Valenciaport protegeix els nius d’oronetes de l’Edifici del Rellotge

En els últims anys les oronetes han tornat a l’Edifici del Rellotge, la seua llar emblemàtica a la ciutat de València

L’APV ha instal·lat unes safates que recullen l’excrement dels nius per a evitar la deterioració de l’edifici i afavorir la implantació

Amb esta mesura es respecta la ubicació dels nius d’estos ocells que estan en règim de protecció especial

L’oroneta (Delinchon urbicum) és possiblement l’ocell migrador més famós del món. El seu cant ens anuncia l’arribada de la primavera i del bon temps. Són ocells amb una memòria sorprenent capaces de trobar el mateix niu que van utilitzar l’any anterior. I eixa memòria ha fet que en els últims anys les oronetes hagen tornat a l’Edifici del Rellotge, un lloc emblemàtic amb unes vistes privilegiades, per a tirar avant a les seues cries. Per a protegir els seus nius l’Autoritat Portuària de València (APV) ha instal·lat unes safates, evitant així també la degradació de l’edifici i garantint la comoditat a estos ocells, que després d’un llarg trajecte de més de 8.000 quilòmetres en la seua migració, troben la seua casa preparada en l’Edifici del Rellotge per a la seua estada a València.

L’Edifici del Rellotge és una de les construccions més icòniques de València. Construït en 1916 està inspirat en l’estil francés de l’època i era un dels primers edificis que es veien en entrar amb vaixell a la ciutat. L’Edifici del Rellotge va ser creat com a estació marítima per al transport de mercaderies i passatgers. Una instal·lació que servia com a rebuda a les persones que arribaven a la ciutat -i com a llar d’ocells en la seua migració-, però també complia una missió humanitària ja que acollia a les persones que estaven de pas a la ciutat i necessitaven d’un espai on descansar. L’Edifici del Rellotge va patir tots els avatars de la història recent de València i després de l’última restauració amb motiu de la Copa Amèrica en 2007 les oronetes van abandonar l’Edifique però en els últims anys han tornat al que sempre ha sigut la seua llar.

En total, l’APV ha col·locat 16 safates en les ubicacions on hi ha nius d’oronetes que serveixen per a recollir l’excrement que es genera i que deteriora l’edifici, respectant així la ubicació dels nius i evitant la seua retirada. Estes safates eviten la femta d’estos ocells que deterioraven l’Edifici del Rellotge i el seu entorn, i preserva les condicions de salubritat de les persones que el visiten. Les oronetes estan incloses en el Llistat d’Espècies Silvestres de Règim de Protecció Especial que recull Patrimoni Natural i que protegeix a estos ocells de ser molestades. Esta prohibició inclou, la captura, recol·lecció i retenció dels seus nius, de les seues cries o dels seus ous, fins i tot estant aquests buits. Les safates que ha instal·lat l’APV permeten que les oronetes puguen seguir el seu cicle normal i recull els excrements dels nius, que són netejats periòdicament, per a evitar que danye l’històric Edifici del Rellotge.