Ha obtingut el premi que concedeix EnerTIC pel projecte Green C Ports.

Aurelio Martínez: “Este premi és un reconeixement internacional a la labor que està realitzant la comunitat portuària des de fa molts anys per la sostenibilitat ambiental”.

Green C Ports, coordinat per la Fundació Valenciaport, ha rebut el guardó en la categoria Intelligent Infraestructures.

A través del projecte, s’estan instal·lant noves cabines de control de l’aire en el Port de València amb la col·laboració del CEAM.

Enguany, Valenciaport ja havia rebut dos premis en matèria medi ambiental en els IAPH 2020 World Ports Sustainability Awards.

L’aposta de Valenciaport per fomentar la sostenibilitat ambiental de les seues instal·lacions i convertir-se en un port de referència en descarbonització i zero emissions ha rebut un nou reconeixement internacional. En esta ocasió el premi ha sigut concedit al projecte Green C Ports per EnerTIC Awards 2020, Premis a la innovació i tecnologia per a l’eficiència energètica en l’era digital, en la categoria Intelligent Infraestructures.

Sobre este tema, el president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha destacat que “este premi és un reconeixement internacional a la labor i compromís que està realitzant la comunitat portuària des de fa molts anys per a la consecució de l’objectiu Valenciaport 2030, zero emisions i fomentar les energies netes”.

El programa Green C Ports, que està coordinat per la Fundació Valenciaport, té com a objectius aconseguir, a través de la digitalització, l’augment de l’eficiència de les operacions portuàries, la promoció de la sostenibilitat ambiental del Port i l’acompliment ambiental de les seues operacions.

A més, Green C Ports també busca augmentar la connectivitat dels ports amb la ciutat i reduir els impactes de les operacions portuàries en esta, així com la millora dels sistemes d’informació i la seua interoperabilitat. El projecte és una iniciativa que compta amb el co-finançament de la Unió Europea a través del programa Connecting Europe Facility i que a més de València, també s’està desenvolupant en els ports de Venècia, El Pireu, Bremerhaven i Wilhemshaven.
Nous sensors ambientals

Per a la consecució dels objectius del projecte, l’APV està ampliant la xarxa de sensors ambientals i meteorològics existents, connectant-los a una plataforma ambiental portuària on es realitzarà un modelatge de les dades obtingudes mitjançant algorismes d’intel·ligència artificial que permetran informar els usuaris interns o clients portuaris, entre altres, sobre diferents paràmetres ambientals clau relacionats amb la qualitat de l’aire i el soroll derivat de les activitats portuàries. Esta iniciativa s’emmarca en el pla estratègic de l’APV per a potenciar el desenvolupament sostenible i millorar mitjançant solucions innovadors les emissions dels ports i vaixells.

Així, per exemple, a través del projecte Green C Ports, l’APV està instal·lant noves cabines de control de l’aire en el Port de València, seguint les indicacions del Centre d’Estudis Ambientals per al Mediterrani (CEAM), fundació de la Generalitat Valenciana per a la investigació, innovació tecnològica i millora del medi ambient.

Descongestió del trànsit

D’altra banda, el projecte permetrà la disminució de les congestions en el trànsit de vehicles pesats. Per a complir amb este objectiu s’integraran diferents plataformes, xarxes de sensors i altres fonts d’informació, permetent obtindre prediccions fiables respecte a la data i hora d’entrada i eixida dels camions utilitzant eines d’anàlisi predictiva i d’intel·ligència artificial.

El projecte europeu Green C Ports ja va obtindre enguany el premi en els IAPH 2020 World Ports Sustainability Awards en la categoria “Resilient Infraestructure” per la seua aposta per reduir l’impacte de les operaciones portuàries a les ciutats i controlar les emissions en els principals ports europeus. Estos guardons també van reconeixer la iniciativa LOOP-Ports un projecte finançat per EIT Climate-KIC l’objectiu del qual és facilitar la transició a una economia més circular en el sector portuari mitjançant la creació d’una Xarxa de Ports en esta matèria que proporcionarà un ecosistema d’innovació entorn de l’activitat portuària i estimularà la difusió d’iniciatives d’economia circular.

En este sentit, cal destacar altres projectes com H2Ports per a incorporar l’hidrogen en les operacions logístiques portuàries amb l’objectiu de reduir el seu impacte ambiental, i que situarà a Valenciaport com el primer port d’Europa a incorporar esta energia en les seues terminals l’any 2021. Així, el president de l’APV ha recordat “l’adhesió a l’Estratègia Valenciana de l’Hidrogen Verd presentat recentment pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i reconegut pel president del Govern, Pedro Sánchez, en el full de ruta sobre esta energia aprovada pel Consell de Ministres per a aconseguir la neutralitat climàtica i impulsar la recuperació econòmica”.

EnerTIC Awards

Des de l’any 2013, els enerTIC Awards premien els projectes tecnològics innovadors realitzats per empreses i organitzacions compromeses amb l’eficiència energètica i la sostenibilitat. En aquesta convocatòria, tant organitzacions públiques com privades han presentat els seus projectes a 15 categories: Digital Transformation, Industry 4.0., Intelligent Infraestructures, Intelligent IT Infrastructures,  Smart Territories, Energy Renewable, Smart Buildings, Smart Cities, Smart Data Center, Smart Grid, Smart Lighting, Smart Mobility, Smart Product, Smart Vehicle i Solutions and Services.