• Francesca Antonelli, cap de Màrqueting i Creuers de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha representat a Valenciaport en la 62a Assemblea de MedCruise (Associació de Ports de Creuers del Mediterrani) 
  • En la seua intervenció ha assenyalat que “és imprescindible conscienciar i sensibilitzar, al mateix temps que es treballa juntament amb administracions, navilieres, terminals i turoperadors a construir un turisme inclusiu, en el qual càpiguen tots” 

València, 26 de maig de 2023.- Un turisme inclusiu i accessible que democratitze l’experiència del visitant tant en ports com en destinacions. Esta és una de les prioritats de Valenciaport que ha destacat Francesca Antonelli, cap de Màrqueting i Creuers de l’Autoritat Portuària de València (APV) i sènior vicepresident of MedCruise, en la seua intervenció en la 62a Assemblea de MedCruise (Associació de Ports de Creuers del Mediterrani).

La cita, que enguany acull la ciutat de Corfú (Grècia), ha comptat amb la participació dels ports de creuers del Mediterrani associats a MedCruise i ha centrat els seus debats en: els reptes als quals s’enfronten els membres de l’associació i els operadors; el desafiament de l’assignació d’amarraments; així com en la inclusió i accessibilitat real dels creueristes, tant en el propi vaixell com a les ciutats que visiten.

La taula de debat moderada per Antonelli, s’ha centrat en el “Turisme Accessible” i en ella s’ha abordat tant el perfil com les necessitats dels creueristes. “La mitjana d’edat del turista en els creuers familiars és de 54 anys, mentre que en els creuers de luxe és de 64. Ens enfrontem a un turisme d’edat avançada que precisa d’unes condicions específiques. A més, hi ha un percentatge de creueristes amb necessitats especials que volen visitar-nos i per això, hem de desenvolupar una estratègia que els integre i cobrisca les seues necessitats”, ha destacat Antonelli.

En definitiva, la conscienciació i la sensibilització a tota la cadena de valor s’han revelat com el pas previ per a aconseguir una accessibilitat real en els propis vaixells i també en els destins. En este sentit, l’escolta activa als diferents col·lectius i el coneixement de les seues expectatives “són el primer pas cap a la construcció d’un turisme realment inclusiu, en el qual càpiguen tots”, ha afegit Antonelli.

En esta taula s’ha assenyalat que existeix un enorme mercat de persones amb necessitats d’accessibilitat que “volen viatjar en creuer”. “No és només una qüestió de compromís social, també és una qüestió de negoci en tant un percentatge de potencials visitants descarten destins per ser inaccessibles”.

Entre les mesures consensuades en la taula per a abordar el repte destaca la necessària col·laboració entre l’Administració, navilieres, autoritats portuàries, terminals, turoperadors, proveïdors de serveis d’excursions i gestors de destins. “Cal reduir la por de fer canvis, encara que siguen xicotets. No és necessari escometre-ho tot de cop, a vegades, les xicotetes coses ja són una gran ajuda i la seua posada en marxa no suposa una gran despesa econòmica”, ha conclòs Antonelli.

TUR4ALL

El contingut d’aquesta taula s’ha treballat a partir de les conclusions del congrés TUR4ALL sobre accessibilitat en creuers que es va celebrar en Valenciaport en 2019. En la cita ja es va posar de manifest la prioritat que els destins treballen intensament les seues estratègies de comunicació, promoció i disseny de l’oferta de serveis amb la finalitat d’atendre les necessitats d’aquests col·lectius. En la taula celebrada a Corfú: “Turisme Accessible”, s’han desgranat els avanços en esta matèria i els reptes que queden per treballar.