• Situat en el Corredor Mediterrani, constitueix un node estratègic clau en la interconnexió, interoperabilitat i intermodalitat dels serveis de transport 
  • Reforçarà el trànsit de trens en ample estàndard entre València i la frontera francesa, completarà al Port i està vinculat al desenvolupament de la ZAL del Port de València i de Mercavalencia 
  • Comptarà amb infraestructura 5G per a la prestació de serveis logístics avançats, facilitant la gestió ‘intel·ligent’ del trànsit de mercaderies i agilitzant la intermodalitat 

València, 30 de maig de 2023.- La terminal intermodal, promoguda per Adif en el node logístic València-Font de Sant Lluís, tindrà una capacitat per a operar 150.000 Unitats de Transport Intermodal (UTI) i maniobrar fins a 2.600 trens de mercaderies a l’any i les seues dues grues pòrtics comptaran amb una capacitat d’emmagatzematge de 2.500 TEU/any (unitat de mesura que equival a un contenidor de 20 peus).

Estes dades i el seu caràcter estratègic per a reforçar el transport de mercaderies al nostre país han sigut destacats hui en una trobada celebrada a València, en el qual Adif i l’Autoritat Portuària de València (APV) -com a entitats promotores- i Grup Alonso -com a companyia explotadora de la terminal intermodal-, han presentat el projecte del nou node logístic intermodal de la capital valenciana a representants del sector.

(Izquier-derecha): Fátima Fayed, gerente de Valencia Plataforma Intermodal y Logística (VPI Logística) en la Autoridad Portuaria de Valencia; Josep Vicent Boira, Comisionado del Gobierno para el desarrollo del Corredor Mediterráneo en España; Joan Calabuig, presidente de la Autoridad Portuaria de Valencia; Luís Vicente Moreno, director de Servicios Logísticos de Adif; Jorge Alonso, CEO del Grupo Alonso; José Luís Soria, gerente de Servicios Logísticos del Área Este de Adif

Instal·lacions i serveis amb dimensió internacional

Situat en el Corredor Mediterrani, al costat del Port, València-Font de Sant Lluís forma part de la Xarxa Transeuropea de Transport i constitueix un node estratègic clau en la interconnexió, interoperabilitat i intermodalitat dels serveis de transport, que possibilitarà la circulació de trens en ample estàndard entre València i la frontera francesa. El centre, a més, completarà al Port de Vàlencia i està vinculat al desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València i de Mercavalencia.

José Luis Soria, gerent de l’àrea Est de Serveis Logístics d’Adif, ha explicat que el nou node comptarà amb 5 àrees diferenciades: la terminal intermodal, que suposa una inversió per part d’Adif de més de 35 milions d’euros, la zona inmologística amb naus per al tractament de la càrrega i un ampli elenc d’activitats complementàries al transport (aparcament de pesats, serveis auxiliars per al personal, etc.). “Tot això compondrà un node amb una capacitat operativa formidable que, sens dubte, significa un abans i un després en les infraestructures de transport de la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat.

Així mateix, la terminal intermodal disposarà de cobertura 5G, en el marc del pla que està desenvolupant Adif en deu de les principals terminals logístiques a Espanya considerades estratègiques, amb l’objectiu d’impulsar la seua digitalització i, amb ella, l’automatització dels processos i la reducció de costos del transport de mercaderies per ferrocarril.

La infraestructura 5G permet la prestació de serveis logístics avançats, amb una automatització parcial o total, i facilita la gestió ‘intel·ligent’ del trànsit de mercaderies, agilitzant així els trànsits i facilitant la intermodalitat. Amb ella, a més, es promourà la interconnexió dels principals nodes de transport del sistema ferroviari de manera eficient, redundant en una mobilitat més sostenible i intel·ligent.

Les obres d’execució del projecte constructiu de la terminal intermodal i logística de València-Font de Sant Lluís (1a fase), així com la cobertura 5G, comptaran amb finançament europeu a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Dinamitzar l’activitat i generar negoci ferroviari i marítim

Com a propietari de les instal·lacions, Adif gestionarà les activitats de maniobra, així com la capacitat nodal de manera coordinada amb la capacitat de les diferents línies que accedeixen a la terminal. A més, garantirà el ple accés al Corredor Mediterrani i assegurarà l’operació de vehicles i locomotores en ample estàndard.

Adif i l’Autoritat Portuària de València (APV), com a entitats promotores, desenvoluparan les següents funcions:

  • dinamitzar l’activitat entre els actors públics i privats per a poder impulsar la inversió en el hinterland i treballar proactivament amb agents externs en la generació de negoci relacionat amb l’activitat ferroviària i marítima;
  • definir l’estratègia de cada unitat de negoci en relació amb la generació d’un valor afegit i la coherència de l’oferta de serveis;
  • gestió dels espais comuns.

Grup Alonso, com a companyia explotadora per un període de concessió de 14 anys -prorrogables altres 6 anys més- focalitzarà el seu treball en la comercialització de la terminal, entre altres funcions.

Jorge Alonso, president i CEO de Grup Alonso, ha ressaltat que l’objectiu és aconseguir que Font de Sant Lluís siga una terminal intermodal “flexible, moderna, innovadora, en definitiva, del segle XXI”, afegint que “el nostre objectiu és oferir als nostres clients tots els serveis possibles per a tota classe de mercaderies dins de la pròpia terminal”. D’esta manera, “contemplem que tinga un magatzem sec i fred, un taller per a reparació de contenidors i semiremolcs, torres de fred, un edifici d’administració i l’accés i l’eixida estiguen automatitzats”.

Per la seua part, València Plataforma Intermodal-ZAL s’encarregarà de la comercialització i explotació de la parcel·la inmologística. Joan Calabuig, president de l’APV, ha afirmat que “el projecte de l’estació intermodal de Font de Sant Lluís és un clar exemple de col·laboració institucional entre administracions local (Ajuntament de València), autonòmica (Generalitat Valenciana), i central (Mitma, Ports de l’Estat, Autoritat Portuària i Adif) i de model de gestió públic-privada”. A més, ha remarcat que “esta iniciativa, per a la qual Valenciaport té compromesos 15 milions d’euros, s’emmarca en el pla de descarbonització de l’Autoritat Portuària de València que contribueix a l’objectiu de la sostenibilitat. El projecte forma part de l’estratègia ferroviària de l’APV dotada amb 240 milions d’euros i que ha posat en marxa actuacions com l’Autopista Ferroviària Madrid-València-Portugal, primera iniciativa d’aquest tipus a Espanya i que té com a objectiu fonamental ‘pujar els camions al tren’, descongestionant la carretera”.

De la mateixa manera, Calabuig ha destacat que “el pla inversor de Valenciaport en aquesta àrea es completa amb iniciatives com l’accés ferroviari a Sagunt, diverses inversions en el Corredor càntabre-mediterrani; la reordenació i ampliació de la xarxa interior del port de València, l’estació intermodal de FSL, la Intermodal a Sagunt, la terminal PLAZA a Saragossa, el Port Sec de Madrid-Coslada, la futura terminal de Madrid-Vicálvaro o els acords amb projectes logístics intermodals a Albacete, Alcázar de San Juan, entre altres”.

Per la seua part, Fátima Zayed, gerent de València Plataforma Intermodal i Logística (VPI Logística) en l’Autoritat Portuària de València, ha presentat els esbossos del Pla Especial per a ordenar l’àrea intermodal. En la seua presentació s’ha donat a conéixer la distribució de superfícies i els seus usos, així com les instal·lacions i serveis que es contemplen en l’àrea.

El transport ferroviari de mercaderies, un desafiament

El transport ferroviari de mercaderies és un dels principals desafiaments al nostre país amb la finalitat de pujar més mercaderies, que hui discorren per la carretera, amb l’objectiu d’avançar en una mobilitat més sostenible, intel·ligent, competitiva, multimodal i segura.

En aquest context, es treballa en diferents línies d’acció: Corredors nacionals i europeus, connexions amb infraestructures logístiques i portuàries, autopistes ferroviàries, el desenvolupament de zones logístiques modernes i digitalitzades i cadenes logístiques intermodals intel·ligents.

El node logístic València-Font de Sant Lluís s’emmarca en l’Estratègia de Mobilitat Segura, Sostenible i Connectada 2030 del Mitma (Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana), orientada a incrementar de manera efectiva el transport ferroviari de mercaderies mitjançant l’impuls de nodes estratègics intermodals situats en eixos prioritaris de mercaderies.