El vaixell verd de la companyia Grimaldi Eco València, que realitza la ruta entre Livornoi València, ha sigut triat vaixell de l’any en la Ferri Shipping Summit.

L’Autoritat Portuària de València felicita a Grimaldi per aquest premi que representa l’aposta per la sostenibilitat ambiental de la naviliera italiana

L’Autoritat Portuària de València està compromesa, en col·laboració amb el conjunt de la comunitat logística, en l’objectiu Valenciaport2030, zero emissions.

Fa aproximadament un any, la terminal de Grimaldi del Port de València va rebre el primer viatge de l’Eco València, un dels primers vaixells híbrids de la companyia italiana que garanteix zero emissions en port. Un vaixell que va arribar el 19 de novembre de 2020 a València en el seu viatge inaugural, i que va ser rebut pel president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, i el conseller delegat del Grup Grimaldi a Espanya, Mario Massarotti. El Eco Valencia pertany a la nova classe Grimaldi Green 5th Generation (GG5G), que representa la clara aposta per la sostenibilitat ambiental de la naviliera italiana. Una iniciativa de nous vaixells verds que reuneix les característiques del present i el futur de la navegació, i que està en la línia dels objectius de Valenciaport 2030, zero emissions.

Un exemple del compromís que estan realitzant les navilieres i el conjunt de la comunitat portuària per la descarbonització dels recintes portuaris i el trànsit marítim. L’Eco València ha sigut guardonat amb el premi al vaixell de l’any en la Ferri Shipping Summit, un reconeixement a un dels majors vaixells de càrrega rodada del transport marítim de curta distància que compta amb tota una sèrie d’equips i sistemes dedicats a reduir al mínim la seua petjada de carboni, la qual cosa ho converteix en un dels vaixells més eficients mediambientalment del món.

El guardó a l’Eco València de la companyia Grimaldi és un exemple de l’esforç que està realitzant la comunitat portuària que opera en el Port de València amb la responsabilitat comúper la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic. De fet, la naviliera italiana té previst invertir, tal com va anunciar en la seua convenció anual celebrada a València, 2.600 milions d’euros en nous vaixells i a modernitzar part de la seua flota actual amb la finalitat de reduir les emissions contaminants.

Un compromís que l’Autoritat Portuària de València (APV) reflecteix en el seu objectiu estratègic Valenciaport 2030, zero emissions on participa el conjunt de les empreses, associacions i persones que operen en els recintes portuaris de València, Sagunt i Gandia. En este sentit, Valenciaport està col·laborant en iniciatives com l’ús de combustibles més nets com el Gas Natural Liquat (GNL) en col·laboració amb la companyia Baleària; l’ús de l’hidrogen en operacions i maquinària portuària en el Port de València amb la participació de MSC Terminal València o València Terminal Europa del Grup Grimaldi; la implicació activa d’empreses en projectes d’I+D+i sostenibles com CORE LNG AS HIVE, H2PORTS, GREEN-C-PORTS, ECCLIPSE, EALING i EALINGWorks; o la campanya NO PLÀSTIC que coordina Aportem-Port Solidari, són alguns exemples d’esta aposta de la comunitat logística per la lluita contra el canvi climàtic.

En este objectiu comú també s’està avançant en la instal·lació de plantes fotovoltaiques o d’energia eòlica, la construcció de la subestació elèctrica del Port de València, els canvis en les iluminarias de vapor de sodi per LED en els recintes de València o Sagunt, la instal·lació de noves cabines de control ambiental, o les infraestructures ferroviàries que s’estan executant per a fomentar la intermodalitat i la connexió entre els ports i els principals corredors. Un projecte comú de la comunitat portuària amb fets concret en la seua aposta Valenciaport 2030, zero emissions.

Un premi que posa en valor l’aposta per la descarbonització

El reconeixement amb el premi al vaixell de l’any a l’Eco València en la Ferri Shipping Summit posa en valor la labor de la comunitat portuària per la reducció d’emissions contaminants i la descarbonització. El vaixell pot transportar 7.800 metres lineals de mercaderies rodades, la qual cosa equival a uns 500 remolcs. El Registre Naval Italià (RINA) ha atorgat al Ressò València la classe “Green Plus”, la certificació RINA de més alt nivell en el camp de la sostenibilitat ambiental. El “Green Plus” reconeix les solucions de disseny, els sistemes a bord i els procediments operatius implementats, tant durant la fase de construcció, com durant la fase operativa. Tot això, amb l’objectiu de millorar la prestació ambiental més enllà dels nivells mínims exigits per la normativa internacional. Eco València és el primer vaixell dels 12 de la classe GG5G que el Grup Grimaldi. El disseny de la classe GG5G va ser concebut pel Departament Tècnic i de Energy Saving del Grup Grimaldi en col·laboració amb l’estudi naval danés Knud E. Hansen.