Des de 1990 ha gestionat més de 530 milions d’Euros de Fons europeus.

Valenciaport ha passat a ser el primer port del Mediterrani i el 5º d’Europa, al mateix temps que garantia ocupació per a 38.000 persones.

El Coordinador Nacional del Corredor Mediterrani observa in situ el salt donat pel port de València en els últims anys.

La gestió i la rendibilitat econòmica i social de les subvencions i de la inversió pública que ha realitzat l’Autoritat Portuària de València (APV) s’han convertit en la targeta de presentació sobre la qual assentar els projectes de futur en els quals treballa actualment l’APV. Així ho ha detallat davant el Coordinador Nacional del Corredor Mediterrani del Ministeri de Foment, Juan Barios, el Sotsdirector de l’APV, Manuel Guerra, durant la visita que representants del Ministeri de Foment va realitzar al port de València ahir dimecres i hui dijous. Barios i Guerra van estar acompanyats, entre uns altres, per Enrique Rebollo, Director Tècnic del Corredor Mediterrani i per Juan Manuel Díez, Cap de Planificació i Control de l’APV.

Durant la trobada, els directius de l’APV van explicar als responsables del Corredor Mediterrani l’evolució de tràfic de Valenciaport. En 1990, València era el 7º port del Mediterrani, amb un tràfic que no aconseguia els 400.000 TEUs (contenidors de 6,1 metres) a l’any, se situava en la 13ª posició en el rànquing de ports d’Europa i ocupava el lloc 53º en el llistat de ports del món. En l’actualitat, a tancament de 2017, Valenciaport és el primer port del Mediterrani, ha reforçat la seua cinquena plaça en el rànquing europea i ha ascendit al 29º en el rànquing mundial.

Juan Manuel Díez va explicar que amb un finançament europeu de 188 milions d’euros es van executar projectes per valor de 551 milions. Amb això, es va escometre l’expansió cap al sud del port de València, es van desenvolupar diversos projectes en el Port de Sagunt, es va construir la terminal pública de contenidors i es van realitzar importants inversions en matèria ferroviària. Aquestes aportacions van sorgir dels Fons de Cohesió, FEDER, CEF i RESIDER; i – gestionats per l’Autoritat Portuària de València – van servir per incentivar una inversió pública total per valor d’1.650 milions d’euros.

L’impacte d’estes inversions han permès crear i consolidar quasi 38.000 llocs de treball –el 2% del total de l’ocupació de la Comunitat Valenciana- i propiciar una activitat econòmica en les empreses del seu hinterland que genera més de 2.500 milions d’euros a l’any –el 2,5% del PIB de la Comunitat Valenciana-.

Juan Barios i els responsables del Corredor Mediterrani van visitar amb detall les terminals del port de València i els enclavaments on s’han projectat les més importants inversions per als pròxims anys. En concret, se’ls va mostrar l’ampliació nord on està previst construir una nova terminal de contenidors que disposarà d’una capacitat de 4 milions de TEU quan estiga completament operativa. Igualment, es va explicar que actualment l’APV està treballant en el corredor València-Sagunt que permetrà unir tots dos recintes portuaris així com les àrees logístiques de la ZAL València i Parc Sagunt, i la previsió de construir una tercera dàrsena en el Port de Sagunt.

Pel que fa a l’àmbit estrictament ferroviari, els responsables de l’APV van explicar els projectes que estan desenvolupant per a incrementar esta manera de transport. En concret, el projecte Connect Valenciaport, que es va iniciar en 2014 i per al qual l’APV ha destinat 55 milions d’euros, té per objectiu el desenvolupament i millora de l’accés ferroviari i contempla, entre altres mesures, noves vies ferroviàries en el Moll Príncep Felipe i obres per a poder operar trens de fins a 750 metres de llarg en totes les terminals. Així mateix, està previst el desenvolupament i millora de la terminal de Font Sant Lluis. Igualment, s’han destacat les inversions previstes per al corredor Càntabre-Mediterrani a la qual s’han destinat 53,6 milions d’euros per a actuacions de millora de la línia i 31 milions d’euros més per a la construcció de l’accés ferroviari al Port de Sagunt.

Impacte fons europeus