Aurelio Martínez, president de Valenciaport: “Cal estar orgullosos que esta empresa siga valenciana, amb projecció internacional i disruptiva. És un honor que puguen vindre al Port de Sagunt per a provar els seus prototips”.

Per a Martínez, “este projecte té dues coses que són bàsiques per a l’Autoritat Portuària de València: la innovació i la sostenibilitat”.

El projecte SELF (Sustainable Electric Freight-forwarder) és un sistema de transport de contenidors autònom i sostenible que està desenvolupant Zeleros. S’ha iniciat la construcció d’una pista de proves de 100 metres en el Port de Sagunt per a testar el sistema SELF en l’activitat portuària.

David Pistoni, CEO de Zeleros: “Volem aprofitar el lideratge del Port de València per aprendre sobre el sistema portuari. És una iniciativa que ha suscitat molt d’interés de la comunitat portuària i logística internacional”.

Dario Moreno, alcalde de Sagunt: “És important que les administracions aconseguim generar un ecosistema perquè puguen florir aquests projectes”.

El Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València (APV) va atorgar una concessió en el Port Sagunt per a provar el prototip.

L’empresa Zeleros ha presentat este matí en el Port de Sagunt el seu projecte SELF (Sustainable Electric Freight-forwarder) per a desenvolupar el seu sistema de moviment de contenidors sostenible i basat en la iniciativa hyperloop que comptarà amb una pista de proves situada en el recinte saguntí. A l’acte han estat presents el president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, l’alcalde de Sagunt, Darío Morena, i el CEO de Zeleros, David Pistoni.

El president de Valenciaport ha subratllat que “este projecte té dues coses que són bàsiques per al Port de València, la innovació i la sostenibilitat. Si estem immersos en un objectiu tan ambiciós com arribar al 2030 amb equilibri energètic hem de secundar totes les iniciatives que conduïsquen a això, i esta és una d’elles”. Aurelio Martínez ha destacat que “cal estar orgullosos que esta empresa siga valenciana, tinga projecció internacional, siga disruptiva i important. El que hem de fer abans de res és secundar-la i una manera de fer-ho és que puguen experimentar el que estan duent a terme. Per a nosaltres és un honor que puguen vindre al Port de Sagunt per a provar els seus prototips”.

El Consell d’Administració de l’APV va aprovar la concessió d’un terreny en el Port de Sagunt per a poder assajar este prototip de Zeleros en una pista de proves. “El Port -ha ressaltat Martínez- està al servei de la societat valenciana i espanyola, el port no és una fi en si mateix, perquè per a això som el port més important d’Espanya”. SELF representa una oportunitat per a validar una solució que podria incrementar la competitivitat dels ports de manera sostenible i ValenciaPort està obert a solucions innovadores que beneficien la logística i la descarbonització.

SELF, un projecte sostenible i disruptiu

Zeleros, l’empresa europea amb seu a València que lidera el desenvolupament d’un sistema de transport hyperloop, construirà en el Port de Sagunt un prototip del seu sistema de transport de contenidors autònom SELF. Esta tecnologia permetrà avançar a la companyia tecnològica en el desenvolupament del seu sistema hyperloop amb una aplicació destinada a descarbonizar i automatitzar moviments de contenidors entre terminals.

El CEO de Zeleros ha explicat que “utilitzem el motor lineal del sistema Hyperloop per a aplicar-lo al desplaçament de mercaderies dins del context portuari. Gràcies a això podem validar i millorar estas tecnologies, ja que situarem un pilot de 100 metres en el port de Sagunt que ens permet desplaçar estos contenidors dins del que seria la logística portuària”. David Pistoni ha assegurat que “la construcció d’esta pista començarà a la fi d’este mateix mes per a poder tindre-ho operatiu a la fi d’enguany o principis del que ve. Ens permetrà fer dos tipus de prova, una de velocitat i una altra de pes i seguretat pensat en la seua utilitat logística”.

En este sentit, el CEO de Zeleros ha indicat que “hi ha molt d’interés de la comunitat portuària i logística a nivell internacional. Estem en converses amb altres regions interessades en este tipus de tecnologies de transició energètica que estan tenint un gran impacte”. Pistoni ha destacat que “volem aprofitar el lideratge del Port de València per aprendre sobre el sistema portuari, intercanviar coneixement i col·laborar en solucions sostenibles i innovadores”.

Per la seua part, l’alcalde de Sagunt ha assenyalat que “és un gran dia en el sentit que tornem a estar lligats a una tecnologia capdavantera com és la de Zeleros. Parlem d’una tecnologia disruptiva, és importantíssim que també les administracions aconseguim generar aqueix ecosistema perquè puguen florir estos projectes”. Darío Moreno també ha agraït a l’APV “per generar les condicions perquè tinguem una pista de proves d’aqueix tipus” i ha apuntat que “esta nova tecnologia pot suposar dues coses que són clau per a la nostra economia, d’una banda la sostenibilitat, i d’altra banda, la reducció de costos i la millora de la competitivitat per a tindre un teixit empresarial que puga resistir a les crisis però també liderar el creixement econòmic”.

Sistema SELF

El sistema SELF té per objectiu accelerar la transició de ports i aeroports cap a la sostenibilitat i automatització. El sistema es compon d’uns vehicles (o bogies) guiats i propulsats pels carrils on està instal·lat el motor lineal. Esta tecnologia ha sigut desenvolupada al costat del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT). Este motor lineal, 100% elèctric i que pot ser operat de forma totalment automatitzada, de manera similar als sistemes d’intralogística que podem trobar en els magatzems logístics, reduint emissions i millorant l’eficiència de l’operativa portuària.

Amb l’objectiu de demostrar la capacitat de la tecnologia i el seu impacte en aplicació portuària, el projecte pilot s’instal·larà en el Port de Sagunt. Un entorn privilegiat per acostar al màxim la tecnologia a l’entorn d’aplicació final. El prototip consisteix en una llançadora de 100 metres on el motor lineal serà sotmés a diverses missions que validen la funcionalitat del sistema.