El president de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha assenyalat que “s’ha d’invertir en noves terminals, digitalització i descarbonització per a potenciar aquest tipus de trànsits”

L’APV està desenvolupant infraestructures per a potenciar el transport marítim de curta distància com la nova terminal de passatgers del Port de València o la terminal intermodal del Port de Sagunt

Experts del sector marítim-portuari han analitzat els beneficis logístics i ambientals del transport marítim a curta distància en una jornada celebrada en l’Edifici del Rellotge.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha destacat la importància d’apostar per el “trànsit marítim de curta distància per a afavorir la transició energètica, la descarbonització de les carreteres i la lluita contra el canvi climàtic. És vital per al futur del transport marítim incentivar aquests trànsits el que implica un gran esforç de l’administració pública, però especialment de les empreses privades”.

Durant la seua intervenció, el president de l’APV ha realitzat una anàlisi de l’oferta i demanda d’aquest tipus de transport que “ha experimentat des de 2014 fins a 2021 un important increment a la Unió Europea, que a més ha marcat un creixement del 25% per a 2030 en el marc de l’Estratègia de Mobilitat Sostenible. El transport marítim de curta distància representa el 58% del trànsit per mar europeu, destacant el creixement d’àrees com el Mediterrani Oriental, mentre que en la zona Occidental ha sigut més moderat”.

En aquest sentit, Aurelio Martínez ha indicat que “hem d’apostar per aquesta mena de trànsit marítim i per a això s’ha d’invertir en noves terminals i infraestructures per al transport de curta distància, noves tecnologies i digitalització, i projectes de descarbonització. Unes accions que la Unió Europea ha pressupostat en més de 3.000 milions d’euros”.

Respecte a Valenciaport, cal recordar que s’estan executant noves infraestructures com la nova terminal de passatgers que està destinada a atendre el trànsit de creuers, les línies regulars amb Balears i Algèria, així com trànsit de càrrega rodada o ro-ro (plataformes o vehicles que accedeixen als vaixells amb els seus propis mitjans), o la terminal polivalent en el Moll Centre 2 del Port de Sagunt que permetrà reforçar l’operativa de vaixells ro-ro.

Actualment, Valenciaport disposa d’11 serveis internacionals a través de les autopistes de la mar, que uneix al recinte valencià amb 20 països i 66 ports. A més, compta amb 10 connexions ro-pax amb les Illes Balears. Durant 2021, el trànsit ro-ro ha superat els 12,86 milions de tones, un 14,61% més que en 2020. El transport d’automòbils en règim de mercaderia en 2021 ha sigut de 493.697 unitats, la qual cosa representa un descens del 7,4%.

El responsable de l’APV ha inaugurat la jornada ‘El transport marítim a curta distància en el Port de València: Una opció competitiva, innovadora i mediambientalment responsable’ en la qual experts del sector marítim-portuari han analitzat els beneficis logístics i ambientals del transport marítim a curta distància. L’esdeveniment ha sigut organitzat per l’Associació Espanyola de Promoció del Transport Marítim de Curta Distància SPC Spain en col·laboració amb l’APV.

La presidenta de SPC Spain, Pilar Tejo, ha destacat la importància d’aquesta jornada que reuneix administracions i empreses portuàries i logístiques per a impulsar un tipus de trànsit que ha crescut a Espanya tant en la zona atlàntica com mediterrània.

Cristian García, responsables de Transport Sostenible i Digitalització del Ministeri de Transports, MITMA, ha explicat el programa de suport al sector, entre els quals es troben 60 milions d’euros d’eco-incentius per a l’impuls del transport marítims de mercaderies que fomenta la millora ambiental i el transvasament de la manera carretera al marítim amb criteris de sostenibilitat.

Durant la jornada, Manuel García, cap d’Intel·ligència de Negoci de l’APV, ha detallat des del punt de vista de Valenciaport les característiques del trànsit rodat i les autopistes de la mar. Per part seua, s’ha debatut sobre el repte del vehicle elèctric en el transport marítim a càrrec d’Agustín Fernández, director d’United European Car Carriers (UECC) i Ferdinand Krijnsen, representant de Toyota València ha explicat l’aposta de la signatura per complir l’objectiu que s’han marcat de ser neutres en emissions en 2040.

D’altra banda, s’ha mostrat un cas real de transport ferroviari a curta distància que explicarà Alfonso Rodríguez, director general de Pecovasa. La jornada s’ha tancat amb una taula redona, moderada per Pilar Tejo, on s’ha tractat el repte de la descarbonització en les Autopistes de la Mar a càrrec de Mario Massarotti, conseller delegat de Grimaldi Logística Espanya; José Manuel Orengo, director d’Expansió de Baleària; Miguel Pardo, director comercial de Transmed GLE; i Daniel Mozo, director de càrrega de GNV.