• La Fundació Valenciaport, l’hospital La Fe, Aena i el Consorci Provincial de Bombers de València, en col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València, han organitzat aquesta demostració per a testar les quatre eines desenvolupades en el marc del projecte
  • El pilot ha consistit en una simulació d’atac terrorista combinat (físic i cibernètic) a les instal·lacions del Port de València

València, 5 de juliol de 2023.- Ferramentes de detecció d’amenaces físiques, cibernètiques o combinades; ferramentes de predicció de possibles conseqüències i efectes cascada en infraestructures crítiques després d’un atac, així com equips per a la coordinació de respostes i avís a la població i als first responders, són algunes de les tecnologies innovadores que s’han testat este matí en una situació d’emergència en el Port de València. L’Edifici del Rellotge i l’esplanada annexa ha acollit una demostració del projecte PRAETORIAN, una iniciativa que pretén augmentar la seguretat i resiliència de les infraestructures crítiques europees, facilitant la protecció coordinada contra tot tipus d’amenaces.

L’objectiu d’este esdeveniment, que ha sigut organitzat per la Fundació Valenciaport, l’Hospital La Fe, Aena i el Consorci Provincial de bombers de València, amb la col·laboració de l’Autoritat Portuària de València (APV), era mostrar i validar en zona portuària l’ús de les quatre ferramentes desenvolupades en el marc del projecte pels socis Thales, Universitat Politècnica de València, ETRA, Institut Austríac de Tecnologia i ICCS.

El pilot ha consistit en una simulació d’atac terrorista combinat (físic i cibernètic) a les instal·lacions del Port de València en el qual s’han posat a prova les tecnologies desenvolupades. Un conjunt de successos sospitosos, entre els que destaca l’albirament d’un dron no autoritzat sobrevolant la infraestructura crítica portuària de València, ha alarmat als equips d’emergència sobre possibles efectes en cascada d’estes amenaces. Paral·lelament, s’ha detectat un ciberatac al sistema de circuit tancat de TV del port (CCTV) i al control d’accés i s’ha simulat una explosió en un vehicle sospitós. Com a resposta a estos successos els diferents equips d’emergència s’han coordinat ràpidament gràcies a les notificacions efectuades per les ferramentes desenvolupades per PRAETORIAN.

Des del port s’han enviat alertes a altres infraestructures crítiques que podrien veure’s afectades per l’encadenament de successos després de l’atac terrorista, com pot ser el col·lapse de l’hospital La Fe, provocat per una gran onada de ferits, o la influència que puga tindre l’atac amb la utilització de drons sobre l’espai aeri de l’aeroport de Manises.

Gràcies a este exercici s’han validat les tecnologies desenvolupades durant el projecte amb l’objectiu de disposar d’informació en temps real per a facilitar la presa de decisions.

El projecte PRAETORIAN és una iniciativa cofinançada per la Comissió Europea a través del programa Horitzó 2020, amb un import de més de 9 milions d’euros per al seu desenvolupament i que va començar al juny de 2021. El consorci de PRAETORIAN està format per 23 socis de 7 països europeus (Espanya, França, Bèlgica, Alemanya, Àustria, Croàcia i Grècia): Électricité de France S.A.; ETRA Recerca i desenvolupament S.A.; Universitat Politècnica de València; AENA S.M.E. S.A.; KONČAR – Inženjering za energetiku i transport d.d.; Fundació Valenciaport; Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V.; Institute of Communications and Computer Systems; Katholieke Universiteit Leuven; Međunarodna zračna luka Zagreb d.d.; Thales France; IDEMIA Identity & Security Germany AG; Hrvatska elektroprivreda d.d.; Hrvatska gorska služba spašavanjae; Austrian Institute of Technology; Consorci Provincial de Bombers de València; Fundació per a la investigació de l’Hospital Universitari La Fe de la Comunitat Valenciana; The Lió fire department; RiniGARD; Medical University Graz; SubCMarine; Grand Port Maritime de Bordeaux i Klagenfurt Hospital.