L’Autoritat Portuària de València (APV)ha sigut guardonada en els Premis Mundials de Sostenibilitat, els “Óscars portuaris” en matèria de medi ambient, que concedeix la International Association of Ports and Harbors (IAPH), pel projecte PASSport que té com a objectiu millorar la protecció en els ports europeus

La iniciativa presta especial atenció a la vigilància de la contaminació en l’aigua i per aire a través de drons aeris i submarins

Aurelio Martinez, president de l’APVagraeix aquest reconeixement que “ens reafirma que estem en la línia correcta de donar una prioritat màxima als temes mediambientals”

Assenyala que “els ports volem estar a l’avantguarda del canvi climàtic i l’adopció de mesures. La cura i respecte pel medi ambient està en l’ADN del Port de València”

És la quarta vegada que els premis internacionals més importants de sostenibilitat reconeixen la labor de Valenciaport

L’APV continua avançant en projectes com la subestació elèctrica, l’ús d’hidrogen en les terminals o la creació d’un hub d’innovació, entre altres accions, per a complir l’objectiu Valenciaport 2030, zero emissions

L’Autoritat Portuària de València (APV) ha sigut reconeguda en els Premis Mundials de la Sostenibilitat 2022 en la gala que organitza la International Association of Ports and Harbors (IAPH) a Vancouver. Un guardó que posa en valor el compromís de l’APV per la sostenibilitat i la descarbonització des de diferents àrees com les infraestructures, les energies renovables, la digitalització o la I+D+i. Ja són quatre les iniciatives de Valenciaport que aquests Premis Mundials de la Sostenibilitat han reconegut en els últims anys.

El president de l’APV, Aurelio Martínez, ha indicat sobre aquest premi que “és un reconeixement mundial que concedeix l’IAPH, els óscar portuaris que ens reafirma que estem en la línia correcta de donar una prioritat màxima als temes mediambientals. En concret, s’ha concedit al projecte PASSport que té com a objectiu millorar la protecció dels ports europeus amb un alt grau d’innovació en usar drons aeris i submarins per a detectar qualsevol tipus de contaminació i un altre tipus d’operacions. Això ens permet tindre informació a temps real que complementa la xarxa de sensors que ja tenim en el Port de València”.

Per a l’APV, un port sostenible és un objectiu irrenunciable com recull la seua estratègia zero emissions en 2030. Per a això, està duent a terme iniciatives com H2PORTS per a establir l’ús d’hidrogen verd en les seues operacions, la instal·lació d’una subestació elèctrica per a connectar a l’electricitat de terra els motors dels vaixells mentre estan atracats en el Port de València, la ubicació de plantes fotovoltaiques o la instal·lació d’aerogeneradors per a generar energia eòlica. A més, està apostant per la digitalització o les noves tecnologies per a posar en marxa actuacions sostenibles. En últims anys l’APV ha desenvolupat més de 200 projectes d’I+D+i, molts d’ells focalitzats en temes de sostenibilitat, o ha impulsat iniciatives com el Opentop-el HUB d’Innovació de Valenciaport o el SuperLabPorts. Unes actuacions que han posicionat al Port de València com a referència internacional en la lluita contra el canvi climàtic en el transport marítim.

De fet, des de 2008 a 2019 la petjada de carboni del recinte valencià s’ha reduït un 37%, passant de 3,19 a uns 2 kg de CO₂ per tona manipulada. En el mateix període de temps, l’activitat de Valenciaport va créixer un 42%, en passar dels 52 milions de tones gestionades l’any 2008 als 74 milions de tones manipulades, al tancament de l’exercici de 2019.

Drons per a vigilar la contaminació

En concret, en la gala d’IAPH celebrada a Vancouver, que va comptar amb la presència de Manuel Rodríguez del departament d’Internacional de l’APV, Valenciaport ha sigut guardonat per un projecte de digitalització: La iniciativa europea PASSport que té com a objectiu donar resposta a les necessitats del sector per a millorar la protecció de tots els ports europeus. La solució PASSport complementarà les plataformes operatives existents ampliant el perímetre de vigilància mitjançant una flota de drons aeris i submarins per a proporcionar un suport operatiu innovador als aspectes de seguretat i protecció de les operacions diàries. Prestarà especial atenció a la vigilància de la contaminació en la mar i en l’aire, al suport a la navegació electrònica, a la protecció d’edificis i infraestructures crítiques, a la defensa contra les embarcacions xicotetes no cooperatives que s’acosten a les zones portuàries i al control de les amenaces submarines.

“L’ús de drons amb sensors ens permetrà controlar i monitorar al moment les emissions i altres variables ambientals amb informació molt útil per a l’estratègia de Valenciaport en la lluita contra el canvi climàtic”, ha indicat Rafael Company, director de Seguretat i Protecció de la Fundació Valenciaport i coordinador del projecte.

D’altra banda, s’espera que el projecte active canals de comercialització basats en els serveis que ofereix l’ús d’una flota de drons i integre l’activitat de sensors com Galileu per a garantir la seguretat i la protecció de les àrees portuàries. PASSport compta amb el suport de 16 institucions europees, entre elles la Fundació Valenciaport o el Port de Ravenna, que participen en aquest projecte que ha rebut finançament de l’Agència de la Unió Europea per al Programa Espacial (EUSPA), en el marc del programa d’investigació i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea.

Premiats en 2020

Una vegada més, Valenciaport és reconeguda a nivell mundial, en aquest cas pels premis #IAPH 2022, ideant noves formes que acosten al sector marítim a les noves tecnologies i l’adapten a l’era digital. D’aquesta manera, l’APV, es consagra com una institució pionera en l’àmbit de digitalització.
L’IAPH ja va premiar a Valenciaport en 2020 pels projectes Green C Ports i LOOP-Ports en les categories de “Infraestructura Resilient” i “Clima i Energia” respectivament. El primer permetia reduir l’impacte mediambiental de les operacions portuàries a les ciutats i controlar les emissions, mentre que el segon facilitava la transició a una economia més circular en el sector. En 2013 l’APV va rebre aquest premi per la iniciativa Climateport, centrada en la contribució dels ports del Mediterrani en la lluita contra el canvi climàtic i la reducció de la petjada de carboni.

Els Premis Mundials de Sostenibilitat Portuària van ser creats per a reconéixer els millors projectes registrats en el Programa Mundial de Sostenibilitat Portuària (WPSP) de la IAPH, creat al maig de 2017 amb l’objectiu de coordinar els futurs esforços de sostenibilitat dels ports a tot el món i fomentar la cooperació internacional amb els socis de la cadena de subministrament, sempre guiats pels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (SDG) de les Nacions Unides.

Sostenibilitat, prioritat màxima dels gestors portuari

El responsable de Valenciaport ha destacat el compromís que està realitzant la comunitat portuària en la lluita contra el canvi climàtic. Una obligació que estan liderant els ports. Així ha fet referència a l’informe de l’Organització Europea de Ports Marítims (ESPO) que assenyala que “el 67% dels gestors dels ports europeus entenien que la sostenibilitat és la prioritat màxima que tenien en aquest moment com a element de gestió”.

“Aquesta dada és important perquè els ports són un referent a nivell econòmic, i el fet que els ports europeus estiguen preocupats en una variable tan clau com la contaminació indica que hi ha un problema de conscienciació i responsabilitat. Els ports volem estar a l’avantguarda del canvi climàtic i l’adopció de mesures”, ha assenyalat Aurelio Martínez.

El president de l’APV ha continuat assenyalant que “en el Port de València, a més de l’estratègia 2030, ens hem aliat amb l’ajuntament, la Generalitat i totes les institucions que tenen programes en aquesta línia. Per exemple, estem col·laborant en la transformació de l’hidrogen en l’energia del futur. Aquesta transformació precisa de temps i d’investigació, i les institucions hem de ser la punta de llança per a avançar en aquests projectes”.

En aquesta línia, el responsable de Valenciaport ha recordat que Valenciaport porta molts anys apostant per la sostenibilitat i els temes mediambientals que “sempre han estat en l’ADN del Port de València. Hi ha molta trajectòria i esforç, de fet, la petjada de carboni en els últims anys s’ha reduït un 35% mentre que els trànsits han augmentat. Això s’aconsegueix amb grans i petites actuacions”.