L’Autoritat Portuària de València (APV) aposta en el seu pla estratègic per facilitar projectes que potencien la sostenibilitat, la digitalització de processos, noves oportunitats per a la cadena logística i la integració de l’entorn ciutat-port

Valenciaport ha impulsat els Fons 4.0 amb l’objectiu d’aprofitar el potencial del sector logístic per a fomentar la innovació i atraure el talent

En els últims anys, l’APV ha desenvolupat més de 200 projectes d’I+D+i, molts d’ells focalitzats en temes de sostenibilitat

València, 14 de decembre de 2021.- L’Autoritat Portuària de València (APV) vol situar a la ciutat de València en un Living-Lab* del sector portuari i logístic, aprofitant el potencial de l’activitat de la comunitat portuària del Port de València per a desenvolupar projectes innovadors i atraure el talent. Així ho ha explicat el cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV, Juan Manuel Díez-Orejas, en la presentació de la segona convocatòria del Fons Ports 4.0 que s’ha celebrat en les instal·lacions d’Innsomnia.

El responsable de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV ha explicat que “Valenciaport sempre ha estat a l’avantguarda de l’I+D+i amb el clar objectiu de millorar el sector logístic i afavorir noves tecnologies i oportunitats de negoci en el nostre entorn més pròxim, al temps de millorar la sostenibilitat i la qualitat de València i la Comunitat Valenciana. De fet, som impulsors del Fons Ports 4.0, perquè creiem en el talent per a generar ocupació, millorar la competitivitat i situar a València en l’epicentre de la revolució basada en l’I+D+i com a transformadora de l’activitat econòmica i del benestar de la nostra societat”.

Durant la seua intervenció, el cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV ha explicat que des de Valenciaport s’està apostant per la innovació oberta en el marc del pla estratègic. Per això, en esta segona edició del Fons Ports 4.0 volem potenciar els projectes de sostenibilitat i descarbonització com en energies renovables, gestió eficient de xarxes energètiques o economia circular; noves oportunitats de negoci en la cadena logística; la digitalització de processos portuaris; i la integració amb el nostre entorn més pròxim, tant la ciutat de València com la Comunitat Valenciana”.

Així, l’APV ha sigut una de les autoritats portuàries més implicades en aquest Fons, que en aquesta primera edició, va rebre 321 candidatures. Així, entre els projectes en els quals l’APV ha exercit com a facilitador cal assenyalar la proposada «Desplegament d’una plataforma tecnològica tipus PortCDM per a l’optimització de les operacions d’escala de vaixells en els ports gestionats per Valenciaport», sota la denominació de PAULA. La plataforma facilita l’intercanvi d’informació en temps real entre autoritats portuàries, terminals, remolcadors, pràctics i amarradors, de manera que tota la informació associada a l’operativa està disponible per a totes les parts interessades permetent una millor planificació, coordinació i presa de decisions. “Esta plataforma permetrà gestionar les arribades i eixides dels vaixells, proporcionant visibilitat i informació avançada per a totes les parts implicades”, ha indicat Juan Manuel Díez Orejas.

Valenciaport ha posat un enllaç en la seua web amb tota la informació sobre el Fons Ports 4.0 i el Valenciaport Hackathon.

Fons Ports 4.0.

El Fons Ports 4.0, impulsat per totes les autoritats portuàries espanyoles i Ports de l’Estat, és el major projecte públic de transformació digital d’un sector llançat fins ara per les administracions espanyoles. El Fons destinarà a esta convocatòria 6,75 milions d’euros, amb ajudes de 15.000 euros per idea seleccionada (750.000 euros en total) i els restants 6 milions per a ajudes d’entre 100.000 i 2 milions d’euros per projecte en fase comercial, aquells que estan a les portes de llançar-se al mercat.
El Fons Ports 4.0 es va llançar en 2020 en una decidida aposta per la innovació per part dels ports amb l’objectiu que tant els ports com la cadena logística continuen guanyant competitivitat. I per a això el programa busca startups i empreses tecnològiques que proposen solucions disruptives reals als reptes portuaris del segle XXI.

I després de l’èxit i qualitat dels projectes presentats en la primera convocatòria en la qual es van presentar més de 300 candidatures de tot el món per valor de 120 milions d’euros, Ports de l’Estat ha llançat la seua segona convocatòria per a idees i projectes comercials en la qual s’ha incrementat en un 50% el pressupost total de les subvencions, de manera que les idees rebran en conjunt 750.000 euros, podent arribar fins a les 50 propostes subvencionades, i 6 milions d’euros que es destinaran per a subvencionar projectes comercials.

Primera convocatòria

El llançament d’esta segona convocatòria per a idees i projectes comercials coincideix amb el final de la primera convocatòria en la tercera de les categories, la de projectes pre-comercials, que els seus seleccionats es coneixeran en els pròxims dies. En la primera convocatòria d’idees es van seleccionar 33 candidatures, que van rebre 15.000 euros cadascuna. Els ports amb més suports a candidatures seleccionades van ser Bilbao amb 6 d’elles, València amb 4 i Barcelona en la categoria d’intraemprendimiento amb 2 idees. En el cas dels projectes comercials, els de major dotació amb fins a 2 milions d’euros per projecte, es van adjudicar 9 i destaquen Barcelona i Las Palmas amb 3 projectes secundats cadascun d’ells i València amb 2.

Jornada
La jornada ha començat amb la presentació de la segona convocatòria. A continuació, el Port de València a través del seu cap d’Estratègia i Planificació d’Innovació, Juan Manuel Díez, ha exposat els àmbits en els quals l’autoritat portuària busca projectes per a desenvolupar en les seues instal·lacions, a més de tots els beneficis que això comportarà per als beneficiaris. Per a finalitzar, Díez ha xarrat amb els membres de l’oficina tècnica de la UTE KPMG-Innsomnia: Rafael Navarro, Guillermo Fernández, Borja Torres i Juan Fernando Delgado, els qui han analitzat el procés de selecció, els resultats de la primera convocatòria i orientaran als aspirants de cara a la segona.

La jornada ha tingut lloc en Innsomnia dins del seu Fòrum: “Oportunitats de la digitalització”, en el marc de la setmana del València Digital Summit 2021. L’esdeveniment forma part del Fòrum Econòmic Espanyol i compta amb el patrocini de València Activa i l’Ajuntament de València.

*Un Living Lab és un banc de proves reals i un entorn d’experimentació on els usuaris i els productors poden co-crear innovacions. El seu principal objectiu és la creació de nous productes, serveis i infraestructures adequades a les necessitats reals de la societat. Font Universitat València.