València, 18 d’octubre de 2018. Valenciaport ha renovat la seua certificació PERS (Port Environmental Review System), que atorga ESPO (Organització Europea de Ports Marítims). El lliurament del certificat es va produir anit en l’Edifici del Rellotge en el transcurs del sopar organitzat amb motiu de la celebració en la ciutat del Turia del Greenport Cruise & Congress Conference, el més reconegut congrés internacional relacionat amb el medi ambient en instal·lacions portuàries.. Juntament amb Valenciaport, també van rebre els certificats PERS els ports de Moerdjik (Holanda), Bremen (Alemanya) i Tanger (el Marroc).

La Secretària General de l’ESPO, Isabelle Ryckbost, va lliurar personalment els documents de certificació als representants dels referits ports, i entre ells, al President de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez.

Amb la renovació del PERS, el primer certificat del qual data ja de l’any 2005, Valenciaport reforça el seu compromís mediambiental en les seues decisions directives i veu reconegut l’esforç i el treball dels seus professionals i de les polítiques de sostenibilitat implantades en la seua gestió.

Creixement i sostenibilitat

Les actuacions i inversions planificades per la APV es vénen desenvolupant des de fa ja molts anys sota la directriu compartida per la Comunitat Portuària de València de compatibilitzar creixement i sostenibilitat.

Des d’aquesta premissa, la APV realitza accions, juntament amb la Comunitat Portuària a través del grup Ecoport II, que el seu objectiu és la millora contínua de les condicions ambientals en les quals es desenvolupen les activitats en els ports que gestiona.  Estes accions passen des de la implementació de sistemes eficients de gestió, tant ambiental com a energètica en instal·lacions portuàries i el reporte dels seus resultats a la societat, fins al càlcul d’indicadors d’èxit d’estes implementacions, com és el cas del càlcul de la petjada de carboni.

Com a resultat d’estes accions, la APV està inscrita en el Sistema Comunitari de Gestió i Auditoria Mediambiental (EMAS), regulat pel Reglament CE 1221/2009, del Parlament Europeu i del Consell de 25 de novembre de 2009; ha implementat en les seues instal·lacions un sistema de gestió energètica basat en la norma ISO 50001, i ha calculat la petjada de carboni del port de València, l’evolució del qual en el període 2008-2016 és un descens del 17%, la qual cosa declara el compromís de Valenciaport en la lluita contra el canvi climàtic i la reducció de les emissions dels gasos d’efecte hivernacle procedents de les activitats portuàries.

L’APV va ser la primera Autoritat Portuària a inscriure la petjada de carboni d’un recinte portuari en el registre de petjada de carboni, compensació i projectes d’absorció de CO2 creat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient, obtenint el segell “càlcul”.