L’eurodiputada socialista, Inmaculada Rodríguez Piñero, ha afirmat hui en el marc de la celebració de la Conferència de l’Organització Europea de Ports Marítims (ESPO) que els grups parlamentaris estan sumant suports per a aprovar una esmena a les mesures d’implantació de les Emissions Trading System (MTS) al transport marítim

En l’esmena se sol·licita que s’incloga en el pagament dels drets d’emissió els transports que es realitzen en ports que tinguen una distància de fins a 300 milles respecte als ports de la Unió Europea

“A més d’aconseguir l’objectiu de descarbonització, amb esta esmena evitem la creació de paradisos mediambientals en zones no comunitàries, desviar el trànsit i desplaçar l’activitat econòmica i l’ús dels nostres ports a altres ports en els quals no hagen de pagar drets d’emissió”

El paquet ‘Fit for 55’ contempla, entre altres accions, que les navilieres pagaran els drets d’emissió al 100% en els desplaçaments entre ports de la UE i al 50% en el cas dels viatges amb arribada i eixida de la UE

València, 3 de juny de 2022.- ““Hem aconseguit el consens majoritari en el Parlament Europeu per a dissenyar un model de neutralitat d’emissions en el transport marítim que complisca el seu objectiu i no penalitze als ports comunitaris, ni al trànsit ni als llocs de treball que generen”. Així ho ha afirmat hui Inmaculada Rodríguez Piñero, eurodiputada socialista en el marc de la celebració de la Conferència de l’Organització Europea de Ports Marítims (ESPO), explicant que s’estan recaptant suports per a la votació que es produirà en el Parlament Europeu dimecres que ve sobre l’esmena a les mesures d’implantació de les Emissions Trading System (MTS) al transport marítim que recull el paquet legislatiu de la Unió Europea ‘Fit for 55’.

L’esmena, elaborada pels diferents grups parlamentaris, sol·licita que s’incloga en el pagament dels drets d’emissió els transports que es realitzen en ports que tinguen una distància de 300 milles respecte als ports de la Unió Europea. “A més d’aconseguir l’objectiu de descarbonització, amb esta esmena evitem la creació de paradisos mediambientals en zones no comunitàries, desviar el trànsit i desplaçar l’activitat econòmica i l’ús dels nostres ports a altres ports en els quals no hagen de pagar drets d’emissió”, explica l’eurodiputada.

Paradisos mediambientals, pèrdua d’activitat i connectivitat

El paquet ‘Fit for 55’ contempla, entre altres accions, que les navilieres pagaran els drets d’emissió al 100% en els desplaçaments entre ports de la UE i al 50% en el cas dels viatges amb arribada i eixida de la UE. Per a l’Autoritat Portuària de València (APV), la proposta, tal com està dissenyada actualment tindrà un impacte “nul” en la reducció global d’emissions del sector marítim, podent fins i tot empitjorar la situació. A més, suposarà una reducció de l’activitat i una pèrdua de connectivitat dels ports europeus que redundarà en un menyscapte de la competitivitat de les exportacions de les empreses.

“L’impacte en la reducció de gasos d’efecte d’hivernacle és nul tal com està dissenyat el programa. No se soluciona el problema, simplement es trasllada. No s’aconsegueix l’objectiu de descarbonització ja que es produirà una fugida de carboni dels vaixells que acudiran a paradisos mediambientals en ports extracomunitaris, amb el que significa per a l’activitat econòmica. Necessitem que s’aprove esta esmena perquè això no esdevinga”, ha afegit Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària.