En el mercat actual existeixen menors costos operatius i menors costos financers daus els millors tipus del deute sènior corporativa i el deute públic

El president de l’APV participa en el 15º Congrés de la *ESPO celebrat en Rotterdam.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha defensat en el 15º Congrés de l’associació europea de ports (ESPO) celebrat el dijous a Rotterdam, que el sistema més eficient per a finançar les infraestructures portuàries és el finançament públic. Aurelio Martínez ha intervingut en la jornada titulada “Finançament de les diverses necessitats d’inversió portuària” en la qual també han participat els ports de Göterborg (Suècia) i Constança (Romania).

Durant la seua intervenció, Aurelio Martínez ha ressaltat que els ports tenen com a missió maximitzar l’eficiència i la competitivitat per a oferir un correcte servei a les empreses del seu hinterland (àrea geogràfica d’influència). En este sentit, tal com ha destacat Martínez, en l’àmbit del finançament s’ha de triar la menys onerosa per als usuaris que, dependrà de la situació del mercat financer en termes de liquiditat, tipus d’interès, spreads entre deute públic i privada, aversió al risc, rendibilitat esperada dels recursos propis privats i capacitat d’endeutament del sector públic.

En concret, Martínez ha exposat que el finançament públic de grans projectes com els quals té planificats l’APV per als ports de València, Sagunt i Gandia es beneficiaria, en l’actualitat, de menors costos operatius i menors costos financers daus els millors tipus del deute sènior corporativa i el deute públic. Tot açò es deu a un context marcat per l’elevada capacitat d’endeutament dels ports, la baixa aversió al risc dels inversors, excés de liquiditat en els mercats, tipus d’interès d’al voltant el 3%, i spreads elevats (diferència entre el preu de l’oferta i de la demanda dels diners) entre rendibilitat del equity (inversió de capital de risc) i dels bons públics.

Valenciaport com a model

La intervenció del president de l’APV a Rotterdam ha coincidit en el temps amb la visita a Valenciaport del Coordinador Nacional del Corredor Mediterrani, Juan Barios. Una visita que ha servit als gestors del port valencià per a exposar el “know how” i els resultats de la inversió púbica en Valenciaport en les tres últimes dècades.

Segons va exposar el sotsdirector general de l’APV, Manuel Guerra,  en 1990, València era el 7º port del Mediterrani, amb un tràfic anual que no aconseguia els 400.000 TEUs (contenidors de 6,1 metres); se situava en la 13ª posició en el rànquing de ports d’Europa i ocupava el lloc 53º en el llistat de ports del món. En l’actualitat, a tancament de 2017, Valenciaport és el primer port del Mediterrani, ha reforçat la seua cinquena plaça en el rànquing europeu i ha ascendit al 29º en el rànquing mundial.

Per a eixe salt tan significatiu ha resultat de gran importància l’accés a fons europeus. “Amb un finançament europeu de 188 milions d’euros – va explicar Manuel Guerra – hem executat projectes per valor de 551 milions. Amb aixo, es va escometre l’expansió cap al sud del port de València, es van desenvolupar diversos projectes en el Port de Sagunt, es va construir la terminal pública de contenidors i es van realitzar importants inversions en matèria ferroviària. Aquestes aportacions van sorgir dels Fons de Cohesió, FEDER, CEF i RESIDER; i – gestionats per l’Autoritat Portuària de València – van servir per a incentivar la inversió pública total per valor d’1.650 milions d’euros. L’impacte d’estes inversions han permès crear i consolidar quasi 38.000 llocs de treball –el 2% del total de l’ocupació de la Comunitat Valenciana- i propiciar una activitat econòmica en les empreses del seu hinterland que genera més de 2.500 milions d’euros a l’any –el 2,5% del PIB de la Comunitat Valenciana”.