L’exposició gratuïta organitzada per Valenciaportestarà oberta al públic fins al pròxim 30 de gener des de les 11.00 a les 18.00 hores, caps de setmana i festius inclosos.

El Port de València aferma la seua aposta cultural amb la ciutadania a través de l’homenatge a Quino, creador de Mafalda, un personatge reivindicatiu que busca denunciar i combatre les injustícies.

Les vinyetes de Mafalda continuaran el cercle d’humoristes gràfics pel qual l’APV ha apostat per tancar i començar els últims anys, amb artistes com Forges, Ortifus o Peridis.

En la inauguració celebrada hui han estat presents dues nebodes-netes de Quino, Carolina Lavado i Maria Lavado, el president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, el secretari de l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor, Juan García i la comissària de l’exposició, Ester Medán.

Mafalda és una xiqueta amb gran esperit crític i compromesa amb la igualtat social, busca respostes a les injustícies, parla sobre la posició de la dona en la societat i es converteix en un referent dins del món del feminisme. També ironitza sobre el lideratge polític, vetla per cuidar el món i tot això a través d’un llenguatge fàcil i comprensible, facilitant la reflexió a tothom. Una crítica social i mordaç que segueix malgrat els anys d’actualitat. Mafalda és una icona creada per l’humorista gràfic Joaquín Salvador Lavado Tejón, conegut sota el pseudònim de Quino que Valenciaport ha volgut reconéixer en l’exposició “Quino. Mafalda i molt més” que hui s’ha inaugurat a l’Edifici del Rellotge del Port de València, en la seua ja tradicional mostra dedicada a l’humor gràfic que serveix per a acabar l’any i començar 2022 amb un somriure. Una mostra que fa un recorregut a la trajectòria artística i humana del creador de Mafalda.

En la inauguració celebrada hui han estat presents dues nebodes-netes de Quino, Carolina Llavado i Maria Lavado, el president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, el secretari de l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor, Juan García i la comissària de l’exposició, Ester Medán. El president de l’APV ha assenyalat que “hem viscut molt la producció de Quino i del seu personatge Mafalda, la seua filosofia, com enfocava els problemes socials, les desigualtats, el medi ambient. Molts temes que Quino va plantejar fa més de 50 anys i que hui revisant el nostre temps sembla que no hem avançat molt. Esta exposició és un homenatge a Quino per tot els que ens ha aportat social i filosòficament que continua molt vigent. En esta mostra hem volgut reconéixer tota la trajectòria de l’artista argentí i la seua extensa obra”.

Carolina Lavado, en representació de la família, ha agraït a l’APV per esta exposició d’una persona “observadora, crítica, detallista, amb un gran compromís social i un admirable poder de síntesi en les seues obres. Quino aconsegueix un dels desafiaments més grans, transcendir en el temps i ser universal, propiciant que les diferències culturals de cada país on es van publicar els seus treballs no foren un impediment per admirar i comprendre la seua producció. El dibuix era la manera d’expressar la seua visió crítica que tenia de la realitat, d’un món on no se sentia conforme amb poques expectatives de canvi, però sempre amb una mínima esperança de transformació, on el problema no era el món sinó l’home”.

Per la seua part, Juan García ha destacat que “esta mostra és molt especial, és la primera que es realitza a Espanya després de la defunció de Quino. Una bona manera d’obrir les portes a l’humor i al cor, que és el que fa el vinyetista argentí”. L’exposició organitzada per l’APV, en col·laboració amb l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor de la Universitat d’Alcalá de Henares, ofereix una visió de la personalitat i extensa obra del pare de Mafalda. La mostra de Quino pot visitar-se de manera gratuïta des de les 11.00 a les 18.00 hores, caps de setmana i festius inclosos. D’esta manera, el Port de València s’acosta als problemes de la societat i estreta la relació entre el port i la ciutat convertint-se en un referent de l’activitat cultural valenciana.

Quino a través de més de 200 vinyetes, cartells publicitaris, audiovisuals o publicacions en diversos idiomes que donen compte de la projecció internacional de l’obra de l’artista argentí. Al costat de Mafalda i la seua família, i la companyia dels seus amics Felipe, Manolito, Susanita, Miguelito o Libertad, els visitants gaudiran d’un de les icones mundials de l’humor gràfic i la seua visió inconformista i inquieta de la societat. L’exposició, realitzada amb materials ecològics, no contaminables i reciclables, està dividida en diferents seccions com L’Humor de Quino on s’explica la seua tècnica i sentit de les seues obres. En la part dedicada a Mafalda, les historietes que es van publicar entre 1964 i 1973, es mostra l’univers que envolta a esta icona mundial del còmic. En la secció Homenatge Quino s’exposen els guardons que ha rebut l’humorista argentí.

Els visitants que acudisquen a l’Edifici del Rellotge del Port de València a l’exposició “Quino. Mafalda i molt més” poden descarregar-se en els seus mòbils a través de codi QR àudios explicatius. A més, hi ha un racó braille per a persones invidents o amb visibilitat reduïda, i un apartat per als més xicotets per a realitzar diverses activitats.

L’Edifici del Rellotge, mecenes de la cultura a València

Al llarg dels últims anys, aquest lloc tan emblemàtic ha dut a terme diverses exposicions relacionades amb l’activitat portuària però també amb temes socials i artístic que han comptat amb una gran afluència de visitants. Entre elles, les mostres sobre l’humor gràfic van girar entorn de tres referents espanyols en este àmbit, Forges, Ortifus i Peridis, a les quals se suma ara el creador de Mafalda. Les tres van comptar amb gran afluència de públic arribant als 7.000, 12.000 i 10.500 visitants respectivament. Totes les mostres s’han traslladat a Gandia i Sagunt després del seu pas per València, un fet que permet observar el compromís del port amb la cultura.