L’Autoritat Portuària València (APV) s’adhereix al World Ports Climate Action Program (WPCAP)

Esta iniciativa manté sinergies de col·laboració amb l’Associació Internacional de Ports i Terminals (IAPH) i conjumina 12 dels ports més importants a nivell mundial

A Valenciaport se li ha valorat el seu compromís i les accions de la comunitat portuària contra el canvi climàtic per a sumar sinergies amb altres ports mundials

Valenciaport estrena el 2021 amb la seua integració en el club dels 12 ports del món que més inversions tenen compromeses amb projectes de descarbonització i de reducció d’emissions, el World Ports Climate Action Program (WPCAP), un grup de treball que promou conjuntament accions contra el canvi climàtic i que col·labora estretament amb l’Associació Internacional de Ports i Terminals (IAPH).

El WPCAP va ser creat amb el principal objectiu de reduir les emissions de CO₂ i millorar la qualitat de l’aire. El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha explicat que “ens hem adherit a este programa on participen els ports més grans que són l’espill on es miren la resta del sistema portuari mundial ja que la seua activitat té impacte posterior en la resta de l’escala portuària. És una actuació en la qual participen els 12 ports líders del món al qual ens han convidat a formar part com a reconeixement a la nostra gestió en sostenibilitat en els últims anys per a llançar un programa d’acció climàtica de manera conjunta”.

Els integrants del programa són triats entre un grup de ports amb un compromís contrastat amb el medi ambient i amb plenes garanties per a poder complir amb els requisits exigits en el World Ports Climate Action Program. Per a Martínez, “és un honor que formar part d’esta iniciativa perquè posa en valor la labor que portem desenvolupant des de fa molts anys en l’APV al costat de la comunitat portuària per a executar accions medi ambientals que contribuïsquen a millorar la qualitat de vida del nostre entorn i els agents que participen en l’activitat portuària”.

En este sentit, cal destacar que el mes de juliol passat, la IAPH va premiar dos projectes en matèria mediambiental que estan sent liderats des de l’Autoritat Portuària de València. Estos programes són “GREEN C PORTS” -que també ha rebut un premi EnerTIC- i “LOOP PORTS”. Totes dues iniciatives van ser guardonades en els Premis Mundials de Sostenibilitat Portuària per les seues iniciatives per a trobar solucions innovadores per a reduir la congestió del trànsit, millorar la qualitat de l’aire, reduir els nivells de soroll, preveure la productivitat de les grues i mesurar les emissions en temps real en els ports.

Cinc eixos contra el canvi climàtic

El WPCAP és una iniciativa per a impulsar i coordinar els esforços dels ports amb la millora del medi ambient fomentant la cooperació entre tots els agents de la cadena logística. El Port de València formarà part d’este selecte grup al costat dels d’Anvers, Barcelona, Göteborg, Hamburg, Le Havre, Long Beach, Los Angeles, Nova York/Nova Jersey, Rotterdam, Vancouver i Yokohama.

Així, els ports integrats en el WPCAP van crear un programa de mesures climàtiques centrades en cinc eixos:

  • Incrementar l’eficiència de les cadenes logístiques a partir del desenvolupament i harmonització d’eines digitals.
  • Promoure l’enfocament comú de polítiques públiques sobre la reducció d’emissions dins de grans àrees geogràfiques.
  • Accelerar el desenvolupament d’energies renovables per als vaixells o d’altres alternatives “zero emissions” en els molls.
  • Accelerar el desenvolupament de combustibles alternatius per als vaixells, les emissions dels quals reduïsquen, almenys en un 50%, a les generades pels combustibles actuals.
  • Defensar la “des-carbonització” de les terminals portuàries.

Per a dur a terme estas línies, els ports implicat en el WPCAP treballen al costat de l’Organització Marítima Internacional (IMO) i representants del sector, governs, reguladors i altres agents per a desenvolupar mesures per avançar en la descarbonització del sector marítim.

Energies netes i terminals verdes

En concret, els representants de l’APV estan inclosos en quatre dels cinc grups de treball del WPCAP: Eficiència, Política i Governança, Energia per a vaixells i, Terminals des-carbonitzades. En esta línia, cal destacar iniciatives com el full de ruta de l’Hidrogen Verd amb H2Ports, un projecte pilot per a l’àrea de mobilitat i transport marítim que es realitza en el Port de València per a incorporar l’hidrogen en les operacions logístiques portuàries amb l’objectiu de reduir el seu impacte ambiental, i que situarà a Valenciaport com el primer port d’Europa a incorporar l’energia de l’hidrogen en les seues terminals l’any 2021.

En l’àmbit de les infraestructures sostenibles, l’APV està desenvolupant projectes com la nova Terminal Nord i la nova Terminal de Passatgers, unes iniciatives que des de la fase de licitació compten amb els requisits que han de complir estas instal·lacions que estan centrats en crear terminals ecològiques, intel·ligents i accessibles que combinen la generació de riquesa i ocupació amb el respecte al medi ambient.

El projecte presentat per TIL per a la nova Terminal Nord del Port de València està concebut per a minimitzar les emissions de CO₂ i el consum energètic. Així, compta amb mesures per a fomentar la intermodalitat ferroviària, estarà totalment electrificada per al proveïment a vaixells, el 98% de la maquinària utilitzarà subministrament elèctric, i el 100% de l’energia procedirà de fonts renovables. A més, l’automatització dels equips, l’ús de sistemes avançats de predicció de trànsits, el disseny dels edificis amb criteris d’eficiència energètica, i el sistema d’il·luminació externa amb lluminàries tipus LED, permetran minimitzar el consum energètic.

En esta línia, el projecte de nova Terminal de Passatgers presentada per Balèaria disposarà del 100% de l’energia d’origen renovable, el reciclatge de residus recuperats dels vaixells i l’estació marítima per a la producció de biocombustibles, xarxa de subministrament elèctric per als vaixells atracats, disseny de cobertes de les edificacions per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques o la protecció del patrimoni històric-cultural dels edificis.

D’altra banda, el Pla d’Empresa recull actuacions per a fomentar l’energia verda i la reducció de despesa energètica en el marc del Valenciaport 2030, zero emissions. Així, s’invertiran en programes d’eficiència energètica i sistemes de control de consums 3,2 milions d’euros, mentre que en la generació d’energies alternatives hi ha previstos 15 milions d’euros per l’eòlica i 2,8 milions per a sistemes fotovoltaics.