la qual cosa suposa una pujada del 7,79% i un creixement anual acumulat del 64,5%. Pel que respecta als combustibles marítims, després d’un mes d’abril on semblava haver-hi una certa contenció, durant maig els preus han tornat a fluctuar a l’alça. Segons les dades oferides per Ship&Búnquer, que pren com a referència el preu del bunkering dels 20 principals ports del món, el preu del combustible VLSFO (Very Low Sulphur Fuel) ha passat de 924,50$ a l’abril a 1023,50$ al maig, cosa que significa un increment del 10,7%.

Pel que refereix a la capacitat oferida, la consultura Alphaliner recull que la flota inactiva per motius comercials ha crescut en les últimes dates. Així doncs, a mitjans de maig s’han comptabilitzat 62 vaixells ociosos, amb un total de 271,675 TEU que representen un 1,1% sobre el total de la flota activa. El percentatge de vaixells inactius continua sent baix, no obstant això, és superior a les dades del 2021.

En el que concerneix la demanda, els informes de RWI/ISL Contenidor Throught Index observen una important reculada en el volum de trànsit portuari en comparació amb el mes anterior per la caiguda en els trànsits de Shanghái per la política zero COVID-19 durant el mes de maig. A més, des de Linerlytica s’apunta cap a un canvi en els patrons de consum d’Amèrica del Nord, on, si bé la demanda d’importació continua estant alta, hi ha indicis d’un cert alentiment a causa de l’augment en els nivells d’existències, així com per la pujada del consum privat de serveis en detriment de la despesa en béns. Al mateix temps, també es destaca l’afecció dels trànsits dels ports europeus pels paquets de sancions contra Rússia, així com per la caiguda en els nivells de confiança i, per tant, del consum.

Respecte a la congestió, les últimes dades oferides per Linerlytica reflecteixen que a meitat del mes de maig va sumar un total de 3,32M de TEU, representant un 12,4% sobre el total de flota. Entre les principals zones afectades per la congestió destaquen el Nord d’Àsia (34%), Amèrica del Nord (26%) i el Nord d’Europa (11%). Sobre este aspecte, i en comparació amb el mes anterior, cal destacar que els ports xinesos han superats als nord-americans. A aquest efecte, els ports de Los Angeles i Long Beach han millorat notablement els seus nivells de tensió, passant de temps d’espera de 20 dies en l’inici de l’any, a huit dies a meitat del mes de maig. A Europa, la situació també s’ha vist lleugerament millorada, encara que continua sent preocupant, especialment en els ports de Bremen, Hamburg i Rotterdam.

Quant a l’anàlisi de les diferents àrees que componen el VCFI, l’increment continua sent la tendència general, a excepció del Subcontinent Indi (-3,97%) i el Llunyà Orient (-0,15%). Cal destacar l’increment en els nolis d’Àfrica Costa Oriental (8,41%) com a conseqüència directa de les inundacions que van tindre lloc en el mes d’abril passat, que continuen bloquejant els accessos del Port de Durban, acumulant grans quantitats de contenidors i obligant al fet que es paralitze l’activitat portuària. També pugen els nivells de nolis d’Europa Atlàntica (8,29%) per l’efecte que està tenint el conflicte geopolític, així com pels alts nivells de congestió ja esmentats.

VCFI Mediterrani Occidental

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, s’observa un increment del 6,67% respecte al mes anterior, situant-se en 2.489,54 punts, i acumulant un creixement del 148,95% des de l’inici de la sèrie l’any 2018. Al mateix temps, i si bé el principal mercat de contenidors de Valenciaport és el Mediterrani-Mar Negre, s’ha notificat una reculada en els trànsits que van fins al Marroc, Tunísia i Algèria, respecte a l’exercici anterior.

VCFI Llunyà Orient

En l’àrea del Llunyà Orient, l’Índex ha caigut un 0,15%, situant-se en 3.776,28 punts i acumulant un creixement del 276,63% respecte a l’inici de la sèrie al gener del 2018. Els fluxos d’exportació de Valenciaport amb la zona del Llunyà Orient han baixat, especialment, amb la Xina (-6,95%), el seu principal soci comercial. De nou, es tracta d’una situació puntual a causa del tancament del port de Shanghái pel brot de la COVID-19. No obstant això, s’espera que la situació es veja revertida amb l’alçament de les restriccions.

Si desitgen llegir l’informe complet, poden consultar aquest enllaç