Cabinas calidad del aire

Els tècnics del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) han visitat les instal·lacions del Port de València per a seleccionar la ubicació de les noves estacions

L’Autoritat Portuària de València instal·larà noves cabines de control de la qualitat de l’aire en el marc del projecte europeu GREEN C PORTS que coordina la Fundació Valenciaport

Esta iniciativa respon al compromís de l’APV per millorar a través de solucions innovadores les emissions en les seues instal·lacions

València, 5 d’agost de 2020.-  L’Autoritat Portuària de València (APV) triplicarà les cabines de control de la qualitat de l’aire amb la instal·lació de noves estacions en tres zones seleccionades per tècnics del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM). En concret, les cabines se situaran dins de l’àmbit de l’activitat portuària per a mesurar els nivells de concentració en ese àmbit i en zones que permeten monitorar l’impacte en el nucli urbà, segons indiquen els tècnics del CEAM.

La instal·lació de noves cabines en les instal·lacions del Port de València respon al compromís de Valenciaport per millorar a través de solucions innovadores les emissions dels ports i el transport. Amb esta iniciativa, s’obtindran paràmetres per informar a la comunitat portuària i veïns de la zona d’influència sobre la qualitat de l’aire d’una forma activa i periòdica.

Actualment, el Port de València disposa d’una estació que analitza la qualitat de l’aire en temps real, mesurant la concentració de diòxid de sofre (SO2), Òxids de Nitrogen (NO2/NO/NOx), ozó (O3), monòxid de carboni (CO) i Partícules PM10 i PM2.5. “Segons les anàlisis que realitza esta cabina tots els paràmetres estan per davall dels límits que marca la normativa i amb un resultat òptim de la qualitat de l’aire en el Port”, explica Santiago López, responsable de Medi Ambient de l’APV. A més, Valenciaport ha instal·lat set nous sensors mediambientals per a complementar els equips actuals i que s’han situat estratègicament en les instal·lacions del Port de València.

GREEN C PORTS

Esta iniciativa forma part del projecte GREEN C PORTS, que està coordinat per la Fundació Valenciaport, i que recentment ha fet un pas més amb la licitació del subministrament, instal·lació i configuració d’estos equips de control ambiental amb un pressupost que ascendeix a 332.700 euros.

El projecte GREEN C PORTS té com a objectius aconseguir a través de la digitalització, l’augment de l’eficiència de les operacions portuàries, la promoció de la sostenibilitat ambiental del Port i l’acompliment ambiental de les operacions. A més, també busca augmentar la integració dels ports amb la ciutat i reduir els impactes de les operacions portuàries en ella, així com la millora dels sistemes d’informació i la seua interoperabilitat, inclosos els sistemes de gestió del trànsit marítim. El projecte Green C PORTS és una iniciativa que compta amb la co-finançament de la Unió Europea a través del programa Connecting Europe Facility i que a més de València, també s’està desenvolupant en els ports de Venècia, El Pireu, Bremerhaven i Wilhemshaven.

El projecte europeu GREEN C PORTS ha obtingut el premi en la categoria “Resilient Infraestructure” que concedeix IAPH 2020 en els World Ports Sustainability Awards. Un premi internacional que reconeix l’aposta de Valenciaport per reduir l’impacte de les operacions portuàries a les ciutats i controlar les emissions en els principals ports europeus. Esta iniciativa inclou sis casos d’estudi que consisteixen en prototips i proves pilot. Es duran a terme en diferents ports europeus, entre ells en el Port de València, i serviran de base per a provar tecnologies innovadores com la Internet de les coses (IoT), el Big Data o l’anàlisi predictiva mitjançant models d’intel·ligència artificial.