• Raúl Cascajo, cap de Polítiques Ambientals de l’Autoritat Portuària de València (APV), i Juan Manuel Díez Orejas, cap d’Innovació de l’APV, han desgranat (en diferents intervencions del eMobility World Congress) tant les infraestructures com els projectes tecnològics en marxa per a aconseguir neutralitzar la petjada de carboni i millorar la competitivitat del recinte valencià
  • Amb el títol ‘Sostenibilitat i Innovació en el port del futur’, Cascajo ha detallat les principals infraestructures i projectes que s’estan desenvolupant en els molls valencians amb la descarbonització total com a meta: “La previsió és que en el 2030 Valenciaport necessite per a desenvolupar la seua activitat 150 GW -en l’actualitat 90GW-, per això és necessari diversificar les accions i estar contínuament pensant noves maneres de generar energia verda”
  • Díez Orejas ha participat en la taula ‘Bessó digital i Noves tecnologies en Ports’ on ha explicat que “la predicció d’activitat -que els ports poden obtindre gràcies a la implementació del bessó digital i la intel·ligència artificial- farà més segures, eficients i sostenibles les operatives en els recintes portuaris”
  • En l’estand que Valenciaport del eMobilty Expo World Congress s’han pogut conéixer de primera mà les infraestructures i serveis que posicionen al recinte valencià com a soci estratègic del import/*export espanyol

València, 15 de febrer 2024.- La descarbonització total és la meta irrenunciable per a Valenciaport. Este ha sigut el principal missatge que han traslladat els representants de l’Autoritat Portuària de València (APV) als professionals presents en el eMobility World Congress, la fira internacional de mobilitat que acull Fira València del 13 al 15 de febrer. En les seues intervencions, Raúl Cascajo, cap de Polítiques Ambientals de l’Autoritat Portuària de València (APV), i Juan Manuel Díez Orejas, cap d’Innovació de l’APV, han desgranat les infraestructures i els projectes en marxa per a aconseguir neutralitzar al 100% la petjada de carboni de l’activitat portuària a València.

Amb el títol ‘Sostenibilitat i Innovació en el port del futur’, Cascajo ha detallat les principals infraestructures i projectes que s’estan desenvolupant en els molls valencians amb la descarbonització total com a objectiu: “la previsió és que en el 2030 Valenciaport necessite per a desenvolupar la seua activitat 150 GW -en l’actualitat 90GW-, per això és necessari diversificar les accions i estar contínuament pensant noves maneres de generar energia verda”.

Entre totes les iniciatives de Valenciaport en aquest camp destaquen les propostes ja en marxa d’ús d’hidrogen verd en el marc del projecte H2Ports: el recinte valencià ja disposa de la primera hidrogenera (un tanc fix que emmagatzema aquest combustible) al costat d’una hidrogenera mòbil -que es desplaça a les terminals de MSC i Grimaldi- que subministra hidrogen a dos prototips de maquinària portuària en els quals s’està testant este combustible: l’apiladora de contenidors o reachstacker i el tractor de terminal.

Estes propostes es completen amb la construcció de dues subestacions elèctriques perquè els vaixells que atraquen a València es connecten a la xarxa elèctrica, l’ús de combustibles alternatius com el Gas Natural Liquat, aerogeneradors, la substitució de la flota de vehicles de l’APV per híbrids i elèctrics, o projectes relacionats amb la millora de l’eficiència energètica, com els canvis de lluminàries, totes elles presentades per Cascajo als professionals logístics presents.

També ha parlat dels projectes en marxa d’extensió i millora de les connexions ferroviàries que compten amb una inversió de 240 milions d’euros en els pròxims anys per a augmentar el pes del ferrocarril en el moviment de mercaderies. I les noves infraestructures com la terminal nord de contenidors, “els ports han d’estar en primera línia de descarbonització i transformar-se amb noves tecnologies cap a una gestió i una activitat més sostenible. Hem d’aconseguir el més prompte possible ser neutres en emissions”, ha conclòs.

Seguretat, eficiència i sostenibilitat: digitalització de Valenciaport

Díez Orejas ha participat en la taula ‘Bessó digital i Noves tecnologies en Ports’ on ha explicat que “la predicció d’activitat -que els ports poden obtindre gràcies a la implementació del bessó digital i la intel·ligència artificial- farà més segures, eficients i sostenibles les operatives en els recintes portuaris.”

“Estem treballant per a poder coordinar amb èxit la tecnologia i les dades de l’Autoritat Portuària amb els de la resta d’agents que es relacionen amb nosaltres com per exemple les terminals o les navilieres”, ha assenyalat. A tot això, ha afegit que “la clau per al bon funcionament de tots estos processos serà la Governança de Dades”.

Díez també ha explicat que perquè la innovació siga tangible és necessari “oferir als emprenedors i les startups un entorn en el qual provar les seues tecnologies de manera real, intentant reduir la càrrega burocràtica i abraçant la possibilitat de la “fallada” que és el camí cap a la vertadera innovació. En aquest sentit, en Valenciaport amb OPENTOP oferim este entorn i facilitem els instruments de finançament com el Fons Ports 4.0 que ara mateix està amb la convocatòria oberta per a seleccionar projectes i finançar-los”.

Tecnologia per a millorar la logística dins i fora del port

La Fundació Valenciaport també ha participat en les activitats del congrés celebrades aquest matí. ‘Navegant el futur: l’impacte de la tecnologia en el coneixement de la situació, la seguretat i el monitoratge d’emissions en àrees portuàries’ ha sigut taula redona on han participat Rafael Empresa, director de Seguretat i Protecció de la Fundació Valenciaport, amb seu company Marcos Tanner, Gerent de Projectes – MSc Gestió Portuària i Transport Intermodal.

Els dos han explicat que la revolució que està experimentant la indústria marítima amb la introducció de noves tecnologies posant com a exemple casos concrets desenvolupats en Valenciaport. Els ports intel·ligents estan liderant el camí en esta revolució, amb l’ús de tecnologies avançades que intervenen en tots els processos: l’entrada del vaixell a port -amb sensors i tecnologia que faça més eficient i segura la seua entrada-; en el propi recinte amb el maneig automatitzat de càrrega, el seguiment de vaixells i la seguretat portuària; i fora del port en el marc del transport, millorant la navegació, la comunicació i el monitoratge ambiental. Totes estes actuacions reforcen la posició estratègica de Valenciaport com hub verd del Mediterrani que afavoreix l’atracció d’inversions de sectors tan diversos com el logístic, industrial o l’innovador, atraient talent i generant un ecosistema emprenedor al seu voltant.